Test av popcorn-nyheter: - Som å jafse i seg en luftig sponplate
Nå kan du få popcorn med bringebær-eller smørsmak. Men funker det?

(SIDE2):For kort tid siden skrev vi om høstens matnyheter, og i godterihylla har det kommet en rekke popcorn-nyheter, med ulike smaker. Det viser seg likevel; ingenting kan slå den klassiske saltsmaken.
Les stor smakstest lenger ned på siden.
Er popcorn «sunnere» enn chips?
For mange hører chips eller popcorn med til lørdagskvelden. Hvis man skal gå for det sunneste valget, hva gjelder?
- Hva som er «sunnest» av potetgull og popcorn mener jeg avhenger av flere faktorer, men generelt inneholder popcorn noen færre kalorier samt mer fiber og protein per 100 gram, sier blogger og ernæringsfaglig rådgiver, Silje Bjørnstad. Hun legger til:

- Sånn sett kan man si at generelt vil popcorn være et bedre ernæringsmessig valg enn potetgull, men dette kan også variere avhengig av hva slags potetgullprodukter og popcornvarianter man sammenligner.
LES OGSÅ SAKEN: Kokk: - Jeg ser ingen forskjell på å spise en porsjon god popkorn og å spise en porsjon med pasta
Karoline Steenbuch Lied er fagansvarlig for kosthold og ernæring hos Grete Roede. Hun har ikke sett på innholdet i nyhetene i Side2s sak, men sier at popcorn er en «snill» type snacks.
- Popcorn inneholder faktisk noen nyttige næringsstoffer, som fiber og antioksidanter. Den beste varianten er den man popper selv. Da kan man for eksempel kutte ned på mengden salt og fett, og man kan velge en sunn fettype, sier hun og legger til:
- En annen ting som gjør popcorn til en snillere snackstype er at popcorn veier lite og inneholder mye luft, og gir mindre kalorier per volum enn annen usunn snacks. Popcorn kan absolutt være et bra snacksalternativ til både barn og voksne – om man ellers har er variert og balansert kosthold, men som med alle andre snackstyper, bør denne typen kos bare nytes en gang i blant.
Dette popcornet bør du kjøpe ... og ikke
Vi har testet høstens popcorn-nyheter - og dessverre, ingen toppkaraterer på popcornfronten. I tillegg er det ett produkt som skuffer ekstra.
Tidligere i høst har vi vurdert den nye Sprite-brusen, samt at både barn og voksne har smakt på grønnsakspølser.

Her er vår smaksdom over noen av popcorn-nyhetene i butikk - fra best til «verst»:
Sørlands chips, havsalt:
Terningkast: 4
- Klassisk og god. Nesten som hjemmelaget.
- Klassisk og digg. Smaker godt og passe salt.
- Smaker vanlig.
- Altfor lite salt. Smaker lite.
- For lite salt, men fin konsistens. Smaker hjemmelaget, klart best i testen.

MAARUD, gourmet havsalt:
Terningkast: 4
- Litt kjedelig, burde vært mer salt. Men sprø og gode.
- Crunchy og gode. Disse var bedre enn havsalt fra Sørlands chips. Smaker litt smør også.
- Ser skittent ut. Lite smak. Smaker billig.
- Store og kule popcorn.

LES OGSÅ SAKEN: Test av godteri- og snacksnyheter
Maarud, gourmet smørsmak:
Terningkast: 4
- Spennende og nytt. Store og gode.
- Gode, men kan bli kvalmende med for mye. Uansett digg.
- Elsker smør, så denne er veldig god. God balanse mellom smør og ikke for mye.
- Jeg elsker popcorn med masse smør, men dette ble for mye.

MAARUD, salt:
Terningkast: 3
- Salt, sprøtt og godt! Nesten farlig å begynne med en pose, for man blir helt hekta.
- Vanlig popcorn er godt, men litt mer pappsmak i denne enn Sørlands chips.
- Passe salt, passe crispy, passe mykt. Nam nam.
- Seriøst? Som å jafse i seg en luftig sponplate!

THOMAS TUCKER, fruits of the forest:
Terningkast: 3
- Dette var overraskende godt. Jeg fikk litt tivoli-følelsen av smaken.
- Rart. Noe nytt. Smaker bringebær.
- Som den søtmomsen jeg er, ble jeg selvsagt henrykt over popcorn overstrødd med skogens bær. Får litt tivoli-følelse, får man virkelig slikt i butikken? Litt for søtt og kunstig, savner den naturlige smaken.
- Ufyselig søtt.
- For søtt.

Sørlands chips, søtt og salt:
Terningkast: 2
- Litt for søtt. Ikke noe spesiell smak.
- Gode, men kunne vært mindre søtt.
- Nei, dette ble altfor søtt.

- Handler om mengde godteri
Bjørnstad er enig med Steenbuch Lied i at det handler det om mengden man spiser og hyppigheten av snacksinntaket.
- For eksempel er det ikke nødvendigvis noe sunnere å spise popcorn hver kveld i stedet for en liten skål med chips kun på lørdag. For de fleste vil jo dette være snacks som kommer i tillegg til all annen mat man spiser og som kan føre til en god del «ekstrakalorier» man kanskje ikke tenker over, sier Bjørnstad.

Det blir stadig mer vanlig å lage chips selv, og da kan man også kontrollere mengden salt og fett, på samme måte som man kan gjøre med popcorn man popper selv, utdyper Steenbuch Lied.
- Men det er nok fortsatt vanligst å kjøpe ferdigchips. I tillegg finnes det nå popcornvarianter på markedet som inneholder både mye salt og fett – fra smør, og som har bortimot samme kaloriinnhold som potetgull. Jeg vil ikke kalle det ene prduktet sunnere enn det andre, for når man sier at noe er sunnere enn noe annet, kan man ha lett for å spise mer av produktet «fordi det er sunnere». Og da blir det plutselig ikke så sunt likevel, sier hun og påpeker:
- Den sunneste snacksen er den du klarer å begrense inntaket av og nyte i passe mengde! Et tips til å begrense mengden av den mer usunne snacksen er å servere grønnsaker og dip samtidig. Da kan man jo spise litt av både den sunne og ikke så sunne snacksen.
LES OGSÅ SAKEN: Fire av seks mikropopcorn er helseskadelig