Peppes Pizza mener disse pizzaene gir deg bedre helse

Vi har testet pizzagigantens «Greenlight»-retter.

SUNNERE PIZZA? Side2 har smakt på tre av de nye «Greenlight»-rettene til Peppes Pizza.
Publisert

(SIDE2): I mai i år lanserte Peppes Pizza serien «Greenlight» som består av pizzaer, sandwich, salater og en egen dessert.

- Helsebringende pizza

Ifølge pizzagiganten bidrar «Greenlight»-rettene med å dekke «5 om dagen»-behovet og hver porsjon inneholder høyst 600 kilokalorier.

- Pizzaene fra den nye GreenLight-serien er helsebringende. De nye pizzaene er så sunne at man kan spise dem til middag hver dag, sier kvalitetssjef Vibeke Bryhn-Hansen hos Peppes Pizza i en pressemelding.

- Denne pizzaen gir bedre helse, hevder hennes kollega, direktør for mat og drikke i Peppes Pizza, Tor Morten Myrseth i samme pressemelding.

Gode tilbakemeldinger

Thomas Grotle, markeds- og innovasjonsdirektør i Peppes Pizza, forteller til Side2 at de ble «advart» mot å satse på sunnere alternativer, men at de nye rettene har fått gode tilbakemeldinger fra kundene.

- Flere «advarte» oss om at en sunn serie ikke ville selge, fordi erfaringer fra andre tilsa at sunn mat er noe forbrukerne etterspør, men ikke kjøper, sier han.

- Vi var forberedt på at det ville kunne ta tid før serien begynte å selge, men kan med glede konstatere at Greenlight så langt har solgt over vår forventning. Vi har fått flere tilbakemeldinger fra gjester som opplever at produktene smaker bedre enn de hadde forventet, forklarer Grotle til Side2.

PIZZATEST: Journalist Helle er spent på hvordan den «sunne pizzaen» smaker.

Mye salt

Det er ingen tvil om at pizzakjeden skryter av sine nye og sunnere alternativer, men det er likevel noen spørsmål som dukker opp når vi sjekker næringsinnholdet på rettene som er opplyst på hjemmesidene til Peppes Pizza.

- Mange av «Greenlight»-rettene har et relativt høyt saltinnhold når det gjelder antall gram per porsjon. For eksempel er det en pizza som inneholder hele 5 gram salt. Hvordan kan dere mene at dette er en «helsevennlig» pizza da anbefalt saltmengde er maks 5-6 gram per dag for en voksen person?

- Peppes Pizza jobber aktivt med å gradvis redusere saltinnholdet i sine produkter. Litt av det vi ønsker å oppnå med denne produktserien er å få folks øyne opp for grønnsaker på pizza, og blomkålpizzaen er en introduksjon til dette, sier Vibeke Bryhn-Hansen til Side2.

- Selve målsetningen er jo at dette skal være et reelt valg for folk som ønsker å spise sunt OG godt. Vi håper at dette nå vil være en øyeåpner og en «brekkstang» for fremtidige grønne produkter i GreenLight-serien, hvor vi samtidig holder saltinnholdet så langt nede som mulig uten at det går ut over smaken, og gradvis reduserer dette ytterligere. Saltinnhold i GreenLight-rettene varierer noe ut fra råvaresammensetning, for eksempel krever en pizza med blomkål mer salttilsetning for at smaken skal sitte.

- Dere har også både bacon og chorizopølse i rettene, to ingredienser med relativt mye mettet fett og kalorier. Hvorfor har dere brukt de «feteste» pølse- og kjøttalternativene, hvorfor ikke bruke for eksempel skinke eller lignende med mindre fett og færre kalorier?

- Valg av råvarer har bakgrunn i både sunnhet og smak. Bacon og chorizo tilfører mye smak, og totalt er rettene balansert med andre råvarer slik at de har en fordeling av fett, protein og karbohydrat som er i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger om kosthold, mener kvalitetssjefen i Peppes Pizza.

PIZZALUNSJ: Journalist Silje mener pizzaen ser innbydende og fristende ut.

Dette mener vi

De fem rettene som så langt har solgt best så langt er (i rekkefølge ut i fra salget):
«Chicken, Bacon & Avocado Sandwich»
«Peppered Sirlon Steak pizza»
«Chicken, Bacon & Avocado sallad»
«Marinated mushroom pizza»
«Chorizo & Cauliflower pizza»

Side2-journalistene Silje og Helle har testet tre av de fem bestselgerne. Vi gjør oppmerksom på at dette er en subjektiv vurdering der vi gir våre kommentarer om smak, hvorvidt vi opplever at man spiser en «sunn rett» og om vi ville ha valgt den igjen ved en senere anledning.

Peppered Sirlon Steak pizza

Pizza med mørbradbiff og sort pepper, fersk mozzarella og rødløk. Salat med linser, avokado, rødløk, fersk spinat og cherrytomat vendt i en eplevinaigrette.

Næringsinnhold per porsjon:
594 kcal
24 gram fett, hvorav mettet fett 9 gram
63 gram karbohydrat
29 gram protein
2,93 gram salt

Helle: - Dette var min absolutte favoritt. Godt kjøtt, med en deilig peppersmak. For min del kunne det lett vært mer kjøtt og mindre ost. Jeg er også veldig glad i rødløk på pizza så det kunne det vært mer av og tenker det hadde smaksatt enda mer. Salaten er den samme som på pizzaen med blomkål og den er frisk og god. Spinat bør brukes enda mer i salater. Pluss for godt valg av råvarer i salaten og linsene gir det lille ekstra.

Silje: - Denne var veldig digg og god kombinasjon av smakfulle råvarer. Det er også flott med en salat som består av mer enn bare oppkuttet kinakål og noen slappe tomatskiver. Denne salaten er sunn og næringsrik og bidrar godt med både vitaminer og mineraler fra de ulike ingrediensene samt sunt fett fra avokadobitene og noe protein fra linsene - bra! Savner litt mer fyll av både rødløk og kjøtt på pizzaen, men jeg kunne fint ha spist denne retten igjen.

Chorizo & Cauliflower pizza*

Pizza med chorizopølse, fersk mozzarella og blomkålbuketter vendt i trøffelolje. Salat med linser, avokado, rødløk, fersk spinat og cherrytomat vendt i en eplevinaigrette.

*Med opp til 50 prosent grønt kan denne inngå som 2 av 5 om dagen, opplyser Peppes Pizza på sine hjemmesider.

Næringsinnhold per porsjon:
600 kcal
24 gram fett, hvorav mettet fett 9 gram
65 gram karbohydrat
27 gram protein
5,07 gram salt

Helle: - God smak, jeg tenkte at blomkål kanskje ikke ville gjøre seg helt på pizza, men der tok jeg feil. Det funket helt fint og jeg likte at de hadde hele små buketter med blomkål på pizzaen. Blomkålen var ikke overkokt og sammen med chorizoen var det en god smaksopplevelse. Jeg tenker allikevel at Peppes lett kunne valgt en sunnere pølse eller annet kjøtt når de først lanserer en sunnere linje med pizzaer og sandwicher. Chorizo er en fryktelig fet pølse og jeg syns pølsen jeg fikk på min pizza også smakte noe surt. Kunne de ikke heller gått for marinert kylling, for eksempel? De kunne også hatt et alternativ med grovere bunn syns jeg. En spelt-bunn, for eksempel. Mozzarella ost er jo en klassiker på pizza og jeg syns det funket veldig bra på begge pizzaene og jeg kunne til og med klart meg fint med mindre ost. Allikevel kunne det vært noe mer spennende dersom de hadde variert de ulike pizzaene mer. Funnet en annen mindre fet ost og kanskje hatt ulik pizzasaus.

Silje: - Jeg er generelt stor fan av å putte grønnsaker på pizza for å gjøre den mer næringsrik og sunnere, og blomkål passer godt på pizzaer! Denne smaker også godt, men likevel likte jeg varianten med biffkjøttet bedre. Jeg stiller også spørsmålstegn ved å bruke chorizopølse på en «sunnere pizza» når det finnes så mange andre og bedre alternativer. For eksempel kylling eller skinke. Jeg synes også det kan bli litt feil å stemple en pizza som veldig mye «sunnere» når det likevel blir brukt en fin pizzabunn laget av hvetemel og man ser det «renner fett» av den. Det er ikke nødvendigvis pizzaen i seg selv som er supersunn her, bare fordi den har blitt toppet med brokkolibuketter. Det er nok mer det at man har byttet ut halve pizzaen med en salat som gjør retten sunnere og mer næringsrik, og dette er jo et kjent og enkelt triks som alle burde benytte seg av for å gjøre pizzamiddagen sunnere, altså mindre pizza og mer salat...

Chicken, Bacon & Avocado Sandwich

Kyllingfilet, bacon og spinat som er vendt i en frisk eplevinaigrette. Toppes med tomater, rødløk og avokado.

Næringsinnhold per porsjon:
550 kcal
19 gram fett, hvorav mettet fett 4 gram
59 gram karbohydrat
33 gram protein
4,29 gram salt

Helle: - Denne likte jeg godt! Deilig crispy brød (pizxzadeig?) passe med kylling, ikke for mye bacon og fin balanse av grønnsaker og eplevinagraitte. Den oppleves frisk, og deilig at den ikke kommer med en fet og kremet dressing. Grønnsakene er friske og fine og kyllingfileten smaker som den er fersk. Dette er et godt alternativ for den som vil ha noe lettere på pizzarestaurant til middag, men funker kanskje aller best til lunsj.

Silje: - Bra kombinasjon og god og mye smak. Liker godt at sandwichen ikke består av kjempetykke, tunge brødskiver, men en mer crispy og tynnere variant. Det var også fint å spise en sandwich som ikke er dynket med tunge dressinger og majones, og det er også en tydeligere smak av de gode råvarene som er brukt. Et godt alternativ til pizza, og en god og mettende rett til lunsj eller som en liten middag.