Trening og endorfiner

Du kan også få treningsorgasme

Det er faktisk mulig å gjøre seg avhengig av trening.

I TRENINGSRUS: Kjært barn har mange navn, treningsrus kalles også runner's high, løpeorgasme og endorfinkick.
I TRENINGSRUS: Kjært barn har mange navn, treningsrus kalles også runner's high, løpeorgasme og endorfinkick. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

«Runner's high», populært kalt løpeorgasme, endorfinkick og treningsrus på norsk, har i årevis vært avblåst som en myte, mens andre har sverget til det som kan kalles en sunn form for doping.

Nå er det bevist at man faktisk kan bli høy av trening.

Flodbølge av endorfiner

Tyske forskere har lyktes i å vise at en god, lang løpetur utløser potente, morfinlignende stoffer i hjernen. Det ser ut til at mosjon utløser en nevral flodbølge av kroppens eget narkotikum, endorfin, skriver Illustrert vitenskap.

Og jo mer stoff som utløses, desto større er lykkefølelsen.

All trening kan gi rus

- "Runner's high" er et velkjent begrep, men all trening kan utløse en form for lykke- eller rusfølelse, ikke bare løping. Dessuten vil jeg heller kalle det treningsrus enn løpeorgasme. Jeg har aldri hørt om noen som har beskrevet denne "yess-følelsen" som en seksuell opplevelse, sier treningsinstruktør Anita Tonne, som er daglig leder av treningskonseptleverandøren Coremon.

Smertelindring

Det tyske funnet avslutter ikke bare en lang debatt om runner's high, men viser også en mekanisme bak mosjonens lindrende effekt på for eksempel depresjon og kroniske smerter.

Nyere forskning tyder også på at menn føler mindre smerte enn kvinner på grunn av høyere endorfinutskillelse.

Når kroppen blir stressa, for eksempel hvis du gir jernet på trening, pumper hjernen ut endorfiner for å lindre smerten og hjelpe deg til å holde ut.

Blogger om treningsrus

En blogger som kaller seg "Sannasol" gir følgende skildring av sin første treningsrus:

Jeg har hatt min første treningsrus. Anbefales!

- I dag har det skjedd noe ... Jeg følte meg stresset og helt ute av meg, så jeg bestemte meg for å ta en tur ut. Turen endret seg fra å gå til å jogge, og endte som bakkeintervall. Det ble en treningsøkt på halvannen time, og kroppen kjennes utrolig deilig. Stresset er borte, og kroppen kjennes lett og ledig. Har fremdeles vondt i skulderen, men den er betraktelig bedre. Jeg vet at endorfiner har mye med saken å gjøre, og da vil det si at jeg har hatt min første treningsrus. Anbefales!

Mange klager over manglende tid til å trene, men det finnes en sikker metode som får deg i gang.

Høy i 20 sekunder

Ikke alle har like langvarige "endorfinkick" eller treningsrus. Du kan kanskje oppleve det i tjue sekunder mens en du trener sammen med er høy helt til hun eller han slutter å løpe.

- Noen blir oppstemte og ufattelig glade, mens andre blir avslappet og føler seg vel, sier treningsekspert Anita Tonne.

Andre beskriver treningsrusen som en lykkefølelse og varme som sprer seg i kroppen, og at man føler seg uovervinnelig

Visste du at det finnes seks forskjellige orgasmer? Kanskje løpeorgasme burde vært nummer sju.

Treningsrus mot depresjon

IKKE BARE LØPING: Den ekstatiske følelsen kalt runner's high kan sammenlignes med seiersfølelsen etter en jevn tenniskamp. Meget vanedannende - bare spør Maria Sharapova!
IKKE BARE LØPING: Den ekstatiske følelsen kalt runner's high kan sammenlignes med seiersfølelsen etter en jevn tenniskamp. Meget vanedannende - bare spør Maria Sharapova! Foto: FOTO: Scanpix

I et forum om angst og psykiske lidelser på Sol.no skriver "Mann 24" at løping kan gi ham etterlengtede pauser fra depresjonen han lider av. Han får denne forklaringen fra "Chloe":

- Endorfiner blir også kalt "den naturlige morfinen", og det stemmer. Så lenge du er i stand til å trene, vil du i hvert fall få noen øyeblikk der du føler deg ok - når du er i treningsrus, som du sier. Jeg vet at livet er tøft og til tider helt for jæv..., men prøv å være glad for de små øyeblikkene da du faktisk føler at livet er all right. Prøv å huske hvordan du følte deg da du var i treningsrus, og prøv å fremkalle den følelsen igjen.

Må over kneika

Treningsrusen kommer imidlertid ikke av seg selv. Du oppnår ikke «løpeorgasme» ved å jogge lett rundt kvartalet. Du må trene intensivt for å nå disse høydene.

Men hvis du først når høyden, er faren stor for å bli avhengig. At kroppens eget morfin har vanedannende virkning, har forsøk på rotter vist.

Løper seg til døde

Forskere har sett at rotter i tredemølle frivillig tilbakelegger enorme distanser og faktisk kan løpe seg selv til døde, som om de er avhengige av morfin.

Dette mener de skyldes nettopp stoffet endorfin, som første gang ble oppdaget på 70-tallet.

Ordet er for øvrig satt sammen av morfin og endo - kroppens indre morfin.

Kilder: Illustrert vitenskap, Fit living

Les også:

Rusa på sjokolade

Trening hjelper mot depresjon

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning