Testikler og sædkvalitet

Rett i pungen

Spørsmål til Doktor Online: "Når jeg onanerer, kommer det mye sæd – er det ensbetydende med høy kvalitet?"

DET LILLE UNDER: Undertøyet har betydning for sædcellenes ve og vel. Når det er ekstra varmt, henger pungen lenger ned for å sikre at temperaturen er optimal for produksjon av sædceller.
DET LILLE UNDER: Undertøyet har betydning for sædcellenes ve og vel. Når det er ekstra varmt, henger pungen lenger ned for å sikre at temperaturen er optimal for produksjon av sædceller. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
Årsaken til at den ene testikkelen henger litt lenger ned enn den andre, er at de ikke skal slå mot hverandre

En mann som ønsker barn har sendt følgende pikante dilemma til sexologen til klikk.no-tjenesten Doktor Online:

"Herlig dame"

"Jeg har hatt gleden av å være sammen med ei herlig dame en god stund. Vi tenker barn nå. Når jeg onanerer, kommer det mye sæd hos meg - er det ensbetydende med at den har bra kvalitet?"

Innsenderen stopper ikke der:

"Hvor liten må en testikkel være for å regnes som "for" liten? Jeg har nemlig en stor og en liten testikkel. Den venstre er størst. Kan jeg anta at begge produserer en sædmengde som følger størrelsen?"

- Mengde betyr ikke kvalitet

Sexolog Gro Isachsen forklarer først at sædmengden varierer fra person til person og etter hvor lenge det er siden siste ejakulasjon. Så tilbakeviser hun den produktive mannens antagelser hardt og brutalt:

"Hvor mye sædvæske som kommer, er ikke nødvendigvis det samme som at sæden er av god kvalitet. Det meste av sædvæsken (cirka 60 prosent) produseres i prostata og inneholder ikke sædceller i det hele tatt."

Om du skal gå over til boxershorts for å få best mulig sædkvalitet, må du jobbe lenge med saken

Fire centimeter lange

Her er resten av svaret, noe forkortet (les hele svaret her):

"Om den ene testikkelen din av en eller annen grunn ikke utviklet seg da du var i puberteten, vil det normalt ikke ødelegge for dine fremtidsutsikter som far, siden den andre testikkelen kan gjøre jobben med å produsere sædceller.

Les også: Slik spiser du deg fruktbar

Hos den voksne mannen er de to testiklene hver ca. fire centimeter lange og ligger i to separate sekker i pungen på utsiden av bukhulen. Selv om de stort sett har samme størrelse, er det vanlig at den venstre henger litt lavere ned og derfor ofte virker større.

Kanskje du også har feilvurdert størrelsen av den grunn?"

Ingen klinkekuler

"Årsaken til at den ene testikkelen henger litt lenger ned enn den andre, er at de ikke skal slå mot hverandre når mannen beveger seg.

Når det er ekstra varmt, henger pungen lenger ned enn ellers for å sikre at temperaturen er optimal for produksjon av sædceller. En trang bukse gjør at det blir varmere enn om du går med mer luftige og løstsittende klær. Produksjonen tar cirka seks uker, slik at om du for eksempel skal gå over til boxershorts for å få best mulig sædkvalitet, må du jobbe lenge med saken."

Les mer:

Klikk Helse/mann

Doktor Online

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning