Test av terrengsko

En av skoene skiller seg klart ut.

Sist oppdatert

Om testen

Testpanel:

Ola Henmo, journalist og løper på svært anstendig mosjonistnivå - maratonpers: 3:16.

Geir Vågen, arkitekt og løper på übermosjonistnivå - maratonpers: 2:53.

Morten Solli, testansvarlig på Klikk.no - halvmaratonpers: 1:31.

Utvalg:

I denne testen har vår logistikkpartner vært Oslo Sportslager, ved løpeansvarlig Tom Henning Svorkmo. Av de 10 skoene i testen er 7 plukket ut i samarbeid med Svorkmo og Oslo Sportslager, som har skaffet skoene via de norske leverandørene. De tre øvrige skoene, fra New Balance, Karhu og Salomon, er skaffet direkte fra leverandørene.

Det er svært mange sko på markedet - vi mener å ha et representativt utvalg i testen, men det er mange gode sko vi ikke har testet. Adidas XT 5, som lanseres snart, skulle vært med, men ble ikke lansert i tide til denne testen.

Metode:

Vi har løpt med skoene i skogsterreng fra begynnelsen av juli til slutten av august. Alle skoene er prøvd ut på tøft terreng og grusveier, på både tørt og vått føre. 

I tillegg har vi utført en liten teknisk plumpetest: skoene nedsenkes i vann, ristes lett og veies. Så kjøres de i tørketrommel i ti minutter, for å simulere bevegelse, og veies på nytt.  Hensikten er å finne ut i hvilken grad skoene kvitter seg med væske underveis - som kan være nyttig info, særlig for lange løp.

Kriterier (vekting):

Løpsfølelse (35 prosent)

Grep i terrenget (20 prosent)

Passform (25 prosent)

Materialkvalitet (10 prosent)

Plumpetest (10 prosent)

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2014, og sist oppdatert 16/05 2018.

Les også