Treningsøktene du kan gjøre hjemme i stua

Treningsøktene du kan gjennomføre i stua

Treningssenteret er stengt om dagen, men hva gjør vel det når du kan teste ut disse hjemmetreningsøktene som er både effefktive og lite utstyrskrevende?

EFFEKTIVISERER HJEMMETRENINGEN: Å ha en fiks ferdig treningsøkt du kun trenger å følge instruksjonene på, kan hjelpe på motivasjonen for å holde på de gode vanene selv om du må være hjemme.
EFFEKTIVISERER HJEMMETRENINGEN: Å ha en fiks ferdig treningsøkt du kun trenger å følge instruksjonene på, kan hjelpe på motivasjonen for å holde på de gode vanene selv om du må være hjemme. Foto: Aleksandar Georgiev / Getty Images
Sist oppdatert

Koronautbruddet setter sitt preg på Norge, og forrige uke stengte alle landets treningssentre med umiddelbar virkning. Så hvordan holder du nå på de gode treningsvanene du har opparbeidet deg gjennom unntakstilstanden?

For mange kan også trening være et kjærkomment avbrekk fra stillesittende aktiviteter, og en måte å holde kroppen i gang på i en tid hvor hjemmekontor, karantene og null fritidsaktiviteter blir den nye hverdagen.

– Viktig å holde seg i bevegelse

Å ha en ferdig oppsatt treningsøkt uten avansert utstyr hvor du kun trenger å følge instruksjoner, kan hjelpe på motivasjonen for å holde på de gode vanene selv om du må være hjemme.

Og det er her vårt treningsmagasin Shape Up ønsker å fylle et udekket behov. For tiden publiseres det stadig nye treningsvideoer på magasinets YouTube-konto.

– Målet med å lage disse øktene er å gjøre trening så tilgjengelig som mulig for folk flest. Disse treningsprogrammene krever minimalt med utstyr, og de fleste øktene er gjennomført på under 15 minutter. Dermed er det også overkommelig for travle småbarnsforeldre og alle som ønsker en kjapp økt som får frem godfølelsen, sier redakssjonsjef i Shape Up, Hanna Sundquist.

Hun er også utdannet PT og gruppeinstruktør, og har også laget flere av hjemmetreningsøktene. Sundquist mener det fortsatt er viktig å holde seg i bevegelse, selv om vi nå er inne i en unntakstilstand.

- Vi vet at kroppen er skapt for fysisk aktivitet og en periode som kanskje er kjip for mange, kan føles bedre etter å ha beveget litt på seg. Vi blir glade av å trene, det er ingen hemmelighet! Det er fort gjort å havne i en ond sirkel hvis man først lever et inaktivt liv, fortsetter hun.

– Man får lite energi av å være i ro, noe som gjør det desto vanskeligere å komme i gang med treningen. Ved å ha fokus på å holde seg litt i gang jevnlig hele dagen, får man det mye bedre! Og husk, du kommer langt med bare egen kroppsvekt, avslutter Sundquist.

Sjekk de smarte hjemmetreningsøktene under!

1. Bootcamp uten utstyr – ferdig på ti minutter

Selvsagt kan man ha bootcamp hjemme også! Denne økten krever ikke utstyr og du får trent absolutt hele kroppen på ti minutter.

2. Effektiv økt uten utstyr på 15 minutter

Ja, det kjennes i både musklene og hjertepumpa mens det står på, men etter bare 15 minutter er du garantert godfølelsen i kroppen.

For å gjennomføre denne økta fra Hanna Sundquist, trenger du kun deg selv og en dose viljestyrke. Ingen av øvelsene krever utstyr, og du får trent både styrke og kondisjon.

3. Yoga for mer energi

Deilig yoga-sekvens på 25 minutter som alle kan gjøre. Økten fra personlig trener og yogainstruktør, Silje Thorstensen, gjør godt for både kropp og hode.

Du trenger kun en matte.

4. Ferdigtrent med strikk

Til denne økta trenger du kun en lang strikk og deg selv. Strikk er et bra verktøy til treningen, og du vil få bra effekt ved bruk av strikk, uavhengig av hvilket nivå du er på.

Slik ser økta ut: Du skal jobbe på i 40 sekunder og hvile i 20 sekunder. Til sammen skal du gjøre tre runder sammen med Shape Up-ambassadør Lotte Oxholm.

5. Magetrening uten utstyr

Denne 15 minutter lange økta lar deg kjenne det i kjernemuskulaturen. Om du gjør denne økta regelmessig, kommer du kjapt til å merke bedringer i kjernestyrken din.

Her er oppsettet: Du skal jobbe 45 sekunder på og 15 sekunder av. Du går rett på neste øvelse, og skal til sammen kjøre tre runder.

Gjør deg gladere

I 2011 klarte tyske forskere ved universitetet i Bonn å bevise at fysisk aktivitet gjør at kroppen skiller ut «kroppens eget morfin», endorfin. Dette gjør at mange kan kjenne på en lykkefølelse ved å være i fysisk aktivitet.

Selv om koblingen mellom trening og psykisk helse fortsatt er noe uklar, ser det ut til at en viss mengde trening kan ha en effekt. I en stor studie publisert i The Lancet Psychiatry Journal, ble det konkludert med at 45 minutter trening tre til fem dager i uka er best hvis man vil redusere dårligere psykisk helse. I studien kommer det frem at de som trener jevnlig oppgir at de har 1,5 færre dager med dårlig psykisk helse sammenlignet med de som ikke trener.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2020, og sist oppdatert 17/03 2020.

Les også