Prissjokk på Havregryn
Nå må du betale opp til 160 prosent mer for grynet.

(SIDE2:) De siste årene har det i Norge blitt stadig mer fokus på sunt kosthold. Et av produktene som tilsynelatende har fått en renessanse er havregryn.
Jevnt og trutt har det dukket opp nye havregrynsprodukter. Som for eksempel en rekke varianter i havregrøtserien Great, porsjonsposer av havregrøt med eple og kanel, «Havreflakes», havregryn med ekstra fiber, og nå sist Fjordlands ferdige havregrøt som varmes på kjent Fjordlandvis. Dessuten har Tine lansert en kald havregrøt i den nye mellomåltidsserien 14.
Spenstig prishopp
Parallelt har den gode gamle Bjørn havregrynsposen forblitt mer eller mindre lik, i den samme papirposen til omtrent den samme lave prisen. Inntil nylig. Da gjorde produktet nemlig et spenstig prishopp.
Bare på noen uker økte utsalgsprisen på den vanlige havregrynsposen med 54 prosent, viser beregninger Side2 har gjort. Vi har tatt utgangspunkt i prisen på Kiwi.
SE OGSÅ:Dropp hvit ris og hvetemel til fordel for dette

I fjor fikk du her en pose havregryn for under tieren. I forbindelse med at Axa økte forpakningen fra 700 gram til 1,1 kilo gikk prisen naturligvis opp, og du fikk en pakke til ca 13 kroner. Hos Kiwi var dessuten den økologiske varianten en krone billigere enn originalen.
Da en av våre medarbeidere var i butikken nylig, viste deg seg at en pose vanlig havregryn nå koster 20 kroner. Økologisk havregryn koster 31 kroner.
Mens prisøkningen altså er på over 50 prosent for vanlig havregryn, er den på hele 158 prosent for økologisk havregryn.
Axa: - Har hatt økte kostnader
Axa, som eies av Lantmannen Cerealia, forklarer pishoppet med økte kostnader.
- Grunnet økte kostnader har det vært nødvendig å øke våre priser på havregryn, skriver Pål Rasmussen på vegne av selskapet til Side2.
Han understreker samtidig at det ikke er de som bestemmer den endelige prisen du betaler.
- Det er kjedene selv som setter sine utsalgspriser. Vår sunne Axa havregryn har også i dag en relativt lav utsalgspris i butikk.
Noe mer vil han ikke si om det kraftige prishoppet.
- Av prinsipp kommenterer vi aldri prisbetingelser ned på detaljnivå, sier han.
Forsker: - Ser ingen grunn til denne økningen
Seniorforsker i matforskningsinstituttet Nofima, Stefan Sahlström, er forundret over Axas drastiske havregrynhopp.

- Et så stort prishopp forstår jeg ikke årsaken til. Normalt skulle det ikke vært mer enn vanlig prisstigning på tre til fire prosent, sier han til Side2.
Matforskeren kan imidlertid ikke si noe sikkert om hva årsaken til stigningen er.
- Den eneste forklaringen jeg kan tenke meg er at prisen på havregryn lenge har vært stabil, og så ser man at der er mer å ta ut, sier han, men understreker at det bare er hans gjetning.
Han peker på at produsenten ser at produktet er populært, og kanskje vil hente inn produksjonskostnader.
- Havre har jo blitt mer og mer populært og bra for helsen, og det er bra, men så har kanskje prisen stått stille. Men det er klart at dette er en kraftig økning.
Sahlström peker på at det i 2010, 2011 og 2012 var dårlige kornår i Norge, med mye sopputbrudd. Dermed må en del av kornet analyseres for å finne ut om det inneholder for mye av stoffene nykotoksiner. Dette vil gi produsenten økte kostnader, men forskeren vil ikke slå fast at dette er en årsak. Han understreker at det ikke er noen åpenbare grunnen til prishoppet.
- Jeg har ikke sett noe i markedet som gjør at man skal behøve å øke prisen så mye, sier Sahlström.