Lettvektssko - test 2016

De beste lettvektsskoene

Vinneren er lett, allsidig og smidig.

9 SKO: Saucony og Brooks tar de gjeveste plassene i årets test av lettvektssko. FOTO: Petter Berg
9 SKO: Saucony og Brooks tar de gjeveste plassene i årets test av lettvektssko. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Om testen:

I testpanelet vårt har vi i år to løpere på tidligere toppnivå nasjonalt i Norge og Sverige. Ekteparet Veslemøy Hausken Sjöqvist og Erik Sjöqvist har løpt mer på noen få år enn de fleste av oss gjør i løpet av et liv. Det gir et godt grunnlag for seriøs evaluering av løpesko. 

Marit Karlsen fullførte nettopp 80 km Ecotrail i Paris - hun har bakgrunn som mangeårig maratonløper. Hobbymosjonist-segmentet ivaretas av undertegnede.

Vi har alle løpt milevis med alle skoene. Til lettvektssko-testen har vi løpt varierte økter, inkludert masse intervalløkter, for å teste bruksområdet skoene er tiltenkt.

Vi vurderer ikke stabilitet i lettvektssko-delen av testen. Løpsfølelse teller mest, de andre kriteriene er komfort/passform og demping.

I årets test av lettvektssko har vi ni modeller med. Sjangeren er egentlig veldig vid, for her er det alt fra sko som strengt tatt passer bedre til rolig trening til enkelte som minner mest av alt om konkurransesko.

Vår vinner i år er Saucony Kinvara. En moderne klassiker av en sko som i år har lånt en fjær fra Altra og utvidet tåboksen. Den duger til alt fra raske intervaller og konkurranser til rolige langturer, og kan brukes uansett om du lander på forfot eller hæl. 

Brooks Launch 3, vår andre testsko som får terningkast 6, viser også at man ikke skal se seg blind på vekta. Den veier mest av lettvekterne, men det virker overhodet ikke slik når man løper med den! 

Launch 3 ligger mer i mellomsjiktet mellom mengdesko og lettvekt vektmessig, men er i likhet med Kinvara en anvendelig og supersmidig sko som stimulerer løpesteget. 

Lette og alternative

Tett oppunder disse kommer to sko som ligger nær konkurransesegmentet: New Balance Vazee Rush er en lett lettvekter som er velegnet til raske turer; Mizuno Hitogami har lav profil og dropp og kan knapt brukes til annet enn raske drag eller konkurranser. 

Panelet synes den nye versjonen av Asics Gel DS-trainer har en smal og rask profil, men litt stiv såle, mens årets utgave av Nike Lunar Tempo blir for myk til effektiv løping.

Altra the One 2, det nærmeste vi kommer en barfotsko i denne testen, får juryen til å sprike like mye som tærne gjør når du løper med den. 

Salming Speed har enda tynnere såle enn Altra - den framstår som en ren konkurransesko. Hoka Clifton er i motsatt ende størrelsesmessig, men lykkes ikke med å forene den tykke sålen med bakkekonktakt og god løpsfølelse, mener dette testpanelet.

Hva er en god sko?

I denne vurderingen er vekten lagt på løpsfølelse, først og fremst. Vi er da opptatt av skoens evne til å bidra til en smidig stegavvikling:

- Løpsfølelse uttrykker en blanding av respons, spenst i steget og kontakt med underlaget. Dårlig løpsfølelse betyr kanskje at skoen kjennes som en klump, mens skoen føles lett om løpsfølelsen er god. Jeg synes det er viktig at skoen er lettløpt, sier Veslemøy Hausken Sjöqvist, en av ekspertene i vår test. 

De beste skoene stimulerer en naturlig og effektiv stegavvikling. Hva så med skoene med tynne såler, lav dropp og "naturlig løping"-profil? Noen av dem er interessante alternativer, men det er viktig å være klar over hva slike sko krever av deg som løper:

- De mest krevende skoene, med tynn såle og lav dropp, krever mye mer jobbing med leggene, understreker Sjöqvist.

Komfort er tosidig

Materialet i sålen, hælkappen, pløsen, lisser og såleprofil påvirker passform og komfort. Vi er opptatt av komfort i løpssituasjonen. Sko som er komfortable og gode å gå i, kan være dårlige å løpe i.

Demping er ikke så mye vektlagt her som i mengdeskotesten. Men de færreste av oss vil ha sko helt uten demping. Riktig demping betyr at støtet mot bakken minskes, samtidig som kontakten med underlaget er bevart.

Nesten enige!

Når fire løpere tester sko, vil nødvendigvis vurderingene sprike noe. Derfor er panelet sammensatt av litt ulike typer løpere.

Ulike føtter, ulik bakgrunn og ulik dagsform er elementer som kan påvirke vurderingene - derfor er totalvurderingene våre forsøkt basert på det som er felles i våre vurderinger. Det betyr at det er uvesentlig om man liker eller ikke liker en sko - men at vi ser på fordeler og ulemper ved hver sko, målt opp mot kritieriene vi har satt opp.

Formålet med lettvektssko er variert trening, inkludert intervalløkter og raskere løpsformer enn rolig jogging. Anvendelighet er en fordel - det skal ikke være nødvendig å trenge 5 par ulike sko til ulike formål.

Likevel - oppsøk en skobutikk med ekspertise og bruk god tid i butikken. Det er slett ikke sikkert vårt favoritt er den beste skoen for deg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning