Olivenoljeprodusent går til advokat etter smakstest

- Komisk, sier Nettavisens sjefredaktør.

SMAKSTEST: Disse seks olivenoljene ble vurdert av TV-programmet «Matkontrollen». Nå reagerer testtaperen Ybarra på hvordan testen ble gjennomført og produsenten har sendt ut advokatbrev. 
SMAKSTEST: Disse seks olivenoljene ble vurdert av TV-programmet «Matkontrollen». Nå reagerer testtaperen Ybarra på hvordan testen ble gjennomført og produsenten har sendt ut advokatbrev.  Foto: Tv 2 (TV 2)
Publisert

(SIDE2): Olivenoljeprodusent reagerer på smakstest. Nå har de sendt ut advokatbrev.

- Ikke et upartisk testpanel

Tidligere denne uken skrev Side2 om TV2-programmet Matkontrollen og deres test av olivenolje.

LES SAKEN HER: Norges mest solgte olje er også den verste

Artikkelen var basert på et innslag fra programmet som ble sendt på TV 2 torsdag.

I testen var det brukt to ulike smakspanel, et ekspertpanel og et amatørpanel, som skulle vurdere seks ulike olivenoljer i kategorien «extra virgin». 

Olivenoljen fra Ybarra fikk terningskast 1 av ekspertpanelet og havnet dermed på sisteplass i testen.

OLIVENOLJE EXTRA VIRGIN:  «Matkontrollen» lot tre smakseksperter og tre amatørene kåre sine smaksfavoritter.
OLIVENOLJE EXTRA VIRGIN:  «Matkontrollen» lot tre smakseksperter og tre amatørene kåre sine smaksfavoritter. Foto: Tv 2 (TV 2)

- Jeg synes det er synd at Norges mest solgte olivenolje har en sånn karakter som den har. Vi fratar konsumentene de opplevelsene som ligger i en god olivenolje til en fornuftig pris, sa olivenoljeekspert Jørgen Lund i «Matkontrollen»-episoden.

Nå har olivenoljeprodusenten sendt ut et advokatbrev til både Nettavisen og TV 2.

De hevder at Matkontrollens smakstest ikke hadde kvalifiserte  testpersoner som viste obektivitet i ekspertpanelet, og mener derfor at det var feil å publisere saken i Nettavisen og å vise testen på TV.

«Vi registerer at TV2 Matkontrollen har samlet et «ekspertpanel» bestående av Jørgen Lund, Marianne Tyldum Friis og Dag Tjersland. Vi informerer om at Mr. Lund er eier av Livio Norge Jørgen Lund ("Livio"), et selskap som importerer og selger extra virgin olivenolje til Coop og andre. (...)

STIG ANDRÉ KOLSTAD, advokat i KPMG Law Advokatfirma AS, har nå sendt ut et advokatbrev på vegne av Grupo Ybarra.
STIG ANDRÉ KOLSTAD, advokat i KPMG Law Advokatfirma AS, har nå sendt ut et advokatbrev på vegne av Grupo Ybarra. Foto: (KPMG (www.kpmglaw.no))

Som en finansiell interessent i importmarkedet av extra virgin olivenolje, har Mr. Lund interesse av å vekke mistro til en av hans største hovedkonkurrenter. Vi mener at Mr. Lund ikke gir upartiske meninger i deres smakstest », skriver KPMG Law Advokatfirma AS som representerer Grupo Ybarra. 

I brevet står det også at Marianne Tyldum Friis er portefølge-direktør i Vinordia AS, et datterselskap av Arcus Gruppen AS, og produsenten mener derfor at heller ikke hun var en objektiv representant i smakspanelet.

Ifølge Ybarra bør det også være minst åtte kvalifiserte testpersoner i en slik smakstest, mens det i Matkontrollens olivenoljetest var det kun én kvalifisert ekspert.

- Komisk

Olivenoljeprodusenten reagerer i tillegg på at smakspanelet var plassert ved siden av hverandre og mener at i en slik test så bør personene teste produktene uten mulighet for å bli påvirket av de andre.

SJEFREDAKTØR I NETTAVISEN Gunnar Stavrum.
SJEFREDAKTØR I NETTAVISEN Gunnar Stavrum. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Advokaten skriver også at produsenten ikke har fått mulighet til å kommentere testresulatene og hevder at dette derfor er et brudd på VærVarsom-plakaten. 

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener advokatbrevet er latterlig.

- Ytringsfriheten er nedfelt i grunnloven, og det står selvsagt Nettavisen og Side2 helt fritt å smaksteste olivenolje, og skrive hva vårt panel mener om de ulike olivenoljene, sier Stavrum.

- De fleste leserne forstår at dette er en subjektiv test, og at smak ikke kan bevises vitenskapelig. Å pusse advokater på oss fremstår som litt komisk, mener Nettavisens sjefredaktør.

TV2: - Uproblematisk

Kommunikasjonsrådgiver i TV 2, Håvard Solem, bekrefter til Side2 at de også har fått samme brev.

- Det stemmer at vi har mottatt dette brevet fra Ybarras advokat og vår advokat har svart, sier Solem.

KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER I TV 2: Håvard Solem.
KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER I TV 2: Håvard Solem. Foto: Geir Egil Skog (TV 2)

- Vi har hatt en blindtest av olivenoljer der ingen av testpanelet visste hvilke oljer som skulle smakes på i forkant. Vi hadde et ekspertpanel og et panel med vanlige folk. I ekspertpanelet satt blant andre Jørgen Lund som er Norges eneste sertifiserte olivenoljesmaker. Han er også importør av olivenoljer, og dette ble opplyst i programmet. Ingen av hans oljer var med i testen. Marianne Tyldum Friis er smaksekspert og jobber til daglig med vin. Vi kan heller ikke se at hennes deltakelse i panelet er problematisk. Dessuten var det to panel, et ekspertpanel og et amatørpanel, og resultatene fra begge disse var ganske like, er TV 2s kommentar til advokatbrevet.

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2015.

Les også