Trening gir hjerneboost

Fysisk aktivitet gir grobunn for hjernecellene.

STIMULERER HUKOMMELSEN: Trening øker antallet hjerneceller i den menneskelige harddisken.
STIMULERER HUKOMMELSEN: Trening øker antallet hjerneceller i den menneskelige harddisken. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Trenger du ekstra motivasjon for å komme deg opp av sofaen? Forskning viser at en joggetur i skogen bedrer hukommelsen.

Bygger hjerneceller

Forskere ved Colombia University i New York har studert hvilken effekt trening har på hjernen vår. De konkluderer med at fysisk aktivitet bidrar til å øke antall hjerneceller i den hjernedelen som linkes til hukommelse, melder Msnbc.com.

Spesielt påvirker trening den delen av hjernen som heter dentate gyrus. Denne hjernedelen knyttes direkte til hukommelsessvikten, som setter inn for fullt når mennesker fyller 30 år.

Fra mus til menneske

Forskerne innledet forsøket ved å dissekere hjernen hos mus. Da de fant at musens hjerneceller påvirkes av trening, startet de forsøket på mennesker ved hjelp av MR-scanning.

De oppdaget kjapt at det samme fenomenet inntreffer hos mennesker. Fysisk aktivitet fører til en markant økning i antall hjerneceller i hjernedelen hvor minnet sitter.

Innovativ forskning

Aldri før har forskere undersøkt like grundig hvilken effekt trening har på hjernen.

- Ingen tidligere forskning har systematisk undersøkt de ulike områdene av hjernen og identifisert hvilken region som påvirkes mest av trening, sier doktor Scott Small, neurolog ved det medisinske senteret ved Colombia University.

Både Small og resten av forskningsteamet håper resultatene av undersøkelsen kan bidra til økt kunnskap om treningens positive effekt på kroppen vår.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning