Effektiv trening:

Derfor er intervalltrening så effektivt

Dansk forsker fant forbløffende stor effekt.

Foto: Foto: Albatros Travel
Sist oppdatert

Intervalltreningens effekt er velkjent blant toppidrettsutøvere og aktive mosjonister.

En ny dansk studie viser nesten forbløffende effekt av intervalltrening.

Den danske idrettsforskeren Jens Bangsbo har cv-en full av suksesshistorier med den italienske Juventus og Danmarks fotballandslag.

Bangsbo og hans forskergruppe ved København Universitet fant ut at utholdenhetsløpere kan løpe fortere både på korte og lange løp, ved å redusere treningsmengden og innføre det de kaller hurtighetsutholdenhetstrening.

Flere aktive muskler

Opplegget består av 6 til 12 nesten maksimale drag på 30 sekunder. Løperne i studien skiftet ut noen av sine lengre løpsopplegg med hurtighetstreningen, skriver vitenskab.dk.

Allerede etter 6-9 uker kom resultatene. Halvparten av løperne hadde da forbedret sine tider på 10 km med et helt minutt.

Bangsbo forklarer effekten slik:

- Hvis man løper ut på landeveien i et monotont tempo på 12 km/t, vil bare deler av musklene være aktive. Setter man tempoet opp til 25 km/t, blir også resten av muskulaturen satt i spill. Derfor bidrar innlagte spurter til mer effektiv trening.

Toppene trener mest rolig

Men ikke alle er enige med dansken.

Norske Espen Tønnesens forskning peker i en annen retning. Han mener også at det er en svakhet i mye av forskningen på intervalltrening at den ikke er gjort på reelle treningsmengder blant toppidrettsutøvere.

Hans egen doktoravhandling ved Idrettshøgskolen er en omfattende nærstudie gjennom mange år av treningsprofilen til tre norske idrettskvinner i verdenseliten, Ingrid Kristiansen, Bente Skari og Hanne Staff.

- Jeg kommer nesten alltid til at rundt 80 prosent av treningsmengden er trening med lav intensitet, 20 prosent med høy intensitet. Det gir ikke langsiktig effekt å øke intensitetstreningen når man er på dette nivået, sier Tønnesen.

Tønnesen har også forsket på andre toppidrettsutøvere innenfor mange idrettsgrener, som padling, roing, sykling og orienteringsløping, og trekker stort sett samme konklusjon hver gang.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også