test av elektriske tannbørster

Infernalsk bråk og søl gir ikke bedre tannpuss!

Men testvinneren slipper den mest nådeløse omtalen.

TEST AV ELEKTRISKE TANNBØRSTER: Børstene pusser godt, men noen av dem lager vel mye lyd og kiler i overkant - det går også utover pussinga.
TEST AV ELEKTRISKE TANNBØRSTER: Børstene pusser godt, men noen av dem lager vel mye lyd og kiler i overkant - det går også utover pussinga. Foto: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Pusser elektriske tannbørster tennene bedre enn vanlige børster? 

- Du trenger fortsatt tanntråd for å komme til mellom tennene, sier tannlege Selma Høydahl, vår ekspert i denne testen.

Vårt brukerpanel kan tilføye det er mye søl, sprut og støy forbundet med å pusse tennene med noen av børstene i testen. Testvinneren Oral B Genius slipper den mest nådeløse omtalen. Det er en svært god børste, med en god pusseopplevelse.

"Som å ha en veps i munnen" 

En vibrerende børste skal sikre at børsten tar godt der du pusser - børsten skal holdes i ro en liten stund, før du flytter den til neste område i tannraden. Men kiling og vibrasjon kan virke forstyrrende. "Som å ha en veps i munnen", mener en av våre brukertestere om Philips Easy Clean.

Om testen

Testen er utført av tannlege Selma Høydahl samt et testpanel bestående fire erfarne journalister.  Høydahl har gjennomført teknisk test med plakktabletter for å undersøke rengjøringseffekt.  

Testen består i disse testkriteriene og er vektet som følger:

Pusseresultat - sammenliknet med manuell pussing (testet med tabletter som farger plakk). (40%)

Virkning på tannkjøttet (ømhet/blødning) (20%)

Børsten i bruk - støy, vibrasjoner, grep (20%)

Praktisk håndtering på badet og på reise (10%)

Design - funksjonell utforming (10%)

"Mye sprut og sikling"er andre kommentarer som går igjen i brukeromtalene her. Det handler litt om tilvenning til en ny pussemåte, men også at en god puss med elektrisk tannbørste ikke nødvendigvis kommer intuitivt.

Funksjon viktigst

I tannlegens test kommer alle børstene likt ut når det gjelder pusseresultatet - de pusser godt, men i mellomrommene kreves tanntråd i tillegg. Ingen av de elektriske tannbørstene er bedre enn manuelle på dette punktet, ifølge tannlegen.

Brukerpanelet oppfatter pusseresultatet mer variert, fordi andre elementer påvirker hvordan pussingen oppleves: støy, søling og kiling kan fort gi en dårligere puss selv om børsten rent teknisk pusser like godt. 

Panelet spriker litt i noen av vurderingene her. Noen skulle gjerne sett lavere terningkast på et par av børstene, men når vi veier opp objektive kriterier mot brukeropplevelse, kommer ingen dårligere ut enn karakter fire.

Noen av børstene kommer med reiseetui, fancy design, ladbart tannglass og endog en app som kan "tracke" tannpussingen. Noe av dette er nyttig, men alt i alt synes vi for mye dill fort kan forstyrre mer enn det hjelper - uten at ekstraustyr har påvirket våre terningkast. 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning