Mengdetreningssko - test 2016

De beste skoene til mengdetrening

Jevnt over høy kvalitet - men noen skiller seg ut.

10 sko: Adidas og Saucony kommer best ut i testen av mengdetreningssko. FOTO: Petter Berg
10 sko: Adidas og Saucony kommer best ut i testen av mengdetreningssko. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Om testen:

Slik tester vi mengdetreningssko

I testingen av disse skoene er det lagt mest vekt på stabilitet og demping.

Stabilitet innebærer at fotens posisjon holdes stabil gjennom hele løpesteget, slik at vridninger unngås. Fasthet rundt ankelpartiet er et godt tegn på god stabilitet. 

Støtdemping i skoen skal dempe støtet som oppstår når skoen treffer bakken. Løper du mye og lander på hælen, skal du gå for en sko med mye stabilitet og god demping rundt bakfoten, for å unngå skaderisiko.

Ved siden av stabilitet og demping har vi testet løpsfølelse og komfort.

Løpsfølelse beskriver hvordan skoen er å løpe med – responsen fra underlaget, smidighet i steget. Komfort innebærer hvordan materialet kjennes på foten, inkludert kvaliteten på såle, pløse og lisser.

Sportsbutikkene har gjerne tre kategorier løpesko:  mengdetreningssko, lettvektere og konkurransesko. For de fleste er den første kategorien mest aktuell.

I denne testen tar vi for oss ti aktuelle mengdetreningssko – årets nye modeller. Vi har testet nøytrale sko- altså sko som ikke er beregnet på deg som pronerer (skjener til siden). Dette er for å få til best mulig sammenlignbarhet.

Saucony Triumph og Adidas Ultra Boost ST skårer aller høyest i denne testen.  De mer enn innfrir kravene i denne testen til stabilitet og demping, og er samtidig gode allround-løpesko med god løpsfølelse. Den gamle traveren Asics Gel-Kayano er skoen for deg som først og fremst trenger en veldig stabil og godt dempet sko.

Stabilitet og smidighet

Vi har gitt best karakterer til de skoene som best kombinerer stabilitet og demping med smidighet og god løpsfølelse.  Testkriteriene er stabilitet, demping, løpsfølelse og komfort (se forklaring i spalten til høyre).

Sko som gir mye demping er gjerne komfortable – men hvilke som passer deg best er individuelt.  Vi har ikke vurdert passformen i disse skoene, fordi alle føtter er forskjellige.

Men det betyr ikke at passformen ikke er viktig – det er bare at den er individuell og dermed må vurderes når du prøver skoene i butikken.

Stor variasjon

Det er altså tre merker som skiller seg ut, men de fleste skoene her har noe godt å by på: Nike Vomero er veldig myke, Brooks Glycerin er gode allround-sko, Hoka Bondi har vanvittig demping og New Balance har laget utmerkede sko for lett løping på forfot.

Noen av skoene er mer førende på hvordan du skal løpe: skoene fra Hoka, Altra og Salming har alle så lav dropp at de nærmest forutsetter at du lander på forfot.

Har du denne løpestilen uansett fart, kan dette være skoene du ser etter. 

Men les testen grundig! Husk at det er din egen løpestil og fot som til syvende og sist avgjør hvilke sko som er best for akkurat deg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning