Skiferie i alpene

Alpenes beste skisteder

Alpene har skisteder for en hver smak. Her er din guide til de beste stedene.

TØFFEST: Breen Vallée Blanche, Chamonix-Mont Blanc. Vi anbefaler å leie en fjellguide.
TØFFEST: Breen Vallée Blanche, Chamonix-Mont Blanc. Vi anbefaler å leie en fjellguide. Foto: FOTO: Kim Hart / Samfoto
Publisert Oppdatert

Det råeste - Chamonix

Chamonix regnes som fjellsportens hovedstad, og ingen forblir uberørt etter å ha kjørt ski under, eller kanskje på, 4807 meter høye Mont Blanc.

Mange tror at stedet er for krevende for uerfarne skikjørere, men stedet passer alle, og har mange nybegynner- og barnebakker.

Shoppingen er i første klasse, her kan du finne neste års nyheter i butikkene et halvt år før offisielle lanseringer, sportsbutikker dominerer bybildet, men de siste årene har også flere av de store fashionmerker etablert seg i byens hovedgate.

Et godt tips er å leie en fjellguide og sette utfor den 2,5 mil lange isbreen "Vallée Blanche", turen går mellom sylkvasse 4000-meterstopper på grensen mellom Frankrike og Italia.

Byen byr ikke på den heftigste afterskien, særlig om det snør på kvelden - da tømmes barene rundt 20:00, for i Chamonix kretser livet rundt løssnøkjøring.

Les også: Her er Norges beste skibakker

Enormt løypenettverk i Val d'Isère / Tignes

De to stedene Val d'Isère og Tignes er bundet sammen av et enormt løypenettverk. Her kan du kjøre i dagevis uten å kjøre den samme løypa to ganger. Når alt er åpent består området av 300 km preparerte løyper av alle vanskelighetsgrader, inkludert en røff OL-utforløype, der de lønner seg å stille med skarpe stålkanter hvis du ønsker å kaste deg utfor.

Hvis du ønsker å bo i en koselig alpeby må du huske på å velge Val d'Isère fremfor Tignes, som er et grelt eksempel på hva man kan skape av betong.

300 soldager i Alpe d'Huez

Alpe d'Huez er et supert område for nybegynnere og middelsgode skikjørere. Stedet markedsfører seg ikke med de råeste løypene, men det store skiområdet kan skryte av utrolige 300 soldager pr år. Det gode været skyldes topografiske forhold som generer et eget værsystem i området.

KALD LUFT, VARMT BAD: Alpe d'Huez, mer enn bare skikjøring.
KALD LUFT, VARMT BAD: Alpe d'Huez, mer enn bare skikjøring.

Mange kjenner også de nådeløse bakkene opp til byen, som besøkes av Tour de France-sirkuset hvert år.

Pudderhundens førstevalg er La Grave

Et stort fjell, en heis, ingen preppemaskin. Det er historien om La Grave enkelt fortalt. Her handler det om å nyte fjellet, ikke shopping eller afterski.

Hvert år arrangeres det legendariske Derby de la Meije, der det handler om å kjøre raskest ned fjellet.

Bilfri velvære i Zermatt

Hva hadde Sveits vært uten Matterhorn? I Zermatt har tiden stått stille. Byen er tilnærmet bilfri, besøkende kommer alle med tog. Dette er med på å gjøre Zermatt til en av verdens koseligste byer.

Fjellene er imponerende, men løypene åpner for at alle kan trives her. Heisene går helt opp til 3899 meter, høyest i Europa. Vel oppe er det en smal sak å krysse grensen til Italia. Pistene går ned til skistedet Cervinia, der du kan nyte en italiensk lunch før du kjører tilbake til Sveits.

Andermatt, liten by, stort fjell

Tilbaketrukket fra verden ligger Andermatt. Hit kommer ikke så mange charterreisende, pubene stenger tidlig og heiskortene er rimelige.

Stedet er nok mest interessant for erfarne kjørere som liker å lete etter løssnø sammen med gode venner.

Bra offpiste og beste party i St. Anton

St. Anton er mange erfarne skikjøreres favoritt og ikke uten grunn. Heisene er bra, pistene er bra og offpisten er bra. Stedet får relativt mye snø, og uansett hvor vinden kommer fra, finner man lett gode snøforhold på fjellet.

ANDERMATT: Liten by, stort fjell.
ANDERMATT: Liten by, stort fjell. Foto: Bildarchiv Andermatt Gotthard Sportbahnen AG

Men minst like bra er festene. En pils (eller fler) på Crazy Kangaroh og Funky Chicken er obligatorisk.

Den svarteste løypa: Kitzbüehel

Du må ikke kjøre fort i Kitzbüehel, men alles tanker går til det legendariske Hahnenkammrennet når man tenker på stedet. Worldcupkjørerne tilbakelegger drøyt 800 høydemeter på mindre enn to minutter, tidvis i hastigheter over 140 km/t. Løypen regnes som den mest krevende i verden.

Men du trenger ikke være rå på ski for å nyte stedet som har 50 heiser, 150 km løyper og 40 km langrennsløyper å by på. Her finnes alle vanskelighetsgrader.

Nær Kitzbüehel ligger Westendorf, et område som byr på mengder med lettkjørt offpiste og en mer tilbaketrukket stemning. Stedet kan besøkes for seg eller kombineres med Kitzbüehel.

Alpin luksus i Cortina

Cortina er mer kjent for sine førsteklasses hoteller og shopping enn for fjellene, men byen ligger idyllisk til i Dolomittene. Cortina var vertsby for OL i 1956.

Skituren som kalles "The Hidden Valley", rangeres som en av verdens 10 vakreste traséer av skimagasinet "Åka Skidor".

Stedet har vært kulisse i mange filmer.

Les også: Kjør på ski som James Bond.

Det gode liv i Courmayeur

Syd for Mont Blanc, eller Monte Bianco, som italienerne kaller fjellet, finner man Courmayeur . Stedet minner litt om Chamonix, også herfra har man tilgang til fantastiske Vallée Blanche, via Helbronnerheisen, men det er mindre fokus på ekstremsport, fokus ligger på "la dolce vita" - det gode liv.

SVIMLENDE: Høy fart i Kitzbüehel.
SVIMLENDE: Høy fart i Kitzbüehel.

Courmayeur ligger øverst i Aostadalen , der skisentre ligger som perler på en snor.

Les også:

55 skisteder i Slovenia

Få maks ut av feriedagene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning