PREPARASJON AV ALPINSKI:

Prepp skiene dine selv

Med disse enkle rådene får alpinskiene super glid.

BEDRE GLID: Følg noen enkle råd, så holder du liv i de gamle alpinskiene.
BEDRE GLID: Følg noen enkle råd, så holder du liv i de gamle alpinskiene. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Sjekk først at sålen er ren. Rens eventuelt med skirens. Det selges et eget papir, Fiberlene, som du kan bruke til dette, men noen tørk fra en tørkerull er en helt grei løsning for amatører.

Deretter sjekker du at sålen er fri for skader som kan ha oppstått i møte med stein. Dersom du har hull i sålen, kan du reparere dette med P-tex som du smelter inn i sålen med et strykejern. La det stivne før du fjerner overflødig fyllmasse med en tapetkniv. Til slutt pusser du med fint sandpapir. Er du perfeksjonist, avslutter du med Fibertex.

Dersom sålen er blitt til en grå pels er den «død» og skiene må til steinslip for å få et nytt liv. I så fall må du sende skiene til fagfolk, som fjerner det ytterste laget, slik at frisk såle kommer frem.

Dette trenger du

Glider for riktig temperatur

Strykejern

Sikling (kniv)

Børste (anbefales, men ikke nødvendig)

Før du starter, er det en fordel om skiene ikke er kalde. En varmere såle slipper nemlig voksen dypere inn og mettes med mer voks.

Finn frem et strykejern og legg glider mot strykejernet, så den smelter og drypper ned på skisålen. Hardere voks, som er beregnet for kaldere føre, krever mer varme for å smelte. Swix og Toko selger strykejern som er laget for formålet, men mammas gamle strykejern fungerer også. Dampjern fungerer dårlig, fordi flytende voks vil havne inn i alle hullene i jernet.

Neste skritt er å smøre glideren ut over sålen med strykejernet, i store bevegelser. Ikke la jernet stå i ro på et sted, da risikerer du å «brenne» sålen - og skia må til steinslip for å komme til hektene igjen.

Smelt glider med strykejernet.
Smelt glider med strykejernet.

Les også: Aldri mer bakglatte ski

La voksen kjøle seg ned minst et kvarter før du fjerner overflødig voks.

Smør glider utover med strykejern.
Smør glider utover med strykejern.

For perfekt glid er det en fordel å bruke en stiv børste, en kombinasjon av bronse og nylon fungerer bra.

Les også:

Få bedre kantgrep

Fjern overflødig voks.
Fjern overflødig voks.

Med børsten fjerner du siste lag av voks, slik at strukturen i sålen kommer frem. Strukturen er med på å drenere smeltevann bort fra sålen, slik at friksjonen mot underlaget reduseres.

Hvis du er litt lat kan du godt hoppe over siste punkt. En meget bra skiopplevelse venter uansett dem som har glatte ski med seg til fjells.

Bruk børste for å få frem strukturen i sålen.
Bruk børste for å få frem strukturen i sålen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning