Helsports sovepose Kongsfjorden for kvinner

Damesovepose får designpris

Kvinner og menn fryser på forskjellige måter.

ANNERLEDES: Helsport og SINTEF fikk Merket for god design for soveposen «Huldreheimen FOR WOMEN».
ANNERLEDES: Helsport og SINTEF fikk Merket for god design for soveposen «Huldreheimen FOR WOMEN». Foto: Foto: Helsport
Publisert Oppdatert

Merket for god design

  • Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.
  • Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..
  • De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.
  • Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

Kilde: norskdesign.no

HULDREHEIMEN

Bedrift: Helsport AS

Prosjektgruppe bedrift: Ragnhild Nesbakken, produktdesigner Helsport AS. - Jarle Nårud, produktdesigner Helsport AS. - Kjell Østby, produktdesigner Helsport AS. - Maren Villabø, grafisk designer Helsport AS.

Design: SINTEF Teknologi og samfunn

Prosjektgruppe byrå: Ole Petter Næsgaard, SINTEF Teknologi og samfunn, avd. Forebyggende helseforskning. - Mariann Sandsund, SINTEF Teknologi og samfunn, avd. Forebyggende helseforskning.

Utmerkelse / år: Merket for god design - 2011

Kategori: Tekstil- og konfeksjonsdesign

Kilde: Norsk Design

Kvinner og menn fryser på forskjellige måter. Det tar ikke dagens soveposer hensyn til. Utstyrsprodusenten Helsport på Melhus ønsket derfor å utvikle en sovepose på kvinnenes premisser.

- Vi ønsket å lage en seriøs og ordentlig damesovepose. Derfor satte vi sammen med SINTEF i gang en omfattende studie for å finne ut om det er forskjell på menn og kvinner når det gjelder å fryse, forteller Ragnhild Nesbakken, produktutvikler i Helsport, som også mottok Merket for god design i 2010 for soveposen "Kongsfjorden".

Del

Studien avdekket at kvinner faktisk har større varmetap enn menn, også i sovepose. Dette skyldes blant annet lavere hvilemetabolisme og at kvinnekroppen har større overflate i forhold til kroppsmassen.

Får 5 på terningen

Posen kommer i handelen i april, men Klikk.no og Aktivt testteam har allerede testet soveposen Huldreheimen i praksis, og gitt den nest beste karakter på en skala fra 1 til 6.

Soveposen får pluss for å ha generelt god kvalitet, flere gode løsninger rettet mot kvinnelige brukere, OK ratio vekt/isolasjon og fordi den oppleves solid og funksjonell.

I bedømmelsen skriver testteamet blant annet dette:

«Ved første øyekast - uavhengig av om dette er en dame- eller unisexmodell - gir soveposen et meget godt førsteinntrykk.»

«Pakkposen er solid og har en god størrelse, soveposen ser stilig ut, posen kommer seg raskt etter oppholdet i pakkposen og glidelås og andre detaljer oppleves solide og funksjonelle.»

«Det er viktig å merkes seg at dette ikke er en herremodell som bare er gjort kortere.»

«Posen er tilpasset at kvinner er kortere enn menn, men den er også smalere ved skuldrene og videre ved hoftene. Den har i tillegg en spesialutviklet varmekrage som tetter godt rundt hals- og brystregionen og den er utstyrt med et ekstra isolasjonslag med dun i fotenden.»

Tre innovasjoner i én pose

Med denne innsikten gikk Helsports designere og fagmiljøet i SINTEF i gang med å utvikle den nye soveposen. De opprettet en brukergruppe bestående av aktive kvinner fra Trondhjems Turistforening som ga innspill til hvordan de ville ha drømmeposen sin. Resultatet ble soveposen "Huldreheimen FOR WOMEN", som inneholder ikke mindre enn tre bransjeinnovasjoner.

- Soveposen har en passform som er tilpasset kvinnekroppen, med ekstra plass rundt hofter, litt smalere rundt skuldre og kortere liggelengde. Det gjør at luftrommet i posen fordeles jevnt rundt kroppen slik at det blir lettere å holde varmen, og brukeren slipper dessuten å bære rundt på ekstra vekt, forklarer Nesbakken.

I tillegg har den nye posen fått ekstra dunisolasjon i fotenden, siden studiet og brukerundersøkelsene viste at kvinner fryser lettere på føttene. Til sist er soveposen utstyrt med en høy, justerbar varmekrage. Familiebedriften Helsport er allerede i gang med å planlegge nye modeller i soveposeserien.

LES OGSÅ:

Test av 10 varme soveposer

Super dunjakke for damer

Turutstyret som er best i test - alle testvinnerne i 2010

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning