Test av sykkelbukser

Test av sykkelbukser for kvinner

To av samme merke skiller seg spesielt godt ut.

SYKKELBUKSER: Klikk Helse har testet sykkelbukser for menn og for kvinner.

SYKKELBUKSER: Klikk Helse har testet sykkelbukser for menn og for kvinner. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Publisert Oppdatert

Om testen:

Slik testet vi

Testen er utført over seks uker av tre erfarne kvinnelige syklister. Alle buksene er testet før og etter vask. Det er ikke benyttet undertøy under sykkelbuksene for best mulig vurdering.

Testpanelet testet sykkelbuksene over seks uker. Alle buksene ble vasket og testet før og etter dette. Testkriteriene har vært: Passform, komfort, kvalitet på puta og utseende. I tillegg kommer eventuelle fordeler og ulemper ved hver enkelt sykkelbukse.

Testpanelet har bedømt hver enkelt bukse med karakterskala fra 1 til 6, med kommentarer.

Testpanelet:

Wenche Madsen Eriksson har syklet Birken 11 ganger. Hun sykler tre-fem ganger i uka, og er medlem av IF Frøy. Hun sykler Grenserittet og Birken hvert år, og har flere førsteplasser i blant annet Terrengsykkelrittet, Hennesrittet og United Bakeries cup. Skal delta i VM master landevei i  Ljubljana i Slovenia siste helgen i august.

Elisabeth Eriksen sykler tre ganger i uken og har deltatt i Terrengsykkelrittet, Grenserittet, Farrisrunden og Valdresrittet.

Trude Elde er aktiv syklist og er også medlem av IF Frøy.

Det finnes et hav av sykkelbukser i butikkene. Med seler og uten seler. Lange og korte. Dyre og billige. Det viktigste er at komforten er god og at buksa sitter som den skal.

- Det første jeg passer på er at den ikke er for stram i lårene. Og så må den være høy nok bak til at du ikke får glippe mellom buksa og trøya. Samtidig må den ikke ha en stram og ubehagelig strikk i livet. I tillegg er det selvfølgelig viktig at puta er akkurat passe stor og ikke gnager noe sted, sier Elisabeth Eriksen, som har syklet aktivt i tre år, er medlem av sykkelklubben IF Frøy og har deltatt i flere sykkelritt.

Ikke for slapp eller tett

- Det er viktig at buksa sitter som støpt, uten å være så tight at den føles klaustrofobisk. Blir den for slakk i stoffet vil den krype oppover når du sykler. Er den heller ikke ettersittende nok, vil kanskje puta virke for stor og gnisse mot huden, kanskje til og med gi deg gnagsår.

Wenche Madsen Eriksson sier seg enig. Hun har vunnet 1. plass blant annet i Terrengsykkelrittet og Hennesrittet.

- Og når det gjelder landeveissykling er det ekstra viktig at puten er behagelig, for der sitter man mye mer statisk på sete og blir fortere øm i rompa og i underlivet. På stisykling reiser man seg mye, og da er det viktig at det ikke er noe på buksen som kan sette seg fast på sete/hindrer en i å reise seg fort.

Dropp selene!

Hun legger til at det ikke er så stor forskjell på mann og dame, men at det er mer praktisk for damer med en bukse uten seler.

- Damer har mindre blære og må derfor oftere på do, mener Madsen Eriksson.

Det tar litt tid å finne den perfekte sykkelbukse, og når du har funnet din favoritt er det også viktig at den holder seg vask etter vask.

Pris og kvalitet hører sammen

- Pris og kvalitet hører sammen når man skal kjøpe sykkelbukse, selv om det ofte finnes gode tilbud. Lytt til tips fra de som jobber i seriøse sykkelbutikker eller fra venner som har syklet mye, sier Jørn Michalsen, leder av Norges nest største sykkelklubb, IF Frøy.

Vinneren

Testpanelet er enige om at vinneren av testen blir Trimtex Pro. Buksa er uten seler, men med høyt nok liv er den svært behagelig å ha på. Den sitter som den skal, har god komfort og en flott pute.

Det er heller ingen strikk som strammer i lårene, men sitter likevel helt perfekt og har en passform. En litt for stor logo kunne vært mindre. Sykkelbuksa forblir uansett testens vinner.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning