Test av 12 sett superundertøy

Superundertøyet holder deg varm og tørr

Vi har testet 12 sett. Tre får toppkarakter.

TESTET: DinKropp og ShapeUp har testet 12 sett med superundertøy - perfekt for trening og friluftsliv på kalde dager.
TESTET: DinKropp og ShapeUp har testet 12 sett med superundertøy - perfekt for trening og friluftsliv på kalde dager. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

En leser forteller

Annika Kron (30), sivilingeniør

- Jeg bruker superundertøy til enhver aktivitet utendørs, vinter som vår. Fordelen er at man ikke blir så våt, og dermed unngår å bli kald. Jeg har vært såpass fornøyd med superundertøy at jeg bruker bare det innerst. Noen merker er bedre enn andre når det gjelder å unngå svettelukt, synes jeg. Ellers foretrekker jeg superundertøy med kult design. Farge og mønster er et stort pluss!

Superundertøy skal holde deg tørrest mulig når du er ute og svetter i kaldt vær. Tidligere har vi testet superundertøy for menn, nå har vi testet 12 sett for kvinner.

Superundertøy er tynne, syntetiske plagg til å ha innerst når du er ute og sporter i kaldt vær. De er designet for å transportere vekk fuktighet, så du får en mest mulig tørr følelse selv om du har svettet.

Testens vinnere

Tre av de 12 undertøysettene i testen får terningkast seks.

Craft Zero X-treme er testvinneren, med et glatt, nesten litt silkeaktig, ribbestrikket materiale som føles godt mot huden.

Arc'teryx Phase AR er et spesielt behagelig tøy med bra passform, som også varmer godt.

Houdini Women's Alpha Zip/Long Johns er et sett laget av et ganske tjukt, bomullsaktig materiale som puster forbausende bra.

Blant andre som kommer svært godt ut er X-Bionic Energy Accumulator, der produsenten har forsøkt å fininnstille kjøling og varming for de ulike områdene på kroppen. Det funker bra, men settet koster endel.

Kari Traa Butterfly er et lekkert undertøy som er sømløst og deilig å ha på, i tillegg til at du føler deg fin.

Slik bruker du superundertøy

HVORFOR: Det syntetiske materialet i superundertøy har liten evne til å holde på fuktighet, og det er akkurat det vi ønsker. Hvis tøyet holder mye vann blir du klissvåt når du svetter. Det er enorm forskjell på hvor mye vann f. eks. bomull holder på i forhold til superundertøy. Det er mindre forskjeller på hvor godt de ulike superundertøyproduktene puster. De tykkere tekstilene holder naturlig nok mer fuktighet enn de tynnere, men gir også mer varme, så de kan være egnet til ulik bruk. Tenk gjennom hva slags aktivitet du skal bruke tøyet til, og vær bevisst på hva du trenger før du kjøper.

HVILKE: Vi har testet 12 sett syntetisk undertøy. Konklusjonen vår er at super funker uansett! Men på design og komfort er det forskjeller. Superundertøy er kjent for å lukte «høgg» etter kort tids bruk, og det er en fordel om tøyet tåler 60 graders vask, så man har mulighet til å få bort all svettelukt.

HVEM: Trener du med høy intensitet anbefales ofte syntetisk superundertøy som innerste lag. Mange sverger til ull på rolige turer, særlig hvis du skal ta pauser innimellom hvor du kan bli kald. Ull varmer også når den er våt, mens du blir kald av klissvått superundertøy.

Tips

Er det hutrende kaldt ute, ta gjerne et lag ullundertøy utenpå superundertøyet, før du deretter trekker på deg et mellomlag og en anorakk eller skalljakke. Husk å åpne «luftelukene» i skalljakken når du blir varm og svett.

Slik testet vi

Tre treningsglade travere har løpt seg gjennom høsten med superundertøy innerst:

Lene Fisker Brogaard - fjellgeit med friluftsutdanning i bagasjen, Idun Aasen - leirskolelærer med bachelor i natur og friluftsliv, for tiden på vei fra Lindesnes til Nordkapp på ski, og Maren Haugeto, ShapeUps treningsnerd.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les mer:

Test av åtte treningstopper med bh

Én av pulsklokkene får terningkast seks

Her er de beste løpeskoene

11 tips som gjør deg raskere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning