Julegavetips 2011

Her er julegaven alle friluftsfolk vil ha

Vi har testet 19 multiverktøy.

TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet multiverktøy. Perfekt julegave for friluftsinteresserte!
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet multiverktøy. Perfekt julegave for friluftsinteresserte! Foto: FOTO: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Slik er testen gjennomført

De ulike verktøyene har rotert innad i teamet i ca. fire måneder og er brukt til ulike aktiviteter. Oppgitte mål er gjort av oss, og er utført på samme måte på alle modellene. Verdiene kan avvike noe fra det som er oppgitt fra produsent. NB: Målene som er oppgitt i tabellene er i sammenslått tilstand.

Slik leser du tabellen

Praktisk bruk: Hensiktsmessig utvalg av funksjoner i forhold til generelt friluftsliv, hvordan er det å folde ut de ulike verktøyene? Hvordan fungerer en evt låsefunksjon? Vektlagt med 40 %.

Utforming: Er verktøyet godt å holde under bruk? Størrelse og vekt er tatt med her. Vektlagt med 20 %.

Kvalitet: Kvalitet på de ulike verktøyene. Vektlagt med 20 %.

Soliditet: Konstruksjonen av hele verktøyet sett under ett. Vektlagt med 20 %.

Multiverktøyet har et bredt bruksområde, og det er ikke uten grunn at disse hendige verktøyene er blitt svært populære.

Det er mye å velge blant, fra topp produkter med livstidsgaranti til multiverktøy du helst bør styre unna.

Best i test

Testvinneren denne gang er Leatherman Wave - et solid verktøy i stål som ligger godt i hånden og har meget gode komponenter. Den eneste sekseren.

Hele 10 multiverktøy får nest beste karakter - sammenlagt. Det som skiller dem, er delkarakterene. Ingen får toppkarakter for praktisk bruk, men alle disse får (i likhet med testvinneren) toppkarakter for både kvalitet og soliditet:

Wenger Mike Horn Ranger

Victorinox SwissTool Spirit

Leatherman Charge AL X

Victorinox SwissTool X

Wenger RangerGrip

Leatherman Skeletool C X

Impulskjøp

Mange kjøper nok sitt første multiverktøy på impuls, fordi det er «kjekt å ha», men oppdager etter hvert at det faktisk er et nyttig verktøy som kan løse mange ulike behov. Det dekker ikke det samme behovet som en hel verktøykasse, men man har jo ikke tilgang til en verktøykasse hvis skibindingen ryker midt på fjellet, en skrue løsner på kikkertsiktet under jakta eller dersom båtmotoren trenger en midlertidig justering.

Jeg har til og med vært på storviltjakt der vi har endt med å bruke et slikt verktøy til vomming. Det var ikke optimalt til utvommingen, men i mangel av annen kniv, gjorde den jobben.

At slike verktøy nærmest er blitt en del av standardutstyret for politi, vektere, soldater og ikke minst vaktmestere, sier også noe om bruksområde og kvaliteten på flere av de modellene som er på markedet.

Enkelt vedlikehold

Multiverktøy krever ikke all verdens vedlikehold. Tørk av fukt og møkk etter beste evne når du er ute, og ikke la verktøyet ligge i etuiet når du kommer hjem om etuiet eller selve verktøyet er vått. Gå over eventuelle skruer, og smør friksjonspunkter med noen dråper olje en gang iblant.

Etuiet tørkes og børstes rent med en myk børste. Bruk lunket vann og eventuelt en svamp eller klut om det er spesielt møkkete.

Er etuiet av lær, kan det smøres med skokrem eller annen lærimpregnering for at det skal holde seg smidig og motstå fukt og skitt på best mulig måte.

Når du kjøper multiverktøy

Størrelse og vekt: Vær obs på at samtidig som det ofte er en sammenheng mellom vekt og soliditet, er det flere produsenter som bruker lettere materialer som aluminium og titan på enkelte deler for å spare vekt.

Funksjoner: Tenk over hvilke aktiviteter du skal bruke verktøyet til. Det finnes egne modeller tilpasset jakt, fiske, camping, speiderbruk, osv.

Tanga må være funksjonell, hvis ikke kan du like gjerne velge en modell uten. Vi har best erfaring med spisse tenger. De fungerer godt til små deler og kan også erstatte en pinsett.

Tilbehør: Det kan være smart å gå for en modell som kun inneholder de mest basale funksjonene, som f.eks. kniv, tang og saks, og heller supplere med ekstrautstyr etter behov. Da trenger du ikke å bære med deg mer enn nødvendig.

Et etui som festes med et belte eller reim, kan være kjekt å ha. Etuiet bør ikke bygge for mye, men være solid og hensiktsmessig utformet. Lukke-/ åpnefunksjonen bør fungere godt.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning