Skumringskick

Trening for trøtte tryner

Ved å trene før jobb eller skole, får du en pangstart på dagen og god samvittighet til du kryper under dyna igjen.

JOGGELØYPA FOR SEG SELV: Morgentrening frigjør masse tid til sosialt liv etter jobb eller skole. Og treningseffekten er den samme.
JOGGELØYPA FOR SEG SELV: Morgentrening frigjør masse tid til sosialt liv etter jobb eller skole. Og treningseffekten er den samme. Foto: FOTO: iStockohoto
Publisert Oppdatert

Vekkerklokka ringer og du har aller mest lyst til å dra dyna over hodet og sove videre. Jobben frister i hvert fall ikke, langt mindre en treningsøkt i halvsøvne.

Likevel får du mye igjen for å bli en morgenfriskus.

Like god treningseffekt

Ofte flyr dagen altfor fort, og du sitter igjen med dårlig samvittighet og urørte joggesko på sengekanten om kvelden. For mange blir løsningen å trene en tidlig time før alle andre har stått opp.

Ifølge treningsterapeut Halvor Lauvstad sparer man mye tid på å trene om morgenen.

- Mange føler at "jobben er gjort" og at det er deilig med treningsfri resten av dagen. Morgentrening frigjør masse tid til sosialt liv etter jobb eller skole. Og treningseffekten er den samme, forsikrer han.

Foretrekker kondisjonstrening

Kompliserte dansetrinn, aerobic og annen koordinasjonstrening blir for krevende for mange tidlig på dagen.

- Enkel kondisjonstrening som sykling eller løping kan i så fall være greit. Styrketrening går også bra, men gjennomgående er det flere som trener kondisjon enn styrke om morgenen. Jeg tror de fleste trives med trening der du setter i gang og kommer inn i en jevn, fin rytme uten for mye start og stopp, sier treningseksperten.

Væske er viktigst

Klarer du ikke tanken på mat så tidlig om morgenen? For mange går det greit å vente med frokosten til etter treningsøkten.

Ifølge Halvor Lauvstad er det viktigere at du får i deg nok væske enn at du spiser før treningen. Men dersom økten varer lenger enn en time, eller er spesielt hard, bør du få i deg litt mat først.

Så lenge man har en avtale med seg selv, og helst med andre, er det lettere å komme seg opp

Også for trøtte typer

Vi mennesker er forskjellige. Mens noen nyter å stå opp med sola, blir andre liggende å dra seg så lenge de kan.

- Kan alle trene tidlig, til og med b-mennesker?

- Det er fullt mulig, sier Lauvstad.

Lag forpliktende avtaler

- Personlig hater jeg tidlige morgener, like fullt har jeg kjørt morgenspinning klokka halv sju om morgenen i flere år. Så lenge man har en avtale med seg selv, og helst med andre, er det litt lettere å komme seg opp, sier han.

Et godt råd til deg som sliter om morgenen, er å gjøre klart alt kvelden i forveien. Pakk bagen med rent tøy til etter treningen, sørg for å få en god natts søvn, og få i deg en liten frokost før du setter i gang.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning