NY MIGRENE-STUDIE:

Hard trening kan gi migrene

Men vanlig hodepine rammer de som trener lite.

SMERTER: Hard trening over tid kan gi større risiko for migrene.
SMERTER: Hard trening over tid kan gi større risiko for migrene. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Mange migrenepasienter er opptatt av trening, og har merket at hard trening kan forverre migreneanfallene.

Det har vært lite forskning på dette området, men to nye, skandinaviske studier gir noen nye svar.

Pasienthåndboka: Alt om migrene

Trening og migrene

- I forskningen er det blitt brukt tall fra en studie i Nord-Trøndelag der 22.000 personer uten hodepine eller migrene ble spurt om treningsvaner i 1997. Nå, elleve år senere, har de blitt spurt om de er plaget med hodepine eller migrene nå, sier Knut Hagen, overlege ved St. Olavs Hospital og Nasjonalt Kompetansesenter for hodepine, til klikk.no.

Kompetansesenteret har bidratt i forskningen.

Lite trening = vanlig hodepine

Det viste seg at de som hadde trent hardest disse elleve årene hadde større sjanse for å utvikle migrene enn de andre. De som trente lite slet mer med vanlig hodepine og hadde andre helseplager.

- Fra før vet vi at trening kan forebygge hodepine, men når det gjelder migrene er det omvendt, særlig hvis man trener veldig hardt, sier Hagen.

Knut Hagen, overlege ved St.Olavs Hospital og Nasjonalt Kompetansesenter for hodepine har vært med på å finne nye sider ved trening og migrene.
Knut Hagen, overlege ved St.Olavs Hospital og Nasjonalt Kompetansesenter for hodepine har vært med på å finne nye sider ved trening og migrene.

Plagsomt for toppidrettsutøvere

For toppidrettsutøvere kan dette være et plagsomt problem.

- Toppidrettsutøvere har en utfordring fordi de kan få et anfall når de skal prestere. De fleste har lært seg hva de tåler og ikke, og vi har ganske gode medisiner for å forebygge eller stoppe et migreneanfall, sier Hagen.

I den andre studien deltok mennesker som ikke trener noe særlig, og som hadde migrene.

Fant effektivt treningsprogram

Testpersonene trente tre dager i uken og førte hodepinedagbok.

- Det ble da funnet et treningsopplegg som klarte å øke kondisjonen, men i liten grad utløste migreneanfall, sier Hagen.

Den svenske fysioterapeuten Emma Varkey hjalp 26 migrenepasienter gjennom opplegget der hver økt varte 40 minutter. 20 minutter var med hard intensitet, men utmattelse ble unngått. De trente med andre ord ikke så hardt de kunne, skriver forskning.no.

Upløyd mark

Man vet fortsatt for lite om akkurat hvorfor migrene blir utløst av hard trening, men man vet at immunforsvaret blir svekket ved intense treningsøkter, noe som kanskje gjør at kroppen blir ekstra utsatt etter utmattelsen.

- Dette er upløyd mark, og vi trenger flere studier for å forstå alle sammenhengene, sier Knut Hagen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning