Test av fjellsko

Sjekkpunkter før du kjøper

Her er våre tips til hva du bør vurdere.

OM PRISEN: Ikke vær redd for å legge i noen ekstra hundrelapper for å få det paret som passer til ditt bruk og din fot.
OM PRISEN: Ikke vær redd for å legge i noen ekstra hundrelapper for å få det paret som passer til ditt bruk og din fot. Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Passform er selvsagt første prioritet ved valg av fottøy. Om skoene glipper på hælen eller virker trang over vristen, kan det være lurt å prøve en annen modell.

Kvaliteten på sålen

Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du kan spørre om, og til dels sjekke selv når du ser på sko i butikken. En myk såle vil gi god friksjon, men vil slites forholdsvis raskt. Om du skal bære sekk, bør du gå for en forholdsvis stiv såle. På slike sko skal du måtte ta skikkelig i for å klare å bøye/vri sålen med hendene; den skal gi støtte til hele din vekt pluss vekten av det du har i sekken. På en sko som skal brukes på variert underlag, bør du kunne bevege på gummidetaljene på sålen med tommelfingeren.

Med eller uten membran?

Bruker du skoene mest i høyfjellet, kan en modell uten membran være et like godt valg som en med. Generelt vil en sko av tekstil være lettere enn en av skinn, men en skinnsko er generelt mer slitesterk og stabil. Sko av tekstil vil igjen generelt tørke raskere enn skinnsko om de først blir våte, men skinnsko er gjerne enklere å holde rene. Skinnsko må som regel gås inn, men det er ikke like viktig på en lettere sko av tekstil. Skinnsko med få sømmer ser ut til å holde fukt ute bedre enn andre løsninger.

Høyden på skaftet

Høyden på skaftet har innvirkning på den totale vekten. En tommelfingerregel sier at en halv kilo på føttene tilsvarer fem kilo i sekken. Ikke kjøp kraftigere og tyngre modell enn det du trenger.

Snøring og hemper

Snøring og hemper bør tåle tøff behandling. Flere modeller har metallhemper av støpt materiale. Vi har noe erfaring med at disse kan brekke (ingen i denne testen). Andre har bøybare hemper, de kan selvsagt også brekke, men det er større sjanse for at disse kan bøyes tilbake til opprinnelig posisjon.

Låsekroker/hemper

Låsekroker/hemper som en del av snøresystemet er så absolutt å anbefale også på den type sko som er med i denne testen. Likevel er nok låsehemper viktigere jo stivere skoene er og på sko/støvler med høyt skaft. Slike hemper gjør at du kan snøre med forskjellig trykk over f.eks. vristen enn videre opp over skaftet. Praktisk og behagelig, ikke minst mens du går inn skoene.

Pris

Pris er ikke direkte sammenfallende med kvalitet, men en viss sammenheng er det. Ikke vær redd for å legge i noen ekstra hundrelapper for å få det paret som passer til ditt bruk og din fot.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning