Bad Gastein, Østerrike

Alpefavoritten Bad Gastein

Alpebyen Bad Gastein frister med heidundrende afterski og Østerrikes høyeste fjell.

ALPEFAVORITT: Bli med til Alpefavoritten Bad Gastein i Østerrike.
ALPEFAVORITT: Bli med til Alpefavoritten Bad Gastein i Østerrike. Foto: Foto: STS Alpereiser
Publisert Oppdatert
UTENDØRS: Temperaturen på de varme kildene ligger mellom 34 og 37 grader. Vannet skal virke lindrende mot nesten alle smerter.
UTENDØRS: Temperaturen på de varme kildene ligger mellom 34 og 37 grader. Vannet skal virke lindrende mot nesten alle smerter. Foto: Foto: Inge Lundereng

Heisen fra Stubnerkogels dalstasjon midt i Bad Gasteins sentrum drar meg bemerkelsesverdig raskt opp til 2400 meters høyde. Snart står jeg på toppen av nedfarten B20, det svarte løypealternativet ned fra fjelltoppen Stubnerkogel.

Så bærer det utfor. Ja, det er bratt. Ja, det er kulete. Men når nedfarten er flere hundre meter bred og det er plenty med snø så går det i ett til melkesyren melder seg og lårene roper om en liten pause.

Les mer og se bilder: Her kan du ta badstue i Gondolheisen

Les også: Norges beste skibakker

Her er nedfarter i alle farger og vanskelighetsgrader. For selv om Stubnerkogel kanskje ikke er så kjent for oss nordmenn, så regnes det som ett av Østerrikes aller fineste skifjell av østerrikerne selv. Og om noen burde ha peiling på dette, så er det jo dem.

Se youtube-video fra en av skiheisene her:

AFTERSKI: Afterski er obligatorisk etter en lang dag på ski. Bad Gastein egner seg ypperlig i så måte, mener de skandinaviske jentene Janette og Kristin.
AFTERSKI: Afterski er obligatorisk etter en lang dag på ski. Bad Gastein egner seg ypperlig i så måte, mener de skandinaviske jentene Janette og Kristin. Foto: Foto: Inge Lundereng

Silver Bullet Afterski

HOTELLET: Hotel Salzburger Hof er gammelt, stilfullt og ærverdig med eget svømmebasseng og massevis av lekerom og lekemuligheter for den som har barn med på turen.
HOTELLET: Hotel Salzburger Hof er gammelt, stilfullt og ærverdig med eget svømmebasseng og massevis av lekerom og lekemuligheter for den som har barn med på turen. Foto: Foto: STS Alpereiser

Noe av det beste med Bad Gastein er at det er så vidunderlig korte avstander her. Brått er dagen på fjellet ved veis ende. Heisene slutter å gå og du kommer ned til Stubnerkogels dalstasjon - rød i kinnene og en smule opprømt. Men moroa har så vidt bare begynt.

På fem minutter i digre skistøvler er du på afterski på Silver Bullet Bar. For du må jo dit. Mange er der allerede. De har skulket den siste timen på fjellet for å komme i stemning før deg med drikken flügel og alskens skummende ølsorter.

La deg gjerne lure av det søtladne navnet flügel. Det er innimellom deilig å være lettlurt. Drinken består nemlig av vodka og Red Bullet. Og før du vet ordet av det går teppet ned og du vakler opp den bratte bakken til Hotel Salzburger Hof, lykkelig over å kunne velte deg ned på senga.

Les også: Alpenes beste skisteder

Flotte badeland

BAD GASTEIN: I Bad Gastein i Østerrike ligger snøen metertykk.
BAD GASTEIN: I Bad Gastein i Østerrike ligger snøen metertykk. Foto: Foto: Inge Lundereng

Neste dag er det overskyet og tykk tåke henger helt ned til gateplan. Men hva gjør vel det? Fjellbyen Bad Gastein er noe så selvmotsigende som en ekte badeby med badeland og bassenger med vann som spruter ut fra varme kilder inne i fjellet Graukogelberg.

AFTERSKI: Afterski hører med til en skiferie i Østerrike
AFTERSKI: Afterski hører med til en skiferie i Østerrike Foto: Foto: Inge Lundereng

Fakta om Bad Gastein

Hvor: I Østerrike. Ca. 1 time med buss fra Salzburg.

Bad Gastein: Landsbyen er fra gammelt av et kurbadsted fordi kildevannet virker lindrende på mange typer fysiske smerter. Bad Gastein er østerrikernes mest populære skisted.

Høyde over havet: 1100 meter.

Høyeste kjørehøyde: 2700 meter.

Største høydeforskjell: 1500 meter.

Antall alpine løypekilometer: 250

Antall kilometer for langrenn: 65

Heiskort 1 uke: 171 euro (ca.1400 kroner)

He rkan du bestille: Du kan reise til Bad Gastein med STS Alpereiser fra Oslo og med Lion Alpin fra Göteborg. Alternativt kan du selv bestille fly til Salzburg og leie bil og ordne overnatting på egenhånd. Både SAS og Norwegain flyr til Salzburg.

Dermed vandrer jeg noen få meter fra hotellet og ender opp på badet Felsentherme, ett av mange steder med flere typer badstuer, bassenger og bademuligheter enn jeg greier å telle.

Les også: Nye skisteder i Slovenia

Og her er badetemperaturer selv for den mest kresne. Vannet i hele anlegget holder nemlig mellom 34 og 37 grader, alt etter som hvor du er i anlegget. Snart svømmer jeg gjennom en trang passasje, kommer ut i frisk luft og prøver å se skianleggene rundt meg gjennom tåken.

Det går ikke. Dampen fra det varme vannet blander seg med den kalde tåken og jeg blir aldeles innhyllet i grå mystikk. Det herlige er at når du bader i din egen kroppstemperatur så blir du aldri frossen.

Ny skiheis i år

I desember i år åpner alpenes mest moderne skiheis - nettopp i Bad Gastein. Heisen tar deg til 1100 meters høyde på bare 8 minutter.

Les mer om den nye heisen her.

Tilbake til Klikk reise

Lyst på en tur til Alpene? I feltet under ser du noen av de aller billigste flybillettene på markedet:

</p> </div>

LINDRENDE VANN: Vannet i badeanleggene er naturlig varmt fordi det kommer fra varme kilder langt inni fjellet. Temperaturen ligger mellom 34 og 37 grader
LINDRENDE VANN: Vannet i badeanleggene er naturlig varmt fordi det kommer fra varme kilder langt inni fjellet. Temperaturen ligger mellom 34 og 37 grader Foto: Foto: Inge Lundereng
APRES-SKI: I bunnen av den svarte løypen står dette skiltet. Lårene dine trygler deg om å ta imot invitasjonen til en liten pause med innlagt aperitiff.
APRES-SKI: I bunnen av den svarte løypen står dette skiltet. Lårene dine trygler deg om å ta imot invitasjonen til en liten pause med innlagt aperitiff. Foto: Foto: Inge Lundereng

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning