Prevensjon

Tjukk av minipille

Doktor Online: Kvinne gikk kraftig opp i vekt etter at hun begynte med minipille som prevensjonsmiddel.

OPP FEM KILO: De første to-tre månedene gikk innsenderen opp over fem kilo på grunn av minipillen Cerazette.
OPP FEM KILO: De første to-tre månedene gikk innsenderen opp over fem kilo på grunn av minipillen Cerazette. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Kvinnen, som ber gynekologen til Doktor Online om råd, oppgir at hun har gått på minipillen Cerazette i ett år.

Hormonpiller

- Tidligere gikk jeg på Yasmin, og opplevde aldri noen bivirkninger. Men fordi jeg har arvet faktor V Leiden, ville legen min at jeg skulle gå over på minipille, skriver hun.

Minipiller er et prevensjonsmiddel med gestagener, en type hormoner som fører til at slimhinnen i livmoren blir tynnere og uegnet til å ta imot befruktede egg. Minipiller skal gi færre bivirkninger enn p-piller, men er ikke like sikre.

Les mer om minipiller her

Opp fem kilo

- Ifølge pakningsvedlegget er vektøkning en vanlig bivirkning av disse pillene, noe jeg tydelig fikk merke. De første to-tre månedene gikk jeg opp over fem kilo. Jeg har slitt med spiseforstyrrelser i mange år, så for meg betyr disse kiloene en god del, skriver kvinnen videre.

Les også:

Nødprevensjon

Alt om de ulike prevensjonsmetodene

Vil ta pause

- Nå er jeg borte fra samboeren min i to måneder, og jeg kunne derfor tenke meg å ta en pause i pillebruken. Mitt spørsmål er: Vil det ha noen effekt å ta pause i pillebruken i disse månedene, eller vil jeg risikere nok en kraftig vektoppgang når jeg starter igjen? Er det andre minipiller du kan anbefale som ikke vil gi samme bivirkning?

Kvinnen undertegner innlegget "Cerazettetjukk". Les hele innlegget hennes her.

Anbefaler pause

Gynekolog Mette Moen svarer:

- Dessverre er det ikke noen regel for det med vektøkning og hormoner, det er helt individuelt og uforutsigbart. Vektøkning kan skyldes både vannoppsamling og økt appetitt. Jeg synes det er en god ide å stoppe med pillen i to måneder og se hva som skjer. Det finnes en annen minipille, Conludag, men den skal tas mer regelmessig og den er mindre sikker.

- Det er ikke noe i veien for at du kan bruke spiral (både kobber- og gestagenspiral), hvis du helt vil unngå hormoner.

Les mer om spiral her

Les også:

Sikre perioder

Klikk Helse/kvinne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning