Slik lager du en gapahuk

Gapahuk i en fei

Slik lager du et krypinn på 1-2-3.

Publisert Oppdatert
SAG: Ta med en god sag og helst ei øks.
SAG: Ta med en god sag og helst ei øks. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Tradisjonelt skal gapahuken lages med tak av granbar. Hvis du vil spare deg for mye arbeid og dessuten ha det tørt og koselig, er en lett, rimelig plastpresenning å foretrekke. Reisverket kan lages av tørrgran uten å gjøre skade på skogen.

Lage stokkene:

Du trenger ei god sag og ei lita øks, og til reisverket trenger du fire tre meter lange stokker omtrent så tykke som en arm. Disse danner det skrå taket, og de to stokkene i ytterkantene monteres til hver sin loddrette støttestokk på drøyt én meter. Rett tørrgran er best, men i fjellskogen blir det helst bjørk.

Feste stokkene:

SURRES PÅ: Skråstokkene kan surres til et tre, eller til stokker som er banket ned i bakken.
SURRES PÅ: Skråstokkene kan surres til et tre, eller til stokker som er banket ned i bakken. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Det er best å legge plasttak over gapahuken når den står fritt, noe som kan oppnås ved å banke ned de loddrette stokkene. Du kan også feste én av skråstokkene til et tre, som her. Når spissen stikkes ned i bakken, gir dette god nok støtte. Snorer i endene av plastpresenningen gir mer stabilitet når taket legges på.

Se også:

Slik kan du tenne opp et bål

Slik kan du gjøre opp fugl

Skråstokkene festes til de loddrette stokkene med snor, og det blir stødigst med et hakk i den loddrette støttestokken. På bildet er også den fremre tverrstokken festet på. Den bør være halvannen meter lang hvis gapahuken skal romme én person. Bruk sterk snor til å binde sammen reisverket. Da er byggverket enkel å fjerne når gapahuken ikke skal brukes mer.

Bruk flere takstokker:

LAG ET HAKK: Skråstokkene står best hvis du kan lage et hakk i de lodrette stokkene.
LAG ET HAKK: Skråstokkene står best hvis du kan lage et hakk i de lodrette stokkene. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

For at plasten på taket ikke skal henge ned om det kommer nedbør, er det lurt å sette opp et par takstokker på midten. Du kan også bruke sterk snor, eller begge deler. En nyttig bieffekt er at stokkene kan brukes til å feste klær i hvis du skal tørke noe vått. Nå kan du trekke over plasten, som ikke trenger å dekke mer enn selve takflaten.

Les mer:

FLERE SKRÅSTOKKER: Lag et takskjelett med et par stokker til, så slipper du at duken henger.
FLERE SKRÅSTOKKER: Lag et takskjelett med et par stokker til, så slipper du at duken henger. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Klikk Hytte

Klikk Friluft

Ta plass:

Gapahuken er ferdig, og taket er dekket med den armerte plasten. I dårlig vær er det mest trivelig om plasten går ned på sidene. Plasten festes til reisverket eller plugges i bakken med sterk snor. Riktig hyggelig blir det først med en real stokkvarme foran. Med store stokker har du varme i huken nesten hele natta.

FIKS FERDIG: Ta plass. Med et godt bål har du en hyggelig overnatting.
FIKS FERDIG: Ta plass. Med et godt bål har du en hyggelig overnatting. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning