Så mye er normalt å gå opp når du er gravid

Dette bør du spise mer av.

GRAVID: Fokuser på å spise deg mett med et sunt og variert kosthold. 
GRAVID: Fokuser på å spise deg mett med et sunt og variert kosthold.  Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Viktig med et variert og sunt kosthold.

Kroppshysteri

Tidligere denne uken fikk livstilsveileder og personlig trener Helle Bornstein mye oppmerksomhet etter sitt blogginnlegg om at stadig flere gravide er overvektige.

«Denne økte risikoen ved overvekt og fedme må vi ta inn over oss, og også ta konsekvensen av. Som samfunn, i helsevesenet og som gravide. Et av de første valgene den gravide bør ta for å ivareta sitt ufødte barn er derfor å gå ned i vekt. I dette legger jeg at gravide som er overvektige eller lider av fedme bør gå ned i vekt før og under graviditeten. Det bør tilrettelegges for sunn vektnedgang under svangerskapet», skriver blant annet Bornstein.

HELLE BORNSTEIN vakte oppsikt med sitt blogginnlegg om det ingen tør å snakke om og som hun mener er den store elefanten i norsk helsevesen: Det faktum at stadig flere gravide er overvektige.
HELLE BORNSTEIN vakte oppsikt med sitt blogginnlegg om det ingen tør å snakke om og som hun mener er den store elefanten i norsk helsevesen: Det faktum at stadig flere gravide er overvektige. Foto: (Guro Holmene/Mediehuset Nettavisen)

Tore Henriksen er professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer og leder for Fødeseksjonen ved Rikshospitalet og er enig med Bornstein om at kvinner bør ha en sunn livsstil, men ikke nødvendigvis skal ha fokus på vektnedgang under en graviditet.

-Vi må ikke bli hysteriske når det gjelder vekt. Jeg vil understreke at vi alle er ulike og at en kvinne med BMI på 32 kan være like frisk som en kvinne med en BMI på 22. Vi må se mer på helheten og helsen til kvinnen, har han uttalt til Side2.

Også jordmor Siri Von Krogh i Altformamma.no mener kroppshysteriet for gravide er usunt.

-Selv overvektige bør legge på seg minst 4 kilo i svangerskapet. Jeg må si jeg syns det er blitt vel hysteriske tilstander når det gjelder gravide kvinners vekt. Det er faktisk like viktig å ikke være undervektig som gravid. 

LES HELE SAKEN HER: Gravide skal få ha fri

Ekstra kalorier

Ifølge Helsedirektoratet er det vanlig med en vektøkning mellom 11 og 16 kilo under et svangerskap. På deres nettsider står det følgende:

«Dersom kvinnen i utgangspunktet er overvektig, er det i orden om hun bare går opp noen få kilo i løpet av svangerskapet. Legg en plan for vektøkningen sammen med kvinnen. Slanking er ikke tilrådelig under svangerskap».

Ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad mener hovedfokuset bør være på å få dekket kroppens næringsstoffbehov fremfor å la vekttall ta kontrollen.

- Her er det viktig å påpeke at det ikke finnes noe fasitsvar på hva som er «riktig vektøkning» i svangerskapet. Dette vil være individuelt og hovedfokuset bør være på å spise variert og sunt slik at man får alle næringsstoffene man trenger.

Generelle retningslinjer for vektøkning i svangerskapet:

Undervektig (KMI under 18,5): 13-18 kg
Normalvektig (KMI fra 18,5 - 24,9): 11 - 16 kg
Overvektig (KMI fra 25 til 29,9): 7 - 11 kg
Fedme (KMI over 30): 5 - 9 kg

Hvis du venter tvillinger er det sannsynlig med en noe større vektøkning.

(KILDE: Norsk Helseinformatikk)

- I tillegg til at man trenger energi til den lille i magen som skal vokse og utvikle seg, så trenger man også energi til for eksempel morkaken, brystvevsvekst og andre vev. 

I gjennomsnitt vil et svangerskap på 9 måneder koste kroppen din 80.000 kilokalorier ekstra.

- Dette betyr cirka 150 kcal per dag i første trimester og 350 kcal per dag i andre og tredje trimester. Behovet øker mest i de tre siste månedene. Gravide får etter hvert behov for mer energi, protein, mineraler og vitaminer, så fokuser på å spise næringstett mat, oppfordrer Bjørnstad.

«Spiser for to»

Hun understreker også at det er helt normalt med såkalte «cravings» under graviditeten, noe som ikke trenger å være noe å bekymre seg over hvis man har et ellers har et normalt sunt og variert kosthold.

- Men at man er gravid er virkelig ingen unnskyldning for å hive i seg snop og usunn mat, tvert imot! Morens ernæringstilstand har selvfølgelig en stor betydning for fosterets utvikling, og det er derfor svært viktig at den gravide får dekket sitt næringsbehov, for best mulig helse både når det gjelder seg selv og barnet, sier ernæringsrådgiveren.

- Det er også kanskje fort gjort å misforstå utsagnet «man spiser for to». Ja, du trenger næring for to, men dette betyr ikke det samme som at energibehovet ditt er doblet selv om du er gravid.

Kostråd til gravide

Det anbefales å følge de generelle kostrådene når man er gravid. Dette innebærer for eksempel å kutte ned på inntaket av sukkerholdig mat og drikke, særlig brus og godteri. 

SUNN FORNUFT: Spis grovt og grønt, men unngå sukkerholdig mat og drikke.
SUNN FORNUFT: Spis grovt og grønt, men unngå sukkerholdig mat og drikke. Foto: (Colourbox)

Spis grove korn- og brødprodukter, magre kjøtt og meieriprodukter, mye frukt og grønt og velg vann som tørstedrikk.

I tillegg er det noen matvarer gravide skal være forsiktig med. Blant annet skal man unngå bruk av upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk. Harde oster skal være trygt, mens myke og halvmyke oster bør inntas ferskest mulig.

Når det gjelder kjøtt og kjøttprodukter skal gravide unngå rått kjøtt av alle varianter. Man bør ikke spise hvalkjøtt eller selkjøtt, fordi det kan inneholde høyt nivå av kvikksølv.

Gravet eller røkt fisk bør inntas ferskest mulig, unngå raket fisk. Unngå fiskelever (Svolværpostei og Lofotpostei) og det anbefales at man ikke spiser krabbeinnmat fra skallet.

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2014.

Les også