Svalbard-sommer

Si Svalbard - og de fleste tenker på "evig vinter", snø og iskalde krumspring i arktisk natur. Den korte og intense Svalbard-sommeren frister til aktivitet. Vi Menn prøvde RIB-tur, kajakkpadling, hundekjøring - og utelivet i Longyearbyen.

ISFJELL-SURFING: Vi Menns reporter bestiger et isfjell for første gang.
ISFJELL-SURFING: Vi Menns reporter bestiger et isfjell for første gang.
Publisert Oppdatert
PÅ ISFJELLET: Glader gutter på et isfjell, ""helt vanlig"" på Svalbard.
PÅ ISFJELLET: Glader gutter på et isfjell, ""helt vanlig"" på Svalbard. Foto: Thor Olav Moen
RIB I ARKTISKE FARVANN: Gutta på tur i Svalbardsommeren.
RIB I ARKTISKE FARVANN: Gutta på tur i Svalbardsommeren. Foto: Thor Olav Moen

Vi Menn Menn opplevde Svalbard-sommeren, og anbefaler det gjerne.

Vi ble først med på guttetur med en voksen og sprek RIB i spektakulær natur med strålende polarvær.

Seks glade gutter i overlevelsesdrakter stevner ut fra småbåthavna i Longyearbyen. Strålende vær og flatt vann til tross; antrekket er overlevelsesdrakter. Vi er tross alt i polare strøk.

Bombarden har 200 totaktshester på hekken, full tank, vanntette høytalere og høy toppfart. Vi kjører ut Adventfjorden og tar inn Sassenfjorden i strålende vær.

Kjører inn i godværet

Et grått og lavt skylag legger seg og det er noen regndråper i lufta i det vi begynner på kryssingen av fjorden. Det er litt bølger, og sjøen som spruter in over pongtongene gjør at vi raskt priser overlevelsesdraktene. Vi kjører oss raskt ut av gråværet og møter Billefjorden i strålende vær. Naturen er blendende, med mektige arktiske fjell med snø på toppene som omkranser fjorden under den knallblå himmelen.

En hval dukker opp og vi legger oss drivende for å prøve å få se den på nært hold, men gir til slutt opp. Innerst lokker det nedlagte russiske gruvesamfunnet Pyramiden - som blir vårt første stopp.

Verdens Nordligste gourmetrestaurant: Sel og isbjørn på menyen

Pyramiden og breen

Russerne og gruveselskapet Trust Arktikugol stengte i april 1998 kullgruvedriften her etter 53 års kontinuerlig drift. Pyramiden er avfolket, og fremtidsplanene for stedet er usikre. En rusletur i gatene og blant de nå stengte husene er uansett en opplevelse - som å komme til Russland. Store hus med hammer og sigd, Lenin-statuer og gruvevogner. Måkene har inntatt boligblokkenes vinduer - men ellers står alt som russerne forlot det for 11 år siden. Husene sto lenge åpne, med inventaret intakt, men er nå stengt etter hærverk.

SEL-SOM: Vi ble godt kjent med denne selen.
SEL-SOM: Vi ble godt kjent med denne selen. Foto: Thor Olav Moen

Tvers over bukta ligger Nordenskiöldbreen. Sommerstid kalver breen, og vi kjører sakte innover blant isflakene. Vi får nærkontakt med et par seler. En spennende og spesiell opplevelse!

ISBAD: Steve driver på et isflak.
ISBAD: Steve driver på et isflak. Foto: Thor Olav Moen

Isbad og isflakbestigning

Ganske åpenbart er det ikke badetemperaturer på 78 grader nord, men Lasse mener tiden er inne for et bad, og hiver seg uti. Er det sommer skal det bades!

Når vi nærmer oss breen blir isflakene større. Faktisk store nok til å tåle vekten av en liten gjeng gutter på tur. Som sagt, så gjort. Daniel manøvrer båten inntil og slipper oss av. For en Vi Menn-reporter med bostedsadresse langs Oslofjorden er det en stor opplevelse å stå på blåhvit flytende is under beina i juli. Gutta som har invitert med på tur bor i Longyearbyen, men forsikrer oss om at det er en annerledes opplevelse også for dem.

Med småbåt på Svalbard: Polarcruising

Med anlegget og 200-hesteren på "full spiker" setter vi kursen mot Skansebukta. Karene rangerer stedet som blant de aller flotteste på hele øygruppa i nord. Vi runder neset inn i den lune bukta sammen med sola - som står høyt på himmelen selv om det er langt på kveld. Fjellformasjonene er villere her og under fjellene ligger hytta vi skal bo i denne natta. Det hele er som tatt ut av et postkort.

NATUREN er majestetisk på Svalbard.
NATUREN er majestetisk på Svalbard. Foto: Thor Olav Moen

Middag og midnattssol

PYRAMIDEN: VI nærmer oss den nedlagte russiske gruvebyen.
PYRAMIDEN: VI nærmer oss den nedlagte russiske gruvebyen. Foto: Thor Olav Moen
I LAND: Gutta er i land i Pyramiden, og overlevelsesdraktene henges til tørk.
I LAND: Gutta er i land i Pyramiden, og overlevelsesdraktene henges til tørk. Foto: Thor Olav Moen

Vi gjør strandhugg, og snart rykker det av pipa på hytta og kokken er i gang med å tilbrede middag, eller skal vi si nattmat på grillen. Indrefilet og rødvin serveres under midnattssolen og livet er definitivt godt å leve.

Etter en flott polarnatt våkner vi til lukten av bacon mens sola stråler enda mer enn dagen før gjennom vinduene. Båtfører Daniel har påtatt seg ansvaret for frokosten og båten ligger klar. Ingen grunn til sitte inne mener vi - og gir oss nok en flott dag i vold. Havet er flatt og den om lag fem mil lange turen til Longyear går unna, og nye opplevelser venter!

Isbjørn søker is

Kajakk

Tilretteleggingsselskapet Svalbard Reiseliv er behjelpelig med å formidle kontakt - det er en rekke selskaper som har opplegg å tilby. Vi deler neste dag i to: begynner med en padletur over Advendtfjorden til Hjorthavn, i regi av Svalbard Huskies og deres to hyggelige guider. Vi gjør standhugg og vandrer blant kulturminner, i form av forlatte gruveinstallasjoner, de rustne restene av Svalbards første bil, og biter av et tysk fly som ble skutt ned under kampene om Longyearbyen under andre verdenskrig. Lunsj i fjæra blir det også tid til.

RUSSISK: Ikke mye norsk i Pyramiden.
RUSSISK: Ikke mye norsk i Pyramiden. Foto: Thor Olav Moen

Vel tilbake leverer vi våtdrakt og mener det hele var vel blåst.

STENGT: Det er ikke lov å gå inn i husene i Pyramiden lenger.
STENGT: Det er ikke lov å gå inn i husene i Pyramiden lenger. Foto: Thor Olav Moen
PRISER SOLA: Lasse hilser sola.
PRISER SOLA: Lasse hilser sola. Foto: Thor Olav Moen

Skjønnhet fra Svalbard

Hundespann

Så bærer det ut av byen noen kilometer til Artic Adventures og deres ventende grønlandshunder og barmarkskjøring med hundespann. Sleden er - naturlig nok - byttet ut med vogn med fire hjul. Vår danske guide Rasmus gir et kort instruksjonskurs, mens hundene spennes for, hiver mauseren over skuldra i tilfelle isbjørn, og av gårde bærer det i full fart. Vi kjører til inngangen til den nedlagte Gruve 3, og tilbake med innlagte vanningspauser for pesende polarhunder.

Halvliter

LEKER RUSSER: Thomas prøbver huskene i Pyramiden.
LEKER RUSSER: Thomas prøbver huskene i Pyramiden.

Ett par timer etterpå er vi (menn) tilbake i Longyearbyen og nyter en halvliter på et av de mange vannhullene i hovedgata. En begivenhetsrik dag under den arktiske solen går mot en aften og natt under samme sol.

KAJAKK: Turen fra Longyearbyen til fraflyttende Hjorthavn tar en times tid hver vei.
KAJAKK: Turen fra Longyearbyen til fraflyttende Hjorthavn tar en times tid hver vei. Foto: Thor Olav Moen
HUNDEKJØRER: Vi Menn prøver seg som hundekjører, denne gang på barmark.
HUNDEKJØRER: Vi Menn prøver seg som hundekjører, denne gang på barmark. Foto: Inge Lundereng

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning