Søvnløs: Derfor er avbrutt søvn verre enn lite søvn

Påvirker humøret i større grad.

Publisert

(SIDE2): Sliter du med å sove «normalt»? Det vil si 7-8 timer hver natt, hele uka? Da er du ikke alene, flere hundre tusen nordmenn sliter med søvnen. Og det er for lengst vist at det ikke er heldig, av flere årsaker, å ikke sove godt.

LES her: Søvnmangel: Lite søvn ødelegger kroppen din innenfra
OG her: Våkner du midt på natten og får ikke sove igjen?

Men en ny studie viser også at det er forskjell på hvordan du sover dårlig. Kort sagt: Om det er avbrutt søvn, eller forkortet søvn.

Påvirker humøret

Det er nemlig de som sliter med å få sove, og kun får noen timer på øyet før de igjen må opp for å rekke skole eller jobb. Og så er det de som sovner, men våkner flere ganger i løpet av natten, og derfor sliter med å holde øya opp gjennom dagen.

Og den ene formen for søvnforstyrrelse er verre enn den andre, ifølge forskere ved Johns Hopskins University School of Medicine. Studien, som er gjort ved å sjekke søvnmangel og påvirkning av det hos 62 voksne, er publisert i «Sleep», og gjengitt av Time.

Deltakerne –som alle til vanlig hadde godt sovehjerte - tilbrakte tre døgn i et søvn-laboratorium. Den ene tredjedelen ble vekket til tilfeldige tidspunkter flere ganger i løpet av natten, den andre tredjedelen fikk ikke lov å sove før utpå natta og dermed forkortet søvnen, mens den siste tredjedelen sov normalt og ble brukt som kontrollgruppe.

Manglende dyp søvn

Begge de tro gruppene som fikk søvnen forstyrret, opplevde et fall i humøret dagen etter. Men mens dette ikke forverret seg hos de som sov kort, men sammenhengende, de påfølgende dagene, rapporterte de som våknet flere ganger at de merket humøret sank ytterligere.

DRØMMEN: Drømmen er å sove godt og sammenghengende, slik at man føler seg uthvilt.

Forskerne fant at de som våknet flere ganger i løpet av natten hadde kortere perioder med såkalt dyp søvn - som ofte lenkes til det å føle seg uthvilt - enn de som sov like lite, men sammenhengende.

- Vi så en tydelig nedgang i dyp søvn, og den kan lenkes til en sammenfallende nedtur i humøret, som var signifikant annerledes enn i de andre gruppene, sier assisterende professor i psykiatri, Patrick Finan, leder av studien.

Søvn og følelser

Det tyder på at alt fra stress til depresjon kan påvirke både søvn og humør. Tidligere studier har lenket dårlig søvn og depresjon, og Finan mener det kan være verd å se nærmere på hvorvidt depresjon kan ha med manglende eller avbrutt søvn å gjøre. Forskerne kan ennå ikke si om for lite søvn har den samme effekten på humøret, som det å stadig våkne.

- Det virker som det å gå glipp av dyp søvn, ødelegger for muligheten til å komme seg eller stabilisere positive følelser som svar på stress. Så vi bør være oppmerksomme ikke bare på søvnkvalitet og -kvantitet, og ikke bare kvalitet og kvantitet av følelser og humør, men en kombinasjon av de to.

Han peker på at det ikke er nytt at søvnmønster og humør henger sammen, men sier:

- Men detaljnivået vi har sett her, kaster nytt lys over sammenhengen mellom søvn og humør.