Stor test av tomanns telt for helårsbruk

Vi har testet robuste helårstelt for to personer

Vi har testet 17 tøffe helårstelt.

STOR TEST AV TELT: Vi har testet 17 tomannstelt til helårsbruk.
STOR TEST AV TELT: Vi har testet 17 tomannstelt til helårsbruk. Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert
BESTE ALLROUNDTELT: Hilleberg Kaitum 2 G er det beste allroundteltet i denne testen.
BESTE ALLROUNDTELT: Hilleberg Kaitum 2 G er det beste allroundteltet i denne testen. Foto: Foto: John Arne Tungen

Slik ble testen gjennomført

Alle teltene har vært brukt i minimum 20 døgn, både på snø og barmark.

Testerne, som alle er erfarne teltbrukere, har gjort egne notater på hver sin kant før alle teltene ble slått opp i én og samme camp for å sammenligne detaljer, oppsett og tekniske løsninger.

Oppsetning og praktisk bruk:

Vi har også vurdert vind og nedbør, inngangsåpninger, betjening av ventilasjon, tørkesnorer/ nett, lommer, pakkpose og andre praktiske løsninger, som plass til bagasje og eventuell matlaging i fortelt. Vektlagt med 40 prosent.

Generell konstruksjon:

Vindstabilitet, ventilasjon, stenger, plugger, topp- og bunnduk (med blant annet vanntetthet), bardunfester, glidelås, klips og så videre. Vektlagt med 20 prosent

Innvendig plass:

Liggelengde, bredde og høyde under taket i innerteltet. Vektlagt med 30 prosent.

Vekt:

Vi har ikke tatt mye hensyn til vekt, ettersom dette gjelder telt til vinterbruk, da det ofte brukes pulk. Vekt som er oppgitt, er målt av oss, og kan avvike så mye som pluss/minus ti prosent fra det produsenten oppgir. Vår vekt representerer totalvekt: pakkpose, teltduk, stenger, plugger og evt. reparasjonssett. Vektlagt med 10 prosent.

GODT GREP: Vottene fra Mountain Equipment er meget varme med et godt grep, god lengde og generelt meget god konstruksjon.

Noe av det varmeste vi har testet

Her er løsningen for deg som fryser på hendene.

OBS. DENNE TESTEN ER FRA 2010. HER FINNER DU EN OPPDATERT TEST AV FJELLTELT FRA 2012.

Flere av teltene i denne testen er utpregete ekspedisjonstelt som er beregnet på lange vinterturer på ski, eller bruk i høyfjellet under ekstreme forhold som for eksempel ulike camper for klatrere.

Du finner hele testresultatet nederst i artikkelen.

Share

Alle teltene er tomannstelt. Vi har tidligere testet lettere tremannstelt til bruk på barmark. Mange vil nok heller satse på et tremannstelt, selv om det veier mer. Men hvis du er mye på tur alene, er et tomannstelt mer enn stort nok.

Har du familie og behov for større telt til å bruke på campingtur, er kanskje familietelt noe for deg.

Er du veldig aktiv, bør du kanskje vurdere å ha to telt. Et lettere telt til sommerbruk og et verstingtelt til de tøffeste turene.

Tunneltelt og kuppeltelt

Hva man bør velge av telt er kanskje ikke like enkelt for alle, men man bør finne ut hvilke behov man har og hva man skal bruke teltet til.

Tunneltelt er raske og enkle å sette opp. Vekten er lav i forhold til størrelse, og det er gjerne mulighet til et stort fortelt. Den største ulempen er at de er ømfintlige for sterk vind inn mot siden, og at de ikke tåler så mye snø på duken.

Et kuppeltelt har god høyde i innerteltet, rette og stramme sidevegger som gir god utnyttelse av arealet i innerteltet, lite blafring i teltduken og tåler mye vind, også fra siden. Det tåler dessuten mye snø på duken. Den største ulempen er at det som regel har lite, eller ikke noe fortelt, og at det er mer komplisert å sette opp enn et standard tunneltelt.

I minste laget for to

Både fortelt og innertelt bør være romslige nok til at det går an å oppholde seg der. Et tomannstelt er lite, og flere av teltene i denne testen er i minste laget for to personer, også med hensyn til lette sommerturer.

Mange vil nok heller satse på et tremannstelt, selv om det veier mer. Men hvis du er mye på tur alene, er et tomannstelt mer enn stort nok.

For dem som bruker pulk på vinterturer, er det mulig å rigge teltet slik at man ikke demonterer det helt under transport.

Dermed sparer man mye tid og forenkler oppsett/ riving betraktelig. Dette er mulig med de aller fleste telttyper, men utvilsomt enklest med tunneltelt.

Vanntetthet

Vi har observert at det ikke alltid er samsvar mellom oppgitt vannsøyle og hva teltdukene yter i praksis. Et telt som har oppgitt 1500 millimeter vannsøyle, kan etter noe bruk være like vanntett som et telt som har oppgitt 4000 millimeter. Ofte er det minimumssverdier som er oppgitt, og etter EU-standard er 1500 millimeter vanntett.

Det er viktigere at stoffet klarer å opprettholde vanntettheten gjennom bruk enn at den oppgitte vannsøylen er høy når teltet er nytt! En teltduk som er behandlet for å få veldig høy vanntetthet/ vannsøyle, mister gjerne noe av rivestyrken.

De fleste teltene i denne testen er gode nok med hensyn til vanntetthet, men der noe skiller seg ut, er det nevnt i kommentarfeltet. Det er imidlertid viktig å sikre et godt oppsett og god trim på duken for å hindre fuktgjennomslag.

Les også:

To supre jakker for tyve minusgrader

Pakk skiboksen riktig

Skitur med stor mage

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning