Eldre og trening

Ibuprofen er anabolt steroid for eldre

Hodepinetabletter og betennelsesdempende medisiner har vist seg å ha svært positive bivirkninger.

DRAHJELP: Ibuprofen kan hjelpe eldre å bygge muskler raskere. Det har franske forskere slått fast etter studier på rotter.
DRAHJELP: Ibuprofen kan hjelpe eldre å bygge muskler raskere. Det har franske forskere slått fast etter studier på rotter. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
HULKEN: Hulk Hogan, eller Terry Gene Bollea som han egentlig heter, er 56 år gammel. Snart må han kanskje ta ibuprofen for å holde de enorme musklene ved like.
HULKEN: Hulk Hogan, eller Terry Gene Bollea som han egentlig heter, er 56 år gammel. Snart må han kanskje ta ibuprofen for å holde de enorme musklene ved like. Foto: Foto: Wikipedia

Franske forskere har sett overraskende resultater etter å ha gitt aldrende rotter ibuprofen.

Share

Ibuprofen er beskrevet som et ikkesteroid antiinflammatorisk middel, og mest kjent fra tabletter mot hodepine. Men nå viser det seg altså at stoffet oppfører seg som et anabolt steroid når det inntas av eldre som også driver med styrketrening.

Økt muskelmasse

Fysiologene Todd Trappe og Chad Carroll fra Ball State's Human Performance Laboratory (HPL) visste allerede for to år siden at det betennelsesdempende middelet ibuprofen førte til økt muskelmasse hos eldre dersom de også utførte styrketrening, i en studie utført på 36 menn og kvinner i alderen 60 til 78 år.

- Studien viste at det smertestillende og betennelsesdempende middelet ibuprofen gitt daglig over en lengre perioder forsterker effekten av styrketrening hos eldre mennesker, forklarer idrettslege Thor-Øistein Endsjø til Klikk.no

Overdoser

Franskmennene ga rottene store daglige doser av middelet over en periode på fem måneder. Forsøket startet da rottene var 20 måneder gamle, noe som er gammelt for en rotte. Dyrene ble delt opp i to grupper, hvor en gruppe fikk ibuprofen.

Etter fem måneder var musklenes proteinsyntese økt med 24,8 prosent hos rottene som hadde fått ibuprofen i forhold til kontrollrottene. Med andre ord hadde den naturlige muskelsvekkelsen bremset opp.

- Hva kommer dette av?

- Dette skjer sannsynligvis ved at stoffet fremmer oppbyggingen av muskelprotein.

Men Ibuprofen og andre betennelsesdempende stoffer har også flere alvorlige bivirkninger om det tas over lengre tid, advarer han.

- Ibuprofen kan di både leverskader og tarmblødninger. Dette er imidlertid sjeldent når medikamentet tas i en kortere periode.

Har du spørsmål om trening og helse? Spør idrettslege Thor-Øistein Endsjø her.

Aktuelt å teste ut

EKSTRA EFFEKT: Ibuprofen har egenskaper som forebygger muskelsvinn hos eldre som trener styrke.
EKSTRA EFFEKT: Ibuprofen har egenskaper som forebygger muskelsvinn hos eldre som trener styrke. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Idrettslegen mener at en kombinasjon av ibuprofen og styrketrening kan være aktuelt å prøve når eldre pasienter er i dårlig muskulær forfatning.

- Hvordan påvirker det en aldrende kropp om muskelmassen øker samtidig med at benmassen eldes normalt?

- Da vil muskeltreningen beskytte skjelettet samtidig som det gradvis virker styrkende på bensubstansen. Men som et paradoks kan jeg nevne at et arbeid publisert i 2002 viste at ibuprofen gitt som enkeltdose viste negativ effekt på proteinoppbygging i muskulaturen, sier Thor-Øistein Endsjø til Klikk.no.

Mot kroniske betennelser

Forskerne i Frankrike fant dessuten ut at ibuprofen også begrenset omfanget av kronisk betennelse hos rottene. Og en slik begrensning er bra for organismen, forklarer den danske professoren og overlegen Bente Klarlund Pedersen til forskning.no.

- Kronisk betennelse påvirker både insulinproduksjonen, fettstoffskiftet og hjernens funksjon negativt. Man mener til og med at betennelse har betydning for utviklingen av Alzheimer, og hvis det er betennelse i kroppen, bidrar det også til at kreft vokser raskere, sier Klarlund Pedersen, som er klinisk professor i integrativ medisin ved Institutt for Ortopedi og Intern Medisin på Rigshospitalet i København.

Les også:

Slik eldes du

Sikrer eldre mot fall

Protein for gamle kropper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen