Friluftsutstyret du har råd til

Alt du trenger til en fornuftig penge

Turer i skog og mark er kanskje ikke helt gratis, men det trenger ikke koste skjorta heller.

Publisert Oppdatert

Blant de hundrevis av testene vi har gjennomført på Klikk.no finnes det en rekke knallkjøp, ofte omtalt som «mye for pengene». Her har vi samlet en oversikt over turutstyret du trenger - og har råd til!

Share

Alt dette friluftsutstyret har fått mellom 3 og 6 poeng i testene våre, og en helt ok kikkert som får 3 poeng og koster 10 prosent av det du må ut med for en 6-er, er kanskje akkurat det du ser etter. Så har du penger til overs og kan kjøpe både GPS, tunneltelt og tursekk i tillegg.

Lette tursko

Haglöfs Crag GT GTX til kr 1299,- får hele 6 poeng, og er 600 kroner billigere enn skoene som får 5 poeng i den samme testen av 15 lette tursko i syntetisk materiale.

Solide fjellsko

Ecco Expedition Namco Mid GTX koster 1900 kroner og får 4 poeng. Den dyreste solide fjellskoen koster til sammenligning 2999 kroner.

Softshelljakke og lett skalljakke

Dovrefjell softshelljakke får du helt nede i 249 kroner. Den får 3 poeng og er ok til daglig bruk, mot den dyreste i testen av 16 softshelljakker , som koster 2999 kroner.

Skalljakken Norrøna Nansen Paclite får 5 poeng og koster under halvparten av den dyreste i testen av superlette skalljakker . Du får den for 1999 kroner, mot testens dyreste Norrøna Falketind Pro Shell som koster 4499 kroner (og får 6 poeng).

Weekendsekk

Stormberg Lifjell 55 koster bare 699 kroner, mot The North Face Primero 60 som koster 3499 kroner og får 6 poeng. Sekken fra Stormberg har relativt høy egenvekt, men er solid og fungerer godt så lenge en ikke bærer alt for tungt. Sekken får 3 poeng. De andre weekendsekkene i den samme testen ligger mellom 1199 og 3499 kroner.

Oppblåsbart liggeunderlag

Mountain Eagle Kompact er et rimelig underlag som presterer helt greit på de fleste områder. Det er ditt for kr 499, hele 1800 kroner mindre enn det dyreste liggeunderlaget i denne testen . Underlaget får 3 poeng, og straffes litt for en litt plundrete ventil. Men det plunderet sparer deg altså for 1800 kroner.

Tunneltelt

Bergans Compact Light er hele 6000 kroner billigere enn det dyreste i vår test av helårs tunneltelt for to personer . Det får 4 poeng i testen og koster 2700 kroner, mot testens dyreste: kr 8850. Bergans-teltet har greie plugger, gode barduner og godt med plugg- og bardunfester. Det er bra med hensyn til vanntetthet og er veldig lett. Eneste minus er innvendig plass. Matlaging på primus bør foregå utenfor teltet. Kanskje det er verdt 6000 kroner å steke pølsene på bålet?

Kikkert

En av de desidert billigste kikkertene i fjorårets stortest av 20 kikkerter , Opticron Oregon LE WP 8 x 42 , fikk 4 poeng og det som trakk mest ned var at den ikke fungerte i kulde. På den varme tiden av året er den derimot et godt kjøp - skryt av testerne for å fungere godt under forhold med lite lys. Og prisen er bare 1595 kroner, mot den dyreste i testen, Swarovski EL 8,5 x 42 WB som koster 17.690 kroner.

GPS-mottaker

Garmin Etrex Legend HCx er den billigste GPS-en i testen, under halve prisen av de fleste andre. Den koster 1994 kroner, mot testens dyreste Satmap Active 10 til 4390 kroner. Garmin Etrex Legend HCx får litt trekk for praktisk bruk og skjermstørrelse, men er nøyaktig og kjapp.

Hodelykt

Black Diamond Cosmo får 5 poeng i vår store test av 17 LED-hodelykter , selv om den bare koster 400 kroner. Mammut X-Zoom får også 5 poeng, men koster 1500 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning