TEST AV KANOER:

Her er kanoen du bør velge

Planlegger du en sommer med vann under kjølen? Vi gir deg en oversikt over kanoer du bør vurdere.

VI HAR TESTET: Les testen og få gode råd til hvilken kano du bør velge.
VI HAR TESTET: Les testen og få gode råd til hvilken kano du bør velge. Foto: FOTO: Baard Næss / NN / Samfoto
Sist oppdatert

SLIK UTFØRTE VI TESTEN:

SAMTLIGE KANOER har blitt prøvepadlet av én eller to personer. Alle har blitt prøvepadlet under forhold med en del vind. I tillegg har kanoene blitt veid. Vi har gitt "karakterer" for retningsstabilitet, manøvrerbarhet, stabilitet og vekt.

VI HAR IKKE gitt en samlet totalvurdering, ettersom det dreier seg om kanoer med temmelig ulikt bruksområde der egenskaper som retningsstabilitet, manøvrerbarhet og lastekapasitet prioriteres svært forskjellig. Isteden har vi gitt en beskrivelse samt vurdering av hver enkelt kano der vi trekker fram sterke og svake sider og foreslår bruksområde.

Slik leser du tabellen:

RETNINGSSTABILITET: Hvor enkelt er det å holde kanoen på rett kurs med vind fra ulike vinkler?

MANØVRERBARHET. Hvordan responderer kanoen på styretak.

STABILITET: Hovedvekt på primærstabilitet, altså hvor stødig den føles på flatt vann.

VEKT: Vekten vurdert opp mot størrelsen på kanoen.

NYBEGYNNERTIPS:

HOLD DERE NÆR LAND, da er det kortere å svømme hvis uhellet er ute. Dessuten er det mer å se på langs land, og man sparer mye krefter ved å holde seg i ly av odder og andre landformasjoner.

KJØP GODE ÅRER: Lette treårer gir en helt annen padleopplevelse og følelse i vannet enn plastårene med aluminiumsskaft som mange starter med. Fra 400-500 kroner og oppover får man gode årer som varer lenge dersom man bruker dem til å padle med og ikke som spade, spett eller hammer!

HOLD ORDEN: Selv om kanoen byr på enormt med plass sammenlignet med en ryggsekk, er det viktig å ha planlegge hva du skal ha med. Pakk i færrest mulig enheter, og planlegg slik at du ikke trenger å klatre rundt i kanoen for å finne solkremen eller fiskestanga. Prøv også å unngå å dra med sand og skitt oppi kanoen. Padling er mye triveligere i en ren og tørr kano.

TA MED TØRRE KLÆR: Selv om man sjelden kantrer, er det fort gjort å plumpe. Ta med en vanntett pakkpose med tørre klær.

HOLD SMÅTASSENE SYSSELSATT: Kanopadling er en familievennlig aktivitet, men tiden kan bli lang for de minste. En lekebåt i et tau eller en egen liten åre er fint tidsfordriv.

BRUK PADLEVEST: Det er påbudt å ha med godkjent flyteplagg for alle om bord. Padlevester som er gode å bevege seg i, blir ofte brukt. Hvis du bruker oppblåsbar vest, så husk at den skal kontrolleres jevnlig.

Før du begynner letingen etter kano, bør du tenke godt igjennom bruksområdet. Skal du ha en kano liggende på hytta som ungene kan leke med, ønsker du deg en kano du kan stå og fiske fra, eller planlegger du lange ekspedisjoner i øde trakter?

En kano som passer perfekt til alt, eksisterer dessverre ikke, men gode kompromisser finnes - så lenge du vet hva du helst vil prioritere.

Størrelsen teller!

Det første du bør ta stilling til, er størrelsen. De fleste vanlige kanoer er mellom 14 og 17 fot, det vil si cirka 4,5 og 5,2 meter. At lengden ofte oppgis i fot, kan virke litt forvirrende, særlig da den oppgitte lengden ikke alltid stemmer overens med lengden i cm. En pekepinn får man uansett.

Korte kanoer er selvsagt lettere enn lengre kanoer i samme materiale og utførelse. I tillegg er de hendige å håndtere, særlig på land.

Lengre kanoer har, foruten større lastekapasitet, bedre retningsstabilitet og glir bedre i vannet.

Lett å svinge - eller lett å holde kursen?

Dette er et av de viktigste valgene man gjør når man kjøper kano. En kano med mye spring (bananform sett fra siden) vil svinge lett men være vanskelig å holde på rett kurs, særlig i vind og bølger.

En kano med rettere kjøllinje vil holde kursen bedre, men være tyngre å svinge. Den vil også være vanskeligere å kontrollere i sterk strøm.

Les mer:

Test av lette tursko

Test av fluestenger

Fart eller stabilitet?

En vanlig turkano er ingen rask farkost. Egentlig er "lettpadlet" et bedre uttrykk enn rask. En lang, smal og retningsstabil kano vil oppleves som mer lettpadlet enn en som er kort og bred og har mye volum helt ut i stevnene.

En stiv kano glir dessuten bedre igjennom vannet enn en som er mykere.

Hva stabilitet angår, er alle normale kanoer såpass stabile at man ikke bør legge altfor stor vekt på dette når man velger. Man snakker gjerne om begynnerstabilitet og sluttstabilitet.

En kano med bred, flat bunn har høy begynnerstabilitet og føles veldig stø, særlig på flatt vann. En rundere bunn gjør at kanoen føles mer livlig og responsiv.

Sluttstabiliteten sier noe om hvordan kanoen oppleves når den lenes mot siden eller man er i ferd med å kantre.

Vektens betydning

På vannet spiller ikke noen kilo fra eller til så stor rolle.

Les mer:

Test av familietelt

Test av skalljakker

Når kanoen skal opp og ned fra biltaket eller bæres mellom to vann er derimot hver sparte kilo verdifull.

Er man to går det meste greit men skal man mye på tur alene kan det være en fornuftig investering å legge noen kroner ekstra i en lettere kano.

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også