Alkoholens skadevirkninger

Pro-pro-mille

Hva gjør alkohol med kroppen din, og hvorfor blir du fyllesyk?

MYE VIL HA MER: Menn tåler generelt mer alkohold fordi de har mer vann i kroppen og mindre fett enn kvinner. Men noen ganger blir det også nok for menn.
MYE VIL HA MER: Menn tåler generelt mer alkohold fordi de har mer vann i kroppen og mindre fett enn kvinner. Men noen ganger blir det også nok for menn. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Vi vet alle at alkohol i begrensede mengder gjør livet lysere og de fleste sammenkomster festligere. Men det betyr ikke at mye gjør livet enda bedre.

Her får du noen greie saksopplysninger om prosentene vi alle er så glade i.

De øyeblikkelige virkningene

Etter at du har svelget alkohol, forsvinner den først ned i magen og deretter i tynntarmen. Her blir den absorbert via tarmveggen og inn i blodbanen. Hvordan du føler deg da avhenger av mengden alkohol i blodet.

Konsentrasjonen av alkohol i blodet er avhengig av faktorer som kjønn, vekt, hvor raskt du drikker og kroppsbygning.

Menn tåler generelt mer alkohold fordi de har mer vann i kroppen og mindre fett enn kvinner.

Leveren får svi

Mindre enn ti prosent av alkoholen forsvinner via urin, svette og pust. Resten blir bearbeidet på samme måte som mat, kombinert med oksygen i blodet for å frigjøre energi. Men i motsetning til mat blir nesten all alkohol forbrent av leveren, som virkelig får svi når du overdriver drikkingen.

Holder du deg til fornuftig inntak, ikke mer enn tre-fire enheter daglig for menn (halvparten for damene) og minst en alkoholfri dag i uken, bør du være på den sikre siden. Men mer enn det og du sliter med leverproblemer som hepatitt (leverbetennelse) eller cirrhosis (leveren skrumper).

Skrumplever er både smertefullt og for enkelte dødelig.

Les også:

Livsfarlig headbanging

Optimister lever lengst

Test av terrengløpesko

Hvorfor fyllesyk?

GODT OG GIFTIG: Urenheter i alkoholdrinker, såkalte kongener funker som gift og gir ubehag.
GODT OG GIFTIG: Urenheter i alkoholdrinker, såkalte kongener funker som gift og gir ubehag. Foto: Foto: Crestock

Alkohol virker inn på antidiuretiske hormoner (setter ned urinutskillelsen), slik at vannet renner kjappere gjennom kroppen når du drikker. Dette medfører uttørring og unormalt saltnivå i kroppen, noe som gir kvalme og hodepine. Det oppmuntrer også til frigjøring av insulin som sender blodsukkeret ned i kjelleren og du blir slapp og apatisk.

Urenheter i alkoholdrinker, såkalte kongener funker som gift og gir ubehag. Alkohol forårsaker også irritasjoner i magesekken som følge av økt syreproduksjon.

Så, drikk med fornuft, hold deg til helsemyndighetenes anbefalinger.

Vann og tran

Urten thistle inneholder stoffet silymarin som kan beskytte leveren din mot å bli ødelagt.

Drikk mye vann mellom drinkene, det bidrar til å forhindre uttørring. Et godt måltid i forkant eller et par skjeer tran gjør at kroppen langsommere absorberer alkohol - og du holder deg mer edru

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Mann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning