Ny forskning: Åtte timers søvn er for mye

Så hva er egentlig perfekt mengde søvn?

Publisert

(SIDE2): Vi trodde lenge at det var optimalt med åtte timers søvn. Men så fikk vi vite at det kan være skadelig, og at det ikke lenger er noe poeng i å stresse med å få akkurat åtte timers søvn.

Søvn kan jo også være veldig individuelt, og avhenger også av alderen. En ting er i alle fall sikkert: Åtte timers-myten er på vei ut.

Nå viser forskning fra de siste ti årene at de som sover åtte timer eller mer, faktisk har høyere risiko for å dø tidlig enn de som sover mellom seks og åtte timer, skriver BBC.

Tre grupper

Professor Franco Cappuccio, professor i kardiovaskulær epidemiologi ved Universitetet i Warwick, har analysert totalt 16 studier, der over én million mennesker ble spurt om sovevanene sine, for så å bli fulgt opp senere.

Professor Cappuccio delte de inn i tre grupper:

1) De som sa de sov mindre enn seks timer per natt

2) De som sa de sov mellom seks og åtte timer per natt

3) De som sa de sov i mer enn åtte timer per natt

Farligere å sove for mye enn for lite?

Resultatet viser at det aller beste er å sove mellom seks og åtte timer per natt. Men det kanskje mest oppsiktsvekkende er at det ser ut til å være langt farligere å sove for mye, enn for lite:

12% flere av de i gruppe én var døde da de skulle følges opp, sammenlignet med de i gruppe to. Samtidig var hele 30% flere av de i gruppe tre døde, sammenlignet med de i gruppe to.

Det virker rart, ikke sant? Professor Cappuccino tror det kan forklares på en veldig enkel måte: De som sover i mer enn åtte timer har en annen underliggende diagnose, som ikke var kommet frem ved første sjekk.

Det er altså ikke selve søvnene som er farlig, tror Cappuccino.

Depresjon, stølhet og betennelse

Professor Shawn Youngstedt ved Universitetet i Arizona er derimot uenig. Han utførte nylig en undersøkelse der han overbeviste 14 voksne om å tilbringe to ekstra timer i senga hver dag i tre uker.

Deltakerne fortalte at de opplevde å føle seg mer deprimert, og fikk økt inflammasjon, altså betennelse i kroppen. I tillegg følte de seg støle og hadde vondt i ryggen. 

Syv er det magiske tallet

Cappuccino påpeker at det er vanskelig å utføre undersøkelser når det kommer til menneskers søvnvaner. Man må stole på folks hukommelse, og det er vanskelig å huske akkurat når man sovnet.

Derfor må all forskning tas med forbehold.

Men spørsmålet vi stadig kommer tilbake til er: Hvor mange timer søvn bør vi ha?

- Tallet syv kommer opp igjen og igjen, sier Dr Gregg Jacobs, som jobber på Sleep Disorders Center ved The University of Massachusetts Medical School.

Vil du lese flere saker om helse? Lik oss gjerne på Facebook!