Styrkeløft: - Her er det null fokus på fresht treningstøy og fin rumpe

Side2 blir bedre kjent med knebøy, markløft og benkpress.

Publisert

Oslo (SIDE2): At styrketrening er i vinden er ikke noe nytt. De siste årene har stadig flere funnet veien inn i styrkeavdelingen på treningsstudioet.

Med denne økende interessen for styrketrening så er det også flere som har fått øynene opp for at man kan konkurrere i styrkeløft.

Tre øvelser

STYRKELØFTER: Anne Marie Hveding fra Christiania Atletklubb.

Styrkeløft er en idrett hvor man konkurrerer i tre baseløft-øvelser: knebøy, benkpress og markløft. Da er det om å gjøre å løfte tyngst mulig på én repetisjon.

Anne Marie Hveding er styrkeløfter og klubbleder for Christiania Atletklubb som holder til i Oslo.

Hun peker på flere gode grunner til å nettopp la knebøy, benkpress og markløft være en del av styrketreningen.

- En fordel med øvelsene i styrkeløft er at de trener kroppens største muskelgrupper og alle styrkeløftprogram inneholder også trening av kjernemuskulatur samt støtteøvelser for mindre muskelgrupper.

Selv trener Hveding fem dager i uka, men hun sier at det ikke er nødvendig for å bli sterkere.

- Tre dager i uka er ganske vanlig. Man bør trene det minst to ganger i uka for å få fremgang.

Ikke sammenlign deg med andre

Anne Marie er klubbleder for Christiania Atletklubb som ble opprettet i mai i år og i august flyttet klubbmedlemmene inn i sine treningslokaler.

Per i dag har de nærmere 50 medlemmer og Hveding påpeker at de har plass til mange fler. Klubben er for både styrkeløftere og vektløftere.
Klubblederen understreker at alle er velkomne i en styrkeløftklubb, uansett erfaring og utgangspunkt.

Det er kanskje mange som tenker at man «må være sterk» før man melder seg inn i en klubb?

- Man må ikke se på «hvor sterke» andre er. Jeg bet meg merke i det landslagstrener Dietmar Wolf en gang sa til meg: «Utgangspunktet har ingenting å si for fremtidens suksess», sier styrkeløfteren.

- Det er mange som starter ved å trene med bare stanga, eller mindre. Man kan også begynne med hantler eller et kosteskaft om man vil trene med det. Nervesystemet må også bli vant til øvelsene, det er ikke bare å utføre bevegelsene og legge på masse vekter.

Buktrykk gir ekstra kraft

Hun understreker også at som styrkeløfter er man opptatt av å løfte med riktig teknikk og som konkurrerende utøver er det også flere regler man må være bevisst på.

(Se video øverst i artikkelen der Hveding forklarer de ulike konkurransereglene for å få et godkjent løft)

I tillegg påpeker klubblederen at det er lurt å bruke korrekt pusteteknikk for å kunne løfte bedre med flere kilo på stanga.

- Det å holde pusten gjør at man får buktrykk. Man danner et trykk i magen som gjør at man unngår å slippe spennet i overkroppen, som hjelper deg til å holde kroppen stabil. Man vil egentlig være «steinhard» i overkroppen, for med en gang man puster ut i et løft så synker man sammen og du mister kraft, forklarer hun.

Side2 fikk klubblederen til å vise oss hvordan man utfører de tre øvelsene i styrkeløft.

Hva: Styrkeløft består av knebøy, benkpress og markløft.
Hvorfor: Trener de største muskelgruppene i kroppen
Passer for: Alle som liker å trene baseøvelser, man trenger ikke å være konkurrerende utøver for å være medlem i en styrkeløftklubb.

Dette mener Side2:

Guro: - Det er vanskelig å gi noen mening om styrkeløft, da vi bare fikk en liten smakebit. Men det jeg kan si er at det er veldig gøy å lære riktig teknikk, og få innføring i noe fra en som virkelig kan dette. Følte for første gang at jeg gjorde både knebøy og markløft riktig. Og det var gøy. Å beherske riktig teknikk gir i hvert fall meg motivasjon til å tørre og trene mer styrke, og kanskje med tyngre vekter etter hvert også!

Kjersti: - For det første så synes jeg det var gøy å trene i et annet miljø enn det du finner på «vanlige» treningssenter. Her er det null fokus på fresht treningstøy og fin rumpe, det handler kun om å trene riktig, ha det gøy og bli sterkere. Jeg har trent knebøy, benkpress og markløft i 1-2 år nå og utvikler stadig teknikken. Det jeg liker så godt med de øvelsene er at man trener hele kroppen, og jeg blir veldig motivert av å se at jeg stadig blir sterkere. Samtidig har jeg også oppdaget hvor jeg er svakest, og hva jeg må trene mer på. Hvis jeg trener mer isolerende øvelser har jeg en tendens til å velge de øvelsene jeg er best på, fordi det naturligvis er gøyere. Ved å trene knebøy, benkpress og markløft slipper man liksom ikke unna, og får trent hele kroppen på en veldig effektiv måte. Anne Marie var kjempeflink til å forklare, og jeg lærte noe nytt ved hver øvelse. Hun lærte meg å ha skikkelig spenn i ryggen under benkpress, som gjorde at jeg nå kan løfte tyngre. I tillegg lærte hun meg riktig startposisjon ved markløft, som gjør at det nå kjennes bedre i korsryggen. Når jeg tar knebøy har jeg for eksempel problemer med at knærne faller innover, og må derfor trene opp setemusklaturen min. Anne Marie hadde gode tips til hvordan jeg kan gjøre det, blant annet ved å trene knebøy med strikk. Jeg er et konkurransemenneske, og blir veldig motivert av å trene i et slikt miljø. Nå løfter jo Anne Marie og gjengen cirka ti ganger så tungt som meg, men det får meg bare til å tenke at jeg har mye å jobbe med.

Silje: - Jeg trener disse baseøvelsene mye og ofte, og har også fått mye hjelp fra blant annet styrkeløftere til å korrigere teknikken. Riktig teknikk vil ikke bare få deg til å kunne løfte mer, men det er jo viktig for å unngå skader. Og det er på en måte alltid noe man kan justere på og bli bedre på. Anne Marie forklarte på en enkel og forståelig måte - man forstår fort hvor mye en liten justering kan bety når man løfter. Jeg er kjempeglad i å trene både benkpress, knebøy og markløft, og jeg liker også godt at man kan variere disse øvelsene på så utrolig mange måter. For eksempel knebøy med stopp i bunnposisjonen, benkpress med strikk, strake markløft og så videre. Disse baseøvelsene har i alle fall hjulpet meg med å øke styrken de siste årene og jeg kan helt klart anbefale å trene disse tre styrkeløft-øvelsene!