Styrke eller utholdenhet?

Hva bør du prioritere av styrketrening og utholdenhetstrening for å få den kroppen du drømmer om?

Når du har løpt to dager i uken i to uker, merker du at det begynner å bli deilig!
Når du har løpt to dager i uken i to uker, merker du at det begynner å bli deilig! Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO
Publisert Oppdatert

Ideelt sett trener du utholdenhetstrening og styrketrening to-tre ganger i uken, og går tur i raskt tempo (eller lignende) de dagene du ikke trener. Trener du utholdenhet og styrke på samme dag, er det lurt å starte med den aktiviteten som er viktigst for deg. Du har nemlig mest å gi i begynnelsen av økten. Spørsmålet er hva akkurat DU bør prioritere, også de dagene du ikke får trent begge deler.

Prioriter utholdenhet dersom du vil øke kondisjonen og brenne 10-12 kalorier i minuttet (spinning og løping). Utholdenhet er også glimrende om du vil redusere stress og slapphet, og risiko for overvekt, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, type 2 diabetes, osteoporosis og noen krefttyper.

Prioriter styrketrening dersom du vil brenne 8-10 kalorier i minuttet og i tillegg brenne ekstra mye i timen etter at du har trent. Brenner du 200 kalorier på en treningsøkt, brenner du ca. 50 kalorier ekstra i den påfølgende timen fordi kroppen jobber med å restituere musklene du har brukt. Lav hviletid (maks 30 sekunder) mellom hvert sett øker restitusjonsbonusen.

For hver kilo med muskler du bygger opp kroppen med, forbrenner du ca. 100 kalorier mer hver dag bare fordi muskler bruker mer energi. Jippi!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning