Slik lager du sunn Rawfood-snacks

Energikuler og grønnkålchips er Trine Berges favoritter.

Trine Berge mener det ikke er bra å følge noen dietter 100 prosent. Men om sommeren spiser hun mer rawfood enn om vinteren.
Publisert

(SIDE2): Boka Rawfood - Matglede-Nytelse - Velvære er skrevet av livsstilsveileder Trine Berge. 

Hun er velværecoach, rawfood kokk og yogalærer. I 20 år har hun vært opptatt av kosthold, detox, yoga og meditasjon. Hun har tatt en utdannelse som rawfood kokk på Matthew Kenney akademi i USA og utdanner seg nå til kundalini yogalærer.

Nøkkelingredienser i dette kostholdet er nøtter, spesielt mandler og cashew, frø, spirer, kokosolje, avokado og selvsagt veldig mye grønnsaker og supermat generelt.

Trine Berge sverger til rawfood fordi det smaker godt, gir henne masse energi og velvære.

RAWFOOD

Definisjonen på Raw Food dietter er mat som ikke er prosessert, ikke kokt og stort sett økologisk. Enkelte inkluderer kjøtt og fisk mens de fleste er rent veganske. Raw Food kan varmes opp til 40 grader men grensen går der vitaminer og enzymene ellers ville bli ødelagt.

(Kilde: Rawfood.no)

 - Jeg føler at  kroppen min fungerer langt bedre med mye rawfood i kostholdet. Jeg elsker også at det er er så mye farger og sterke, rene smaker i motsetning til mye annen tradisjonell plantebasert mat. Jeg har også mange matintolleranser og allergier som melk, gluten, korn også videre, så rawfood passer meg derfor perfekt. 

 - For mange virker det kanskje vanskelig å få til dette kostholdet i hverdagen?

  -  Når man har litt erfaring og har en god blender og kjøkkenmaskin er det veldig enkelt å få til i hverdagen. Vi bløtlegger ofte nøtter og frø i rawfood både fordi det er mer forøyelsesvennlig og gjør næringen mer lettopptakelig, men også for å få rett konsistens og lage deilige kaker og dressinger av det. Det tar gjerne litt tid, men om man er smart så har man alltid noen bløtlagte nøtter i fryseren til å lage mye godt – kjapt!

Trine spiser ikke utelukkende rawfood, men i perioder spiser hun mye av det.

 - I sommerhalvåret er det perioder hvor jeg spiser nesten bare det. Jeg tror langt mer på at det sunnere og mer helserfremmende å ha fokus på å spise mer av det som er sunt og gir deg energi – og spis mindre av det som er mindre sunt! Jeg tror ikke noen dietter er bra å spise 100 prosent over lengre perioder! Men er det noe alle helseeksperter er enige om så er det at grønt er sunt å spise mye av.  Jeg spiser ut fra hva som gir meg glede og energi å lar det være kompasset mitt, sier hun.

 - Mine to favoritter er ekte vaniljepulver og avokado.

Avocado bruker Trine mye av i matlagingen. Det kan brukes i både smoothie, i curry, salater og som dipp.

Hennes beste tips til god snacks er energikuler og grønnkålsnacks.

   - Jeg er veldig glad i snacks og grønnkålchips er nok min desiderte favoritt, men det er også supergodt å lage energikuler som man kan ha med seg på farten og som små mellommåltid.

Supersjokoladekuler:

3 dl mandelpulp
2 dl kokosmel
5-6 ss rå kakao-pulver
2 ss kakaobiter
10-13 dadler, ettersom hvor søte du ønsker dem
3 ss kokosolje
2 ss rå tahini
1/2 ts himalayasalt
1/2-1 ts ekte vaniljepulver

Dette gjør du: Kjør alt i en foodprosessor. Så lager du kuler og ruller dem i kokosmasse til slutt. Oppbevares i kjøleskap ca. 1 uke eller frys dem ned.

Grønnkålchips:

2,5 dl cashewnøtter bløtlagt
1/2 stor paprika, skjæres i biter.
1 ts sitron, saften
1 ss eplesidereddik
2 ts tamari
1 ss næringsgjær
1,5 ts løkpulver
1/4-1/2 ts salt (etter smak)
1/2 rød chili, hakkes

Smak på røren, vil du ha den sterkere, så kan du ta i en klype med kayennepepper også.

1 pakke grønnkål

Dette gjør du: Riv  bladene av stammen i passelige biter og bruk bare bladene. (stammen kan juices) Masser dressingen inn i grønnkålblandingen. Legges luftig på et teflexark og settes inn i dehydratoren (en tørkeovn som fjerner vannet i maten) over natten, gjerne 10-12 timer. Etter 8 timer tar du ut teflexarket og snur og vender bladene. Har god holdbarhet i en tett beholder.