Øko for magen

Københavnerne satser på økologisk og billig mat!

KAFFEVASK: The Laundromat Cafe på Nørrebro. En ung dame fyller opp vaskemaskinen mens en annen drikker kaffe.
KAFFEVASK: The Laundromat Cafe på Nørrebro. En ung dame fyller opp vaskemaskinen mens en annen drikker kaffe. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare når det gjelder shopping at København ligger foran på gjenbruk og miljø. Innbyggerne er også på hugget når et gjelder økologisk og billig mat. København kommune har vedtatt at 75 prosent av matvarene i kommunens kjøkken og kantiner skal være økologisk innen utgangen av 2008, og de er kommet langt på vei til å klare det. I tillegg har de innført økologisk skolematordning på snart alle barne- og ungdomsskoler i byen. En av fordelene med at danskene er hekta på økologi, er at du som besøkende kan velge og vrake i deilig og billig(!) økologisk mat.

Kongelig standard

Har du funnet veien inn i sentrumsgryta, bør du definitivt ta deg tid til en tur inn på The Royal Café. Et besøk her er som å entre verdenen til Alice i eventyrland. Interiøret er herlig kitsch, en blanding av pasteller og barokk i skjønn forening, og navnet er ikke tilfeldig. Kafeen drives nemlig av porselensprodusenten Royal Copenhagen som ligger vegg i vegg, og mange av kafeens kopper og duppeditter er til salgs. Kakeutvalget er stort og deilig med paier i alle varianter. Har du lyst på noe mer enn kaffe og kaker, serverer kafeen «smushi», små kanapeer dandert på eksklusivt porselen med velkjente mønstre. Her kan du bli en stund.

Adresse: Amagertorv 6.

Mat fra hele verden

Blir du kaffetørst på vei langs Strøget, skal du gå til Café Europa på Amagertorv, som er kjent for å ha verdens beste barista. Har du lyst på et ordentlig måltid, anbefaler vi turen ned til Custom House. Den gamle tollboden er blitt renovert og omgjort til en tredelt restaurant. Velg mellom italiensk på Bacino, europeisk og tradisjonell dansk på Bar & Grill, eller japansk på Ebisu. I fint vær er det dessuten deilig å sitte ute ved vannet.

Adresse: Havnegade 44.

Sjarmerende Nørrebro

Nørrebro er Københavns svar på Grünerløkka i Oslo, bare enda bedre. Her ligger små nisjebutikker med vintage, antikviteter, kjente klesmerker og dansk design tett i tett. Midt i hjertet, i Elmegade, ligger The Laundromat Café. De lager fantastisk god fiskesuppe og enda bedre mangosmoothie og er blitt et populært sted blant hippe dansker. Interiøret er rødt og retro, stemningen er groovy, og konseptet er genialt. Her kan du vaske klær og spise samtidig.

Adresse: Elmegade 15.

Baker eget brød

Ikke langt fra sentrum, øst for Nørrebro, ligger Nansensgade. Innimellom butikker med hjemmestrikkede skjerf og luer finner du eksklusive A pair A fair, et konsept med skobutikk og kafé vegg i vegg. Har du lyst på mer å spise, anbefaler vi Kalaset på det varmeste. Kafeen ligger på hjørnet av Vendersgade og Nansensgade, og er et perfekt sted å spise brunsj til en rimelig penge. Kalaset lager sine egne dressinger og baker sitt eget brød, og ikke overraskende er kaffen lagd på økobønner og økomelk. På veggene henger det gamle radioer, og møblementet består av hyggelige, men ukurante, gamle møbler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning