Slik var fruktene før mennesker begynte å avle frem dagens varianter

Banan og vannmelom har ikke alltid sett ut slik som de gjør i dag.

Publisert

(SIDE2): Har du noen gang tenkt over hvordan det du spiser egentlig kunne ha sett ut?

For mange frukt og grønnsaker har endret utseende etter at menneskene begynte å dyrke råvarene, skriver Independent.

Ved hjelp av genteknologi har mennesker i mange år endret den genetiske sammensetningen til både dyr, planter og ulike råvarer. Men mennesker har bidratt til å endre på frukt og grønnsaker lenge før genmodifiseringprosessen ble kjent. Det å avle frem frukter og grønnsaker med bestemte smaker, holdbarhet og evne til å motstå sykdommer har nemlig bønder gjort i flere årtusener.

Vannmelon før og etter

Et maleri fra 1600-tallet av Giovanni Stanchi viser hvordan vannmelonen har endret utseende fra da til nå. Denne vannmelonen ser ut til å ha trekantlignende kakeformede stykker, mens dagens vannmelon består av rødt fruktkjøtt. Mange har trodd at vannmelonen i Stanchis bildet bare har vært en umoden variant, men de svarte frøene tyder på at frukten er moden, ifølge Independent.  

VANNMELONEN før og nå.

Banan før og etter

De første bananene var mindre i størrelse og hadde store, harde frø. Dagens moderne variant er avlet frem slik at den har både mindre frø, smaker bedre og er fullpakket med næringsstoffer, skriver Independent.

BANANEN før menneskene avlet frem dagens populære variant.
BANANEN slik vi kjenner den i dag.

Aubergine før og etter

I løpet av sin mathistorie har aubergine kommet i ulike farger og former. Blant annet har grønnsaken hatt farger som hvis, blålilla og gul. Dagens aubergine er som oftest lilla og stor, og uten pigger som planten kunne ha før.

AUBERGINE i dag er som oftest lilla.
SLIK KUNNE aubergine se ut før i tiden.

Gulrot før og etter

De første gulrøttene man kjenner til var både tynnere i formen og hadde ikke den oransjefargen slik som de fleste gulrøttene i dag har. Opprinnelig var gulrøttene lilla eller hvite mens de i dag har mistet sitt lilla pigment og har en sterk oransjefarge.

GULRØTTER slik vi som oftest ser den i dag.

Mais før og etter

Dagens maiskolber er både større og mye enklere å få til å vokse og å skrelle, ifølge Independent. Dessuten har dagens mais et høyere innhold av sukker, skriver avisen. Nå består 6,6 prosent av mais av sukker, sammenlignet med 1,9 prosent i opprinnelig mais.

DAGENS MAIS er både større og søtere.

Fersken før og etter

Fersken pleide å være se ut som små kirsebær med lite fruktkjøtt som smakte jordbær. Men i dag, flere tusen år senere, så er frukten blitt 64 ganger større (!), 4 prosent søtere og med 27 prosent saftigere.

FERSKENFRUKTEN har vært betydelig mindre i størrelse enn det den er i dag.