- Jeg ble veldig sliten og var mye sjuk
- Jeg fikk ikke noe effekt av treningen, sier Anders Aukland som trente seg syk.

GREFSENKOLLEN, OSLO (SIDE2): Anders Aukland (41) er kjent som både langrennsløper og friidrettsutøver. I tillegg har han også flere ganger konkurrert i både Birkebeinerrennet og Vasaloppet samt deltatt i hundekjøring, duathlon og i vintertriathlon.
Idrettsmannen vet hva som skal til når det gjelder trening og forberedelser til slike type ekstremløp, men han vet også hvor viktig det er å ikke trene for mye.
Måtte endre treningsrutiner
- Du blir god på det du trener på. Hvis det er noe du har lyst å bli bedre i så må du bruke mer tid på det, sier langrennsutøveren til Side2.
- Bruk tid på det du vil bli bedre på og tren allsidig. Det er også viktig å finne en balanse mellom familie og arbeidssituasjon.
Anders Aukland vet godt hva han snakker om. Som toppidrettsutøver bestod dagene av to treningsøkter og å spise og sove nok. Men etter at 41-åringen ble familiemann og far forstod han at han måtte prioritere annerledes.
- Før var det toppidrett 24 timer i døgnet, men nå er det litt flere ting som skjer. I noen år forsøkte jeg likevel å fortsette med to treningsøkter om dagen, men jeg ble veldig sliten og var mye sjuk. Det var ganske hardt, innrømmer idrettsutøveren.

- Jeg fikk ikke noe effekt av alt jeg gjorde, forklarer han.
Aukland forstod at han måtte kutte ned på treningsmengden og i dag trener han mye i noen perioder og mindre i andre perioder.
- Det er lov av å bli veldig sliten av å trene, men hvis man er sliten over en lang tid er det et varselsignal, sier skiløperen.
- Hvis alt går tungt over lang tid, er det ikke bra. Og da må man spørre seg selv om man trener for mye, sover for lite, stresser litt. Det er viktig å lytte til kroppen, poengterer han.
Hvil nok!
Fysiolog Jonny Hisdal er også opptatt av at man må trene smart for å få god effekt. I et tidligere intervju med Side2 forklarte fysiologen at restitusjon er viktig for å fremgang i treningen.
- Trening med høy intensitet er viktig for å få bedre kondisjon, men problemet er at dersom du gjør det for ofte klarer ikke kroppen å restituere mellom hver økt og fremgangen vil utebli, sa han til Side2.
Ifølge Hisdal kan hvilepulsen være en god indikator på hvordan treningen virker på kroppen. Hans råd er å sjekke pulsen om morgenen og dersom den blir lavere eller holder seg lav er det et godt tegn. Merker du at hvilepulsen begynner å bli høyere kan det være et signal på at du er i ferd med å bli overtrent eller kanskje brygger på en sykdom. Da kan det være lurt å lytte til kroppen og ta det litt rolig.
- Intensiv trening er mye hardere for kroppen og man trenger en periode med restitusjon får å få utbytte av treningen, sa fysiologen som anbefaler at de harde treningsøktene bør spres slik at det blir noen dager med restitusjon imellom.
Les mer: Du må trene smart for å få god effekt
Finn din motivasjon
Anders Auklands treningstips er å lytte til kroppen og ikke minst finne en treningsform som man liker. Det er ikke sikkert at du er like gira på å være med på et sykkelløp eller Crossfit-trening selv om det er det kompisen eller venninnen din liker å trene.
- Mitt mål kan for eksempel være å vinne noen skirenn og da blir treningen min styrt mot det, men for mange er treningen et mål i seg selv, det å være i god fysisk form, mener 41-åringen.
- Jeg ser det er mange som tror at de for eksempel må ut å jogge, eller at de må trene styrke på en bestemt måte. Men du må finne din greie, og finne ut hva man blir motivert av, tipser han.

- Det viktigste av alt er motivasjon til å gjøre det. Og min motivasjon er konkurranser. Jeg vil være best mulig forberedet når jeg står på startstreken. Og da blir det mye av både kondisjonsøkter og styrketrening.
Aukland mener også at hjelpemidler som for eksempel pulsklokker kan være god motivasjon for mange, men presiserer at man ikke må la seg styre for mye av disse tallene, treningsapper og lignende.
- Jo mer man kan om trening, jo mer skjønner man at det ikke er noen fasitsvar på «sånn må man gjøre», forklarer han.
Aukland påpeker også at det aldri er for sent å begynne med trening.
- Kroppen blir utrolig fort påvirket av treningsinnsatsen, både den ene og andre veien. Trening er ferskvare. Man får fort fremgang når man begynner på noe nytt, men man kan også gå fort nedover hvis man slutter å trene, sier han.