Test 2017 - mengdetreningssko

De beste skoene til mengdetrening

Suveren vinner, men mange gode sko.

MENGDE: De aller beste mengdeskoene er både stabile og smidige. FOTO: Petter Berg
MENGDE: De aller beste mengdeskoene er både stabile og smidige. FOTO: Petter Berg Foto: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Sportsbutikkene har minst tre kategorier løpesko: mengdetreningssko, lettvektere og konkurransesko.

For de fleste er den første kategorien mest aktuell. Mengdesko er løpesko med en kraftig oppbygning, som er laget for deg som skal løpe langt på hardt underlag, eller sliter med plager som gjør at du trenger å lande mykt og stabilt i løpssteget. Noen kaller dem også asfaltsko. 

I denne testen har vi spesielt lagt vekt på stabilitet og demping, men også vurdert løpsfølelse og komfort.

Vi har testet ti aktuelle mengdetreningssko – årets nye modeller. Skoen i testen er nøytrale sko- dette er altså ikke sko beregnet på deg som pronerer (skjener til siden). Dette er for å få til best mulig sammenlignbarhet.

Mange gode sko

Vår vinner er, som i fjor, Saucony Triumph, som er smidigere og lettere enn før, men med en unik kombinasjon av demping, stabilitet og smidighet. En mer klassisk mengdemodell, og en veldig god sko, er Brooks Ghost 9, en nydelig dempet og anvendelig sko for mange mil på asfalten. 

Mizuno Wave Rider er fast dempet, svært trygg og anvendelig. Klassikeren Asics Gel-Nimbus er bunnsolid og superstabil, om ikke like smidig som våre to seksere. Hoka Bondi er stabil, fantastisk dempet og relativt lettløpt, om du liker Hoka-stilen. Nike Vomero er myke og behagelige, mens mengdeskoene fra New Balance også er svært trygge.

Testkriterier og vekting

STABILITET (25%): Støtte for foten mot vingling og glidninger. Fasthet, soliditet, trygghet i oppbygning og såle.

DEMPING (35%): Demping mot støtet som sendes opp gjennom kroppen når foten treffer bakken.

LØPSFØLELSE (20%): Smidighet, kontakt med underlaget. Respons. Hvor lette er skoene å løpe i og innbyr de til fart?

KOMFORT (20%): Grep, hold rundt foten under løping, fra hæl til tåboks. Materialene, snøring, pløse og overdel.

Hvilke som passer deg aller best er individuelt. Vi har derfor ikke vurdert passformen i disse skoene. Men husk at når du har prøvd skoene på, bør løpelysten melde seg. Dette er definitivt tilfellet med de beste skoene i denne testen. 

Testpanel og -metode

Alle sko er løpt og evaluert med flere ganger av alle testere, på ulike underlag og minst 100 km. Testpanel: Veslemøy Hausken Sjöqvist, fysioterapeut med mastergrad i idrett, og tidligere mellomdistanseløper med flere NM-gull, Erik Sjöqvist, tidligere toppløper med flere titall svenske mesterskap, bl.a. på 10.000 og 5000 m, Morten Solli, erfaren tester, journalist og mosjonistløper, og Maren Haugeto, mosjonist og allround treningsfantast, erfaren tester og journalist.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning