Jogging og trening

– Overvektige bør ikke løpe

Løpeskader kan enkelt unngås. Men enkelte bør finne på noe annet, ifølge lege.

STOR BELASTNING: Sykling og svømming er sunnere enn løping for overvektige, mener NIMI-lege Anders Randa.
STOR BELASTNING: Sykling og svømming er sunnere enn løping for overvektige, mener NIMI-lege Anders Randa. Foto: Foto: Crestock/Galina Barskaya
Publisert Oppdatert

- Dersom man er overvektig, kan det være lurt å starte med andre aktiviteter enn jogging, sier Anders Randa, lege ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI).

Må forberede kroppen

- Både sykling og svømming påfører kroppen mindre belastninger. Gange er også et godt alternativ. Så kan man kanskje starte opp med jogging når kroppen har vært gjennom noen uker med trening, anbefaler Randa.

Les også: Løp kaloriene av deg

Men langtfra bare overvektige sliter med vondter og plager på løpeturene sine. Årsaken kan like mye ligge i hvor ofte og hardt du trener som i at du ikke har gode nok sko.

Jevn progresjon

- Det er forandringene som skaper problemene, både for erfarne løpere og for dem som knytter på seg joggesko for første gang på lenge, sier fysioterapeut hos Løplabbet, Veslemøy Hausken.

Hennes grunnleggende råd til alle som vil redusere risikoen for skader, er at de skynder seg langsomt, slik at det blir en jevn progresjon i belastningen.

Les også: Årets nye løpesko

Belastningsskader

Det sies at det er sunt å løpe, men ikke alle opplever det like helsebringende å snøre på seg et par joggesko og legge ut på noen kilometre i skogen eller langs veien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BELASTNINGSSKADER: De fleste av årsakene til skader som følge av løping er at man tar i for hardt, for mye og for ofte.
BELASTNINGSSKADER: De fleste av årsakene til skader som følge av løping er at man tar i for hardt, for mye og for ofte. Foto: Foto: Istockphoto

- Det er først og fremst belastningsskader det er mest av blant dem som kommer til oss, sier lege Anders Randa hos NIMI.

Mer informasjon om løpeskader

Denne artikkelen i bladet Stayer gir deg en tydelig beskrivelse av de ulike løpeskadene.

- Og det er ofte ikke store belastningen som skal til, bare at kroppen er dårlig trent slik at sener og muskler er lite rustet til å tåle den plutselige belastningen.

Overtrener

Det handler i hovedsak om dårlig trente mosjonister som drar i gang for hardt på sine første turer, eller ekstremmosjonisten som ligger på et så høyt treningsnivå at skade uansett er uunngåelig.

- Vi har pasienter som er i full jobb og som likevel trener like mye som en toppidrettsutøver, utdyper Randa.

Les også: Finn løpeformen i sommer

- Overvektige bør ikke prioritere løping

Rådene fra både Hausken og Randa er at man starter forsiktig, det være seg om man drar i gang for første gang eller bare øker treningsmengden.

- Det handler egentlig om sunn fornuft. Det er ikke mye hokus pokus med dette, beskriver Randa.

Randa tror ikke at oppvarming er avgjørende. En rolig start er like bra som forskjellige oppvarmingsøvelser.

Les også: Slik løper du riktig

Ensidig belastning

En utrent kropp er ikke forberedt på de plutselige påkjenningene som opptrer under en joggetur. Ifølge Hausken utsettes beina for en belastning på tre til fire ganger kroppsvekten.

- Vi snakker rett og slett om en form for materialtretthet, utfyller hun. - Det blir for mye, for ofte og for fort. Og løping er jo en ganske ensidig aktivitet.

Mykt underlag og gode sko

Asfalt er ikke det beste underlaget å løpe på, verken for den trente eller utrente. Oppfordringen fra ekspertene er å komme seg ut på stier og skogsbilveier.

LØPETIPS: Belastningsskader er de hyppigst forekommende plagene som følge av jogging. Løping på mykt underlag, samt fornuft i treningsmengder er noen av rådene for å unngå problemer.
LØPETIPS: Belastningsskader er de hyppigst forekommende plagene som følge av jogging. Løping på mykt underlag, samt fornuft i treningsmengder er noen av rådene for å unngå problemer. Foto: Foto: Colourbox

Og det kan virke som om folk følger det rådet allerede, for ifølge dr. Randa er det få av pasientene som sier at de bare løper på asfalt.

- Fra vårt ståsted handler det også om å ha riktig sko, supplerer Veslemøy Hausken.

Les også: Ubrukte løpesko kan skade deg

Viktig med hviledager

Et paradoks kanskje for den som har startet opp med jogging fordi det har blitt for mye stillesitting, men rådet fra Randa er å legge inn hviledager.

- Det er bedre å trene tre økter fordelt over fem-seks dager enn å trene tre dager på rad.

Les også: Svi av kalorier - løp i trapper

Dårlig smerteerfaring

Veslemøy Hausken forteller at belastningsskader også handler om at folk tolker kroppens signaler feil. Smerter man tror bare skyldes stølhet, kan være en begynnende belastningsskade.

- Mitt råd er derfor at man er bevisst på forandringer og eventuelt oppsøker lege.

Les også: Ekspertråd når du skal kjøpe løpesko

Birken-hype

Ifølge Randa er det ikke så mange som kommer til NIMI fordi legen har oppfordret dem om å ta i et "sunnhetstak".

Det handler like ofte om et "press" fra omgivelsene, som arbeidskolleger og venner. Og i visse miljøer dreier det seg om å komme i form til de ulike variantene av Birken.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Styrke eller utholdenhet?

10 metoder for å få samboeren til å trene

Bo i et flyvrak

En hel uke med grilling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning