Ski i Romsdalen

Her kan du kjøre som proffene

Opplev skieventyret i Romsdalen.

OVER ÅNDALSNES: Trond Dahle og Halvor Hagen på Snortungen, med Åndalsnes bak.
OVER ÅNDALSNES: Trond Dahle og Halvor Hagen på Snortungen, med Åndalsnes bak. Foto: FOTO: Stein Lindseth Olsen
Publisert Oppdatert

Drømmer du om å klatre opp til en fjelltopp og cruise på ski ned igjen, så sjekk ut Romsdalen.

I januar får du se solen som en ekstra bonus på skituren. Skiproff Thomas Brekken anbefaler å dra tidlig om morgenen.

Ski Romsdal

Ski Romsdal er nyetablerte, og har så langt ikke fastlagt prisene på guidede turer. Men de sier til Klikk at prisene skal ligge godt innenfor hva folk flest har råd til - dette er altså ikke rikmannssport.

Ski Romsdal består av:

 • Trond Dahle
 • Stein Lindseth Olsen
 • Thomas Brekken
 • Ole Haltvik
 • Halvor Hagen
 • Amund Amundsen

Se nettsiden dere her

Her er skiguttas fem tips til toppturer som de fleste kan klare:

 • Skarven (1048 meter over havet).
 • Smørbotn (1188 m.o.h.). Både Skarven og Smørbotn ligger i Skorgedalen, mellom Åndalsnes og Molde. Skarven er østvendt og Smørbotn er mer vest- og sørvendt. Det gjør det enkelt å finne gode forhold.
 • Kirketaket (1439 m.o.h.). Det mest kjente skifjellet i Romsdalen. Ligger nordøst for Åndalsnes. Har du stått på ski i Romsdalen, er ofte neste spørsmål om du har vært på Kirketaket.
 • Hesten (1610 m.o.h.) i Innfjorden.
 • Kjøsen (1117 m.o.h.) i Måndalen.

- Se lyset

- Januar er spesielt på den måten at det er mye skygge nede i lavlandet, mens du finner solen oppe i fjellet. Starter du tidlig på en klarværsdag, kan du få lange, fine timer i solen nesten uansett hvor du legger turen. Det er en helt spesiell opplevelse å kikke ned på bygdene som ligger kalde i skyggen, mens du selv har solen i ansiktet og " ser lyset", sier han til Klikk.

Thomas Brekken er daglig leder i det nye firmaet Ski Romsdal. De seks som jobber der er fjellvante folk som kjenner forholdene godt i Romsdalen, og tar med skifolk på turer til topps og ned igjen.

Tung vei opp

KJØVSKARDTINDEN: Nedkjøringen i sørflanken på Kjøvskardtinden.
KJØVSKARDTINDEN: Nedkjøringen i sørflanken på Kjøvskardtinden. Foto: FOTO: Halvor Hagen

Skal du stå på ski ned fra fjelltoppene, må du slite deg opp bakkene først. Når vi spør Brekken om hva slags form du må være i for å bli med på topptur, svarer han at du må orke å gå i to til tre timer i motbakke med sekk på ryggen. Det er forskjellige vanskelighetsgrader både på opp- og nedturen.

Romsdalen

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/?ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=62.33431,7.723389&amp;spn=1.27534,2.197266&amp;z=7&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> </div>

Forholdene skifter daglig

Brekken tipser også om at du må kjenne forholdene for å finne den beste løypa. Det er blant annet derfor de ser muligheten for å drive et firma med guidede skiturer.

- Vi har stor kjærlighet til fjellet og bruker all vår fritid på å være ute sommer og vinter. Flere av oss har lang erfaring fra eksempelvis klatring, basehopping og elvepadling, men alle deler interessen for skikjøring i god snø. Det handler om å kjenne området og værforholdene for å finne de gode nedkjøringene på riktig dag. Flere av oss har drevet som førere i Romsdalen i en årrekke, sier Brekken.

SKIMORO: Morten Dahlby har lagt ut flotte bilder fra Romsdalen på Flickr.com
SKIMORO: Morten Dahlby har lagt ut flotte bilder fra Romsdalen på Flickr.com Foto: FOTO: Morten Dahlby på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Får skryt av Stein P. Aasheim

Se flere bilder

Morten Dahlby har lagt ut en serie flotte skibilder fra Romsdalen på Flickr.com. Se bildene her.

Ski Romsdals Halvor Hagen har skrevet boka Toppturer i Romsdalen - om 50 skitopper. Stein P. Aasheim har anmeldt boka for Åndalsnes Avis. Ifølge Aasheim er boka så god at den er "fra nå av malen som alle fremtidige skiførere og guidebøker kommer til å bli målt mot. Boka er rett og slett den grundigste og mest bunnsolide skiføreren som noensinne er gitt ut i Skandinavia, og antagelig Europa - og gadd vite om det finnes noe tilsvarende noe annet sted i skibestigningsverdenen".

Se hele anmeldelsen til Stein P. Aasheim her.

Les mer:

Slik preparerer du slalåmski

Her er vinterens skitrender

Bli sprek på ski

Norges vakreste skitur?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning