Ull, superundertøy og skallklær

Kle deg riktig på tur

Slik kler du deg riktig når du skal ut på tur i villmarka.

Publisert Oppdatert

Del dine tips!

Har du flere tips til klær på turen? Del dem gjerne i artikkelkommentaren under.

Bra klær er avgjørende for en god opplevelse i naturen. Har du kledd deg godt for turen, kan du bruke oppmerksomheten din på det som skjer rundt deg, og ikke på at det er kaldt eller at du er våt.

Derfor har vi laget denne videoen. Vår reporter Tormod Granheim har gjennomført en rekke ekspedisjoner og turer utendørs. Her er hans tips.

Innerst

Inn mot huden bruker du superundertøy eller ull.

Se test av ullundertøy her

Bra undertøy transporterer fuktighet og holder deg varm selv om du er svett. Skal du bruke undertøyet lenge, har ull en stor fordel ved at det ikke lukter like mye som superundertøy.

Bomull innerst mot kroppen kan være svært ubehagelig dersom du bli kald eller våt.

Mellomplagg

Fleece er bra som mellomplagg, og kan godt være det ytterste plagget når været tillater det. Hvis det ikke blåser, fungerer også en ullgenser greit.

Se test av en veldig god allroundjakke her

Ytterst

Er været bra, kan en tynn vindjakke være veldig bra. Skal du ha noe som passer til all slags vær, bør du bruke en skalljakke. Den er både vindtett, vanntett og pustende. Skalljakker har litt forskjellige egenskaper når det gjelder å transportere fuktighet ut, så vi anbefaler å bruke de luftemulighetene som finnes. Bukser har ofte ventilering øverst på siden av lårene, og jakker har ventilering under armene.

Se test av skalljakker her

Jaktdresser: Se test av Dovre og Härkila

Et siste tips: Hodet ditt avgir mye varme. Blir du kald på tur, så prøv en lue. Etter et par minutter vil du kjenne deg varmere i hele kroppen.

Les mer: Her er Norges seks beste fjellturer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning