Test av lettvektssko

Her er nivået skyhøyt!

TETT LØP: Tre av disse skoene får toppkarakter. FOTO: Petter Berg
TETT LØP: Tre av disse skoene får toppkarakter. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Slik testet vi

Alle skoene prøvd flere ganger på asfalt, grus, tartan og tredemølle. De er testet hver for seg og i sammenlikningsøkter.

Løpsfølelse, stabilitet, passform og demping er våre kriterier i denne testen. I testen av lettvektssko teller løpsfølelse og passform mest, mens vi har lagt mer vekt på stabilitet og demping i testen av mengdetreningssko:

Løpsfølelse: Respons fra underlaget, hvordan sålen reagerer mot ulike underlag, smidighet på foten og hvorvidt skoen tilpasser seg ditt naturlige løpesteg. 

Stabilitet: Støtte rundt foten, særlig rundt hæl og ankel. Stabilitet er særlig viktig om du lander på hælen når du løper. Ofte vil sko som oppmuntrer til et raskt løpesett være mindre stabile.

Passform: Skoens konstruksjon og hvordan den sitter på foten. Tåboksen og pløsens utforming, materialet rundt hælen.

Demping: I hvilken grad og hvordan skoene tar av for belasting mot underlaget.

Her finner du løpeskotesten for 2016 - 19 nye sko er testet

Det er mange svært gode lettvektssko i testen. Det har vært vanskelig for testpanelet å kåre en testvinner.

Etter knivskarp konkurranse landet vi på Brooks Pure Cadence 4, en svært smidig sko med fantastisk passform, som også er både stabil og godt dempet.

Men også Nike Lunar Tempo og Saucony Kinvara står til en sekser.

En sko som skiller seg klart ut er Altra The One, som har null dropp (null høydeforskjell mellom hæl og tå) og en bred tåboks du kan vifte med tærne i. Denne gir deg virkelig barfotfølelsen det vært så mye snakk om de siste årene. En svært morsom sko å løpe med, men som også krever mer tilvenning enn en sko med litt dropp.

Sprett og respons

I testen av lettvektssko har vi vektlagt løpsfølelse aller mest, dernest passform. Stabilitet og demping anser vi som mindre viktig for denne typen sko, siden de i hovedsak er beregnet på kortere løpeturer og intervaller. Noen av skoene er likevel svært godt dempet og noen gir svært god støtte.

I praksis er løpsfølelse en subjektiv vurdering, men med visse objektive kriterier i bunn. Ett av dem er hvordan materialet er satt sammen: når vi ønsker oss en sko som sitter godt og smidig på foten, har det en del å si om hælkappen er fast nok og følger fotens bevegelser godt, uten at den blir for hard.

Materialet rundt bak- og mellomfot, hvor godt merker du det når du løper? Helst ikke altfor godt, og det bør absolutt ikke kjennes tungt. Kjenner du at underlaget gir god respons? Undersålens utforming har endel å si for denne vurderingen. En god såle kjennes spretten og reponsiv. 

Er du ute etter en allsidig, lett og smidig løpesko, finner du den garantert her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning