Oppskriftene som får deg ned i vekt

Når du vil ned i vekt, er gode, fiberrike knekkebrød et smart valg. Velg magert pålegg. En god salat til lunsj og en mager middag hjelper deg med å nå målet. 

DELER OPPSKRIFTER: Hanne Torvø deler oppskrifter med følgerne på @sunne_matgleder på Instagram. Nå deler hun dem også med klikk sine lesere.
Publisert

Hanne Torvø har gledet mange med sine matoppskrifter via Instagram på sunne_matgleder. Oppskriftene gir detaljert beskrivelse av næringsinnhold. Flere av oppskriftene passer perfekt inn i en knekkebrøddiett.

– For de som vil slanke seg er det veldig lett å forholde seg til knekkebrød. En brødskive kan være tykk eller tynn, og vanskelig å beregne kaloriinnholdet i uten å veie maten. Og man må ikke lage det fra bunnen av heller. En av mine favoritter er Din Stund fra Wasa med tomat, fersk mozzarella og avokado. Man må bare passe litt på osten for kalorimengden.

Favoritt-knekkebrød

FAVORITT-KNEKKEBRØD: Disse knekkebrødene holder deg mett lenge.

Her er det mange fine kornsorter, og de er sunne og gode. Du kan bruke 50 g rugmel, men her er det byttet ut med maisenna for en enda sprøere konsistens. Ca. 48 stk.

Næringsinnhold pr. 100 gog pr. 16 g, ett knekkebrød:

Kcal: 460–72

Karbohydrat: 35 g 5 g

Protein: 16–3 g

Fett: 28 g 4g

40 g maisenna 

150 g grov sammalt rug

90 g lettkokt havre

50 g store havregryn

70 g gresskarkjerner

185 g solsikkefrø

70 g linfrø

70 g sesamfrø

1 ts salt eller maldonsalt

7,5 dl vann

Rør ingrediensene godt sammen i en bolle. La røren stå i 10 min. Fordel røren på 3 bakepapirkledde stekeplater. Stek alle brettene ved 160 grader varmluft i 15 min. Ta dem ut og skjær opp i passe stykker med en pizzaskjærer. Del hvert brett i 16 biter. Stek videre i 45 min.

Les også: Knekkebrøddietten får deg ned i vekt

Din stund knekkebrød

DIN STUND: Knekkebrødene må ikke være hjemmebakt, denne er en skikkelig godsak.

Du må ikke alltid lage knekkebrødene fra bunnen av. Dette er kjøpe-knekkebrød, og avokadoen holder deg mett lenge. 1 stk.

Næringsinnholdpr. 100 g:

Kcal: 398

Karbohydrater: 27 g

Protein: 19 g

Fett: 21 g

1 stk. Din Stund, Wasa

110 g tomat

40 g avokado

50 g mozzarella

Friske urter, salt og pepper

Skjær tomat, avokado og mozzarella i tynne skiver. Pynt med urter og kvern over litt salt og pepper. Bruk mindre ost når du skal ned i vekt, eller dropp den helt. 

Les også: (+) Dette koster de mest populære slankemedisinene

Glutenfrie knekkebrød

GLUTENFRITT: Glutenfrie knekkebrød passer for alle.

Her er en glutenfri knekkebrødoppskrift med mandelmel.

2 stekebrett:

Næringsinnhold pr. 100 g:

Kcal: 296 g: 2 g

Karbohydrater: 2 g

Protein: 8 g

Fett: 24 g

100 g mandelmel

100 g chiafrø

70 g fiberhusk

2 ts salt 

2 egg 

90 g olivenolje

3 dl vann

Gresskarkjerner til pynt

Det er viktig å ikke la deigen bli stående når den er rørt sammen, så kle to stekebrett med bakepapir så alt er klart. Sett ovnen på varmluft, 180 grader. Mål opp det tørre. Pisk egget i vann og olje. Bland alt og rør med en slikkepott. 

Fordel deigen på de to platene. Legg bakepapir over og klapp de ut, helst over hele platen. Du kan bruke en plate til å presse røren utover. Bakepapiret løsner lett. Fjern det. 

Stek begge platene samtidig. 23–26 minutter. Del de i biter med en gang etter steking. Stek videre på 120 grader i 30 min, etter deling i biter, slik at de blir helt tørre. 

Les også: (+) Denne maten øker kroppens eget «slankemiddel»

Hverdagslapskaus

HVERDAGSLAPSKAUS: Denne er mettende og passer fint til middag under dietten.

Du kan ikke spise knekkebrød til hvert eneste måltid. Denne gode lapskausen er en av Torvøs favoritter. Denne retten er superenkel og smaker godt.I tillegg er det en sunn og godt sammensatt rett. Ved å spise 1 porsjon (500 g) får du i deg 30 g proteiner og 300 kcal.

3 porsjoner

Næringsinnhold pr. 100 g:

Kcal: 56

Karbohydrater: 7 g

Protein: 6 g

Fett: 1 g 

400 g karbonadedeig

800 g suppe og lapskausblanding (ferdigpose)

1 løk

1 fedd hvitløk

2 ss kjøtt fond

1–2 ss soyasaus

3 dl vann

salt og pepper

Stek karbonadedeigen i tørr panne. Tilsett hakket løk og hvitløk, la det bli blankt. Tilsett vann, fond, soyasaus og grønnsakene. La alt koke ca. 30 min, gjerne lengre på svak varme. Hvis du ønsker at konsistensen skal være mer som en suppe, kan du korte ned koketiden.

Bonussalat

GRØNT OG SUNT: Denne salaten gjør godt og inneholder alle næringsstoffene.

Denne oppskriften kommer fra klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite:

Denne grønne favorittsalaent er like god som den er sunn, mettende er den også. Den kan for eksempel brukes til ovnsstekt kylling, men passer like godt som lunsj.

4–5 porsjoner: ca. ½ liten issalat ellercrispisalat

1 pose babyleaf-salat

1 grønt eple

½ agurk

1 stilk stangselleri, valgfritt

1 stor avokado

2–3 ss granateplekjernereller blåbær, valgfritt

5–6 valnøtter

1 lime

1–2 ss extra virgin olivenolje

Litt flaksalt og nykvernet pepper

Riv eller kutt salaten i strimler og skyll den i en sil. Bland sammen med babyleaf salaten i en romslig skål. Vask eplet og agurken, og skrell begge delvis. De skal beholde litt av skallet. Del de deretter i små biter og bland inn i salaten. 

Stangselleri passer godt i salaten, men er ikke et must. Vask og kutt i mindre biter og bland inn. Del avokadoen i to, og ta ut steinen med en spiseskje. Skjær opp avokadoen i små biter og legg den oppå salaten. Rens granateplet og ha i, eventuelt blåbær. 

Kutt opp valnøttene og ha i salaten. Del limen i fire deler og skvis ut saften over salaten. Ringle over olivenoljen, dryss over litt flaksalt og nykvernet pepper. Vend salaten med en gaffel og skje og dryss over granateplekjerner eller bær på toppen.

Tips: Denne salaten bør lages like før servering. Alternativt lager du den litt i forkant, men vent med avokado, lime og olivenolje til like før den skal spises.