Oppskriftene som får deg ned i vekt
Når du vil ned i vekt, er gode, fiberrike knekkebrød et smart valg. Velg magert pålegg. En god salat til lunsj og en mager middag hjelper deg med å nå målet.

Hanne Torvø har gledet mange med sine matoppskrifter via Instagram på sunne_matgleder. Oppskriftene gir detaljert beskrivelse av næringsinnhold. Flere av oppskriftene passer perfekt inn i en knekkebrøddiett.
– For de som vil slanke seg er det veldig lett å forholde seg til knekkebrød. En brødskive kan være tykk eller tynn, og vanskelig å beregne kaloriinnholdet i uten å veie maten. Og man må ikke lage det fra bunnen av heller. En av mine favoritter er Din Stund fra Wasa med tomat, fersk mozzarella og avokado. Man må bare passe litt på osten for kalorimengden.
Favoritt-knekkebrød

Her er det mange fine kornsorter, og de er sunne og gode. Du kan bruke 50 g rugmel, men her er det byttet ut med maisenna for en enda sprøere konsistens. Ca. 48 stk.
Næringsinnhold pr. 100 gog pr. 16 g, ett knekkebrød:
Kcal: 460–72
Karbohydrat: 35 g 5 g
Protein: 16–3 g
Fett: 28 g 4g
40 g maisenna
150 g grov sammalt rug
90 g lettkokt havre
50 g store havregryn
70 g gresskarkjerner
185 g solsikkefrø
70 g linfrø
70 g sesamfrø
1 ts salt eller maldonsalt
7,5 dl vann
Rør ingrediensene godt sammen i en bolle. La røren stå i 10 min. Fordel røren på 3 bakepapirkledde stekeplater. Stek alle brettene ved 160 grader varmluft i 15 min. Ta dem ut og skjær opp i passe stykker med en pizzaskjærer. Del hvert brett i 16 biter. Stek videre i 45 min.
Les også: Knekkebrøddietten får deg ned i vekt
Din stund knekkebrød

Du må ikke alltid lage knekkebrødene fra bunnen av. Dette er kjøpe-knekkebrød, og avokadoen holder deg mett lenge. 1 stk.
Næringsinnholdpr. 100 g:
Kcal: 398
Karbohydrater: 27 g
Protein: 19 g
Fett: 21 g
1 stk. Din Stund, Wasa
110 g tomat
40 g avokado
50 g mozzarella
Friske urter, salt og pepper
Skjær tomat, avokado og mozzarella i tynne skiver. Pynt med urter og kvern over litt salt og pepper. Bruk mindre ost når du skal ned i vekt, eller dropp den helt.
Les også: (+) Dette koster de mest populære slankemedisinene
Glutenfrie knekkebrød

Her er en glutenfri knekkebrødoppskrift med mandelmel.
2 stekebrett:
Næringsinnhold pr. 100 g:
Kcal: 296 g: 2 g
Karbohydrater: 2 g
Protein: 8 g
Fett: 24 g
100 g mandelmel
100 g chiafrø
70 g fiberhusk
2 ts salt
2 egg
90 g olivenolje
3 dl vann
Gresskarkjerner til pynt
Det er viktig å ikke la deigen bli stående når den er rørt sammen, så kle to stekebrett med bakepapir så alt er klart. Sett ovnen på varmluft, 180 grader. Mål opp det tørre. Pisk egget i vann og olje. Bland alt og rør med en slikkepott.
Fordel deigen på de to platene. Legg bakepapir over og klapp de ut, helst over hele platen. Du kan bruke en plate til å presse røren utover. Bakepapiret løsner lett. Fjern det.
Stek begge platene samtidig. 23–26 minutter. Del de i biter med en gang etter steking. Stek videre på 120 grader i 30 min, etter deling i biter, slik at de blir helt tørre.
Les også: (+) Denne maten øker kroppens eget «slankemiddel»
Hverdagslapskaus

Du kan ikke spise knekkebrød til hvert eneste måltid. Denne gode lapskausen er en av Torvøs favoritter. Denne retten er superenkel og smaker godt.I tillegg er det en sunn og godt sammensatt rett. Ved å spise 1 porsjon (500 g) får du i deg 30 g proteiner og 300 kcal.
3 porsjoner
Næringsinnhold pr. 100 g:
Kcal: 56
Karbohydrater: 7 g
Protein: 6 g
Fett: 1 g
400 g karbonadedeig
800 g suppe og lapskausblanding (ferdigpose)
1 løk
1 fedd hvitløk
2 ss kjøtt fond
1–2 ss soyasaus
3 dl vann
salt og pepper
Stek karbonadedeigen i tørr panne. Tilsett hakket løk og hvitløk, la det bli blankt. Tilsett vann, fond, soyasaus og grønnsakene. La alt koke ca. 30 min, gjerne lengre på svak varme. Hvis du ønsker at konsistensen skal være mer som en suppe, kan du korte ned koketiden.
Bonussalat

Denne oppskriften kommer fra klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite:
Denne grønne favorittsalaent er like god som den er sunn, mettende er den også. Den kan for eksempel brukes til ovnsstekt kylling, men passer like godt som lunsj.
4–5 porsjoner: ca. ½ liten issalat ellercrispisalat
1 pose babyleaf-salat
1 grønt eple
½ agurk
1 stilk stangselleri, valgfritt
1 stor avokado
2–3 ss granateplekjernereller blåbær, valgfritt
5–6 valnøtter
1 lime
1–2 ss extra virgin olivenolje
Litt flaksalt og nykvernet pepper
Riv eller kutt salaten i strimler og skyll den i en sil. Bland sammen med babyleaf salaten i en romslig skål. Vask eplet og agurken, og skrell begge delvis. De skal beholde litt av skallet. Del de deretter i små biter og bland inn i salaten.
Stangselleri passer godt i salaten, men er ikke et must. Vask og kutt i mindre biter og bland inn. Del avokadoen i to, og ta ut steinen med en spiseskje. Skjær opp avokadoen i små biter og legg den oppå salaten. Rens granateplet og ha i, eventuelt blåbær.
Kutt opp valnøttene og ha i salaten. Del limen i fire deler og skvis ut saften over salaten. Ringle over olivenoljen, dryss over litt flaksalt og nykvernet pepper. Vend salaten med en gaffel og skje og dryss over granateplekjerner eller bær på toppen.
Tips: Denne salaten bør lages like før servering. Alternativt lager du den litt i forkant, men vent med avokado, lime og olivenolje til like før den skal spises.