Test av Norrøna Amundsen Arktis Anojakke og -bukse

Bomull til vinterkulda

Når det er tørt og kaldt, kan bomull være bedre enn goretex.

DUGER I KULDA: Vi testet Amundsen Arktis Anojakke på Grønland.
DUGER I KULDA: Vi testet Amundsen Arktis Anojakke på Grønland. Foto: FOTO: Aune/Tungen
Publisert Oppdatert

Amundsen Arktis Anojakke og -bukse

Produsent: Norrøna Sport AS

Veiledende priser:

  • Anojakke kr 1999 kroner
  • Bukse kr 1399 kroner
  • Bukseseler kr 199 kroner
  • Pelskant kr 499 kroner

Se priser på dinpris.klikk.no

Bomull er et vevd stoff, i motsetning til en membran, som enkelt sagt er en «plastfolie med hull i». Bomull puster bedre enn en membran, men blir vått i vått vær. Mange membrandresser blir veldig stive i kulda - det gjør ikke bomull.

Ved kulde er det tørt i lufta, og da kommer bomull til sin rett. Dressen i testen er vindtett og får skryt for å tørke raskt.

Jakken

Jakken er en såkalt anojakke med glidelås i fronten. Den har to lommer nede på hver side, stikklommer på brystet og romslig hette med borrelåskant for feste av pelskant. Den kan strammes i livet og helt nederst; det er stormstrikk under lysken. Alle glidelåser har stormklaff med borrelås. Jakken har god lengde i livet og på ermene.

Buksene

Buksene er høye i ryggen og har én lomme bak, to lommer foran, én lårlomme med knapp og toveis lufteglidelås på siden av hoftene. Videre har buksene formsydde knær og glidelåsåpning nederst. Gode, brede bukseseler og pelskant kan kjøpes som tillegg, noe som anbefales.

Les mer:

Alle tester av turutstyr

Del dine utstyrstips - konkurranse

Lett og vindtett

Dressen er vindtett og lett, har god ventilasjon og tørker raskt. Hetta er meget god; pelskanten beskytter godt, og hetta er enkel å justere. Det er lagt inn mykt stoff ved haka. Buksa har gode luftemuligheter, og den har en veldig behagelig passform.

Testet på Grønland

Dressen er blant annet brukt i fem uker på Nordøst-Grønland - på flere skiturer i temperaturer fra -15 til -45 grader, i alt fra pent vær til full storm. Dressen er uten tvil vindtett, lukkeklaffene over glidelåsene fungerer bra, og pusteevnen er på topp i forhold til membrandresser.

Bråker lite

Dressen er også brukt på høstjakt i regn og vind. Den er brukbart vannavstøtende, og tørker raskt selv under vanlig marsj om den skulle bli våt. Bomull fungerer også generelt bedre til jakt, med tanke på støy, enn membrandresser, fordi materialet bråker mindre når du er i bevegelse.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning