Sammen med sovepose, telt, sekk og støvler, er skallklærne den viktigste utrustningen for friluftsfolk. Skallklær skal ta vare på deg under alle forhold, i sommerregn, høststormer og vinterkulde. Klærne er dyre, og skal vare lenge.

Svenske Utemagasinet har testet tre skalljakker som er aktuelle på det norske markedet. De har tatt utgangspunkt i at de vil finne jakken som passer til alt innen friluftsliv.

Populær etter 71° Nord

Bergans Sirdal er blitt svært populær etter at den var kraftig markedsført i TV-serien 71 grader nord 2008.

Rune Dokken på Bergans har ikke salgstallene for jakken, fordi produsenten ikke har oversikt over hva som går ut fra butikkene. Likevel kan han bekrefte at det er en av de mest populære Bergans-jakkene.

- Bruksområdene er mange og det er opp til hver enkelt hva jakken skal brukes til, sier Dokken til Klikk. Ifølge testpanelet er jakken egnet til vinterbruk, særlig skikjøring, men dårlig egnet til sommerbruk.

Din sjekkliste:

  • Hva skal du bruke jakken til? Det er stor forskjell på jakker som er ment for hele året, bare sommer og bare vinter. Skijakker bør tåle hard slitasje.
  • Hvilken passform vil du ha?
  • Hvor godt må hetten beskytte? Skal du gå i fjellet, bør hetten dekke godt for kinn og hake. Sjekk muligheter for justering.
  • Vekt
  • Pakkevolum
  • Ventilering under armene er kjekt for å slippe ut varmen. Trenger du det?

Husk at også gode skalljakker trenger vask og impregnering.

Se flere tester på Utemagasinet

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!