Enten du er på jakt etter morsom offpist, de lengste bakkene eller kanskje en av Europas beste afterski-steder, bør du ta en titt på denne lista. Fortell gjerne om ditt favorittskisted i artikkelkommentaren under!

Trysil

Størst i Norge.

Trysil er Norges største skisted målt i størrelsen på skiområdet, antall nedfarter og antall solgte heiskort. Med 940.000 gjester sist sesong er det tydelig at tryslingene gjør mye riktig. I år satser de på å selge mer enn en million dagskort.

Heisene er blant de mest moderne i landet, og med sine svenske eiere, Skistar, har de tatt opp trender fra utlandet: Her er det ski-in ski-out som gjelder, det vil si at man bor rett ved bakken og ikke trenger å bruke bil eller buss i løpet av skidagen. Ikke trenger man å smøre matpakke heller - den kjøper man på restauranter i bakken, og den smaker godt.

Anlegget er et av de mest familievennelige i Norge.

Trysil

TRYSIL: Stedet med de velpreparerte pistene. © FOTO: Ola Matsson, Trysilfjellet Alpin AS

Les mer:

På med skiene

Åpne bakker i Europa

Hemsedal

Skandinavias Alper.

De markedsfører seg som Skandinavias Alper, og følelsen når man står på en av de tre toppene som omkranser anlegget, mens man lar blikket gli fra Jotunheimen fjell i horisonten, ned til det lille tettstedet i dalen, minner om nettopp, Alpene.

Med skikjøring fra 1497 meters høyde kan Hemsedal smykke seg med tittelen Norges høyeste heis. Anlegget byr på mye heisnær off-piste, med både lett og relativt utfordrene terreng. Sist men ikke minst kommer en afterski som regnes som en av de bedre i Europa.

Mye av grunnen til Hemsedals suksess ligger i det sosiale aspektet, det skal godt gjøres å ikke møte kjentfolk her. Avstanden til markedet er også overkommelig med 3,5 timer fra Oslo.

Hemsedal

Vinter i Hemsedal. © FOTO: Henrik Trygg / Skistar

Kvitfjell

OL-utfor i 130 km/t.

En gang i året møtes de raskeste mennene i verden på Kvitfjell, der de kommer opp mot 130 km/t. Liker du et skikkelig sug i magen bør du slipe stålkantene, legge rask voks under skia og forsøke deg på Kvitfjell. Husk bare på at du sjelden er helt alene i bakken, før du kaster deg utfor Vinterhogget, Rossispranget og de andre hengkantene i denne herlige løypa.

Siden OL i 1994 har anlegget gradvis utviklet seg til å inneholde slakere bakker, barneområde, hyttefelt og alt det andre man forbinder med et seriøst skianlegg. Det betyr at det går an å ta med ungene eller en langrennselskende partner også til Kvitfjell.

Kvitfjell

KVITFJELL: Her kan du kjøre som en ekte Super-G-utøver. På bildet er Bjarne Solbakken i aksjon under vårens renn. Det endte med en 32. plass. © FOTO: Tor Richardsen / SCANPIX

Thorkild Gundersen

Tenk nytte, ikke mote

- Kle deg etter forholdene, sier den profesjonelle klestesteren.

Narvik

Det beste nord for polarsirkelen.

Narvik er et av Norges mest spektakulære skisteder. 1000 høydemeter skikjøring, med utsikt rett til havs, skaper en opplevelse ikke mange skianlegg kan matche.

Skikjøringen starter i byen og er trolig den aller beste nord for polarsirkelen. På grunn av mørketiden regnes mars som starten av sesongen, som kan strekke seg helt til juni.

Narvik

NARVIK: Få bakker byr på tilsvarende utsikt.

John Arne Tungen

Ski for friluftsfolk

Vi har testet "allroundski" du kan bruke både på fjellet og i oppkjørte markaløyper.

Røldal

Det lille stedet med de store snømengdene.

Seks heiser og 500 høydemeter høres kanskje ikke så imponerende ut, men når man legger til det faktum at hele anlegget ligger over tregrensa og at Røldal er velsignet med et gjennomsnittelig snøfall på 11 meter i året! Ja, da begynner tallene å bli interessante.

Røldal har fått en posisjon som frikjøringens Mekka i Norge, og har en svoren tilhengerskare som gjerne sitter den tiden det tar i bil, for å komme seg til det lille snøhullet nær Odda.

Røldal

RØLDAL: Her er norsk-canadieren Leif Zapf-Gilje på vei ned bakkene i Røldal. Røldal regnes som frikjørernes Mekka. © FOTO: Tor Richardsen / SCANPIX

Si din mening!

Hvilket skisted syns du er best? Del det gjerne i artikkelkommentaren under!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Test

Ski for friluftsfolk

Vi har testet "allroundski" du kan bruke både på fjellet og i oppkjørte markaløyper.

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.