- Dette har tatt helt av
Interessen for de tøffeste styrkeprøvene har eksplodert.

(GREFSENKOLLEN, SIDE2): Nå vil vi ha råere og mer utfordrende konkurranser.
- Krever mer
Idretter og trening med fart og spenning blir stadig mer populært. Vi ønsker tøffere utfordringer og bruker naturen for å teste ut styrken - både fysisk og psykisk.
Langrennsløper og friidrettsutøver Anders Aukland (41) er én av dem som presser seg igjennom motbakkeløp, lange skirenn og løping i ulendt terreng.
- Ett eksempel er bakkeløp. Det har tatt helt av. Det krever mye mer enn den vanlige joggerunda i parken. Jeg tror mange opplever det som mye råere å være med på dette, sier Aukland til Side2.
LES HVORDAN ANDERS AUKLAND TRENTE SEG SYK:
- Jeg ble veldig sliten og var mye sjuk
Han synes det er positivt at flere nå prøver seg på en litt mer krevende jogge- og løpeform.
- Intervaller i motbakke er kjempebra trening! Man trener kondisjon og det er god styrketrening for beina, mener skiløperen.

Bra trening
De siste årene har blant annet triatlonkonkurranser, beintøffe hinderløyper og krevende sykkelløp blitt mer og mer populært.
Ett eksempel på en populær ekstremløpkonkurranse er motbakkeløpet «Oslo Bratteste» som har tidoblet antall deltakere på fem år. I september i fjor var det hele 2667 deltakere som stilte på startstreken, en økning på nesten 40 prosent sammenlignet med 2012.
Det er nok flere menn enn kvinner som har deltatt i ekstremløp-konkurransene, men Aukland kan fortelle at interessen øker både hos damene og også de yngre.
- De synes det er gøy å gjøre ting som er litt røffere. Jeg ser også at barna liker dette, de synes det er tøft å kunne få litt søle og gjørme på kroppen.
Aukland forklarer at det er store forskjeller på å løpe i ulendt terreng sammenlignet med å løpe på asfalt.
- Det er mye tyngre å løpe i terreng og det stiller høyere krav enn å løpe på asfalt. Jeg synes flere skal forsøke seg på å løpe utenfor asfaltveien, sier ekstremløp-entusiasten.
- Løper man i ulendt terreng får du mer effekt. Man får en mye mer intensiv trening. Du bruker mye mer stabiliserende muskulatur og man får høyere puls av at det er mye mer opp og ned.
Men han påpeker at det er målene dine som avgjør hva som er den beste treningsformen for hver enkelt.
- Skal du løpe Oslo Maraton er det klart at du må løpe mye på asfalt. Men å løpe i motbakke er også god trening hvis du skal være med på gateløp. Du må gjøre begge deler, mener Aukland.
LES FLERE TRENINGSTIPS FRA ANDERS AUKLAND HER: - Jeg fikk ikke noe effekt av treningen
Skoene kan «gå ut på dato»
41-åringen poengterer også viktigheten av riktig utstyr hvis man ønsker å prøve seg på ulike ekstremløp.
- Gjennomføring av slike løp krever spesiell trening og spesielt utstyr, sier han.
Administrerende direktør i Mammut, Anders Kjellen, forklarer at gjennomføring av slike løp setter nye og høye krav til utstyret så vel som til treningen.
Sportsprodusenten har sett en kraftig økning av både interesse og salg av sko som er laget for å løpe i terrenget med.
- Det er viktig at man velger sko utfra terrenget man skal traversere, sier Anders Kjellen til Side2.
- Mange mennesker bruker en og samme løpesko til alt. Være seg løping i marka, på asfalt eller på fjellet.
Han forklarer at mellomsålen skal ha en lav profil som gjør at du får god kontakt med underlaget og dermed reduserer faren for overtråkk. Sålen skal være stiv og med godt grep slik at den tåler ujevnt underlag, men den skal også være fleksibel å løpe med.
- Skal du løpe i motbakker, bør man ikke velge en sko med asfaltprofil, da kan man fort skade seg. Velg heller en sko med godt grep, tipser skoeksperten.
- En annen ting folk ikke tenker på er at sko er en ferskvare, dempingen blir dårligere og dårligere for hvert år. En tommelfingerregel er å bytte sko for hver 100 mil, tipser han.
